Az angol Chelseanek is nagyon fájhat még Putyin inváziója

Szerző: Kósa András
2022.02.25. 15:12

Egy brit munkáspárti képviselő egy hozzá kiszivárgott kormányzati dokumentumra hivatkozva azt követeli, a Chelsea orosz milliárdosát, Roman Abramovicsot tiltsák ki az országból és vegyék el tőle a fociklubot is.

Az angol Chelseanek is nagyon fájhat még Putyin inváziója

2-0-ra nyert a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a héten a Chelsea a francia Lille ellen, így viszonylag nyugodtan készülhetne a március 16-i visszavágóra, illetve a vasárnapi Liverpool elleni Ligakupára, de a BL-címvédőt komolyan aggaszthatja saját jövője az Ukrajna elleni orosz invázió miatt.

A klub tulajdonosa ugyanis 2003 óta az orosz milliárdos Roman Abramovics, aki már régóta a brit fővárosban él. Chris Bryant munkáspárti képviselő a Sky News hírcsatorna szerint az Oroszországgal szemben hozandó brit szankciók parlamenti vitájában azt mondta,

eljutott hozzá egy olyan belügyminisztériumi dokumentum, amely szerint bizonyított, hogy a Abramovics korábban több alkalommal is pénzért szerzett politikai befolyást magának.

A képviselő szerint az ügy ugyan már három éves, de még mindig nem tettek semmit a brit hatóságok az orosz oligarchával szemben, pedig most igazán itt lenne rá az alkalom.

„Miért is kellene megengednünk, hogy Roman Abramovics gondtalanul éljen az országunkban? Miért is kellene hagynunk, hogy továbbra is egy futballklubot birtokoljon? Miért is nem kobozzuk el a 152 millió fontot érő londoni házát?”

– sorolta kérdéseit Chris Bryant.

Boris Johnson szóvivője erre úgy reagált, hogy „konkrét személyeket illetően és kiszivárgott dokumentumokról nem szeretne nyilatkozni”.

Abramnovicsé egyébként tipikus orosz oligarcha történet: még a szovjet összeomlás után az utcán űzérkedett, többek között gumikacsákat árult moszkvai lakásában, illetve tiltott kötvényeket vásárolt, sőt, egyszer még azzal is megvádolták, hogy olajat lopott az orosz államtól. Azonban később olyan szerencsés volt, hogy összebarátkozott az akkori elnök, Borisz Jelcin egyik bizalmasával, Borisz Berezovszkijval – innentől könnyű volt az út felfelé.

Amikor Putyin elnök lett, sajtóértesülések szerint az ő utasításainak megfelelően – és a segítségével is – vett meg, vagy adott el több orosz energetikai céget. Jellemző erre az időszakra, hogy Abramovics 2000-2008 között úgy volt például Csukcsföld kormányzója, hogy ideje nagy részét már Londonban töltötte, főleg, miután 2003-ban megvette a fociklubot.

Abramovics invesztíciói nélkül a Chelsea valószínű még álmodni sem álmodhatott volna BL- és Premier League-győzelmekről, így egy esetleges tulajdonosváltás nyilván komoly megrázkódtatást okozna a klub számára.

NYITÓKÉP: jorono / Pixabay

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek