Több tízezer ember vonult az utcára Prágában, hogy az orosz offenzíva ellen tüntessen

2022.02.27. 17:35

Az eddigi legnagyobb méretű tüntetés zajlik Prágában. A több tízezres tömeg a Muzeum és a Mustek metrómegállók között tömött sorokban tüntet Oroszország ukrajnai offenzívája ellen. A helyszínről mutatjuk be, milyen a hangulat Csehország fővárosában, egy nappal az első menekülteket szállító vonat beérkezését követően.

Több tízezer ember vonult az utcára Prágában, hogy az orosz offenzíva ellen tüntessen

Az elmúlt napokban több tüntetést is szerveztek Csehországban. Prágában például plakátokkal és táblákkal vonulnak utcára az emberek, hogy kifejezzék az ukrajnai menekültek iránti szolidaritásukat. Ezek közül is kiemelkedik a vasárnap, azaz február 27-ére szervezett tüntetés, amin több 10 ezer ember vesz részt.

A tüntetés ugyan csak délután 2 órakor kezdődött, a Muzeum és Mustek metrómegálló közötti Vencel tér teljesen megtelt a hömpölygő tömegtől, már a tüntetés kezdete előtt, amihez folyamatosan újabb tüntetők csatlakoztak.

A tünetés alapvetően békés, a fellépők között van például Tomáš Klus zenész is, aki egy direkt erre az alkalomra, Ukrajnáról komponált művet adott elő. Emellett külön érdekesség, hogy kevés rendőrt lehet látni, csak néhányan sétálnak a Vencel téren. A tömeg mögött azért áll öt kisbusz, de azokból békeidőben” is látni kettőt, hármat. 

Ezzel szemben a Putyin-ellenes skandálások rendszeresek. Az emberek skandálnak és fülyülnek, nemzetközi és NATO-beavatkozást követelnek.

Több tízezren kiáltották, hogy Szlava Ukraina, vagy azt harsogják, hogy: Слава Україні! (Dicsőség Ukrajnának!).

Emellett találkozni lehet olyan plakáttal is, amin az áll, hogy „oroszok vagyunk, de kiállunk Ukrajna és a béke mellett”. Sőt,

orosz állampolgárok is beszédet mondanak, amiben a békére és Ukrajna melletti elköteleződés fontosságára hívják fel a figyelmet.

Oroszul szólnak az orosz katonákhoz, hogy „ideje hazamenni”. 

A beszédek közös pontja, hogy együttes harcra szólítanak fel Európáért és „Európa lelkiismeretéért”. Az európai és nemzetközi együttműködés elhangzását minden esetben a tömeg nagy éljenzése kíséri.

Február 26-án, szombaton egyébként gyetyagyújtással is megemlékeztek Prágában az ukrán áldozatokról és menekültekről. Ugyanezen a napon érkezett meg pár órás késéssel a várt időpont után az első menekülteket szállító vonat, ami péntek este indított Csehország az lengyel-ukrán határra, hogy állami pénzen elszállítsák a Csehországban dolgozó, hazatérni akaró ukrán állampolgárokat, míg a lengyel-ukrán határról cseh területre hozzák az ukrán menekülteket. 

NYITÓKÉP: Papp Zsanett Gréta // Azonnali 

Papp Zsanett Gréta
Papp Zsanett Gréta az Azonnali gyakornoka

Nemzetközi kapcsolatok alapszakos diplomáját az ELTE-n szerezte, jelenleg a Károly Egyetem soraiban koptatja billentyűzetét. A geopolitika mellett sörkedvelő, állatbarát, otthonra pedig Lille után Prágában talált, egyébként meg Grönland nagy szerelmese. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek