Kitört a háború, de egyelőre úgy tűnik, Szijjártó Péter orosz minisztert vár jövő héten Budapestre

Szerző: Kósa András
2022.02.24. 13:28

A jövő heti nagyköveti értekezlet programjában az szerepel, hogy Mihail Murasko egészségügyi miniszter lesz az egyik előadó. Megkérdeztük a külügyet, hogy ez aktuális-e még. Liz Truss brit külügyminiszter ugyanakkor lemondta jövő heti budapesti tárgyalásait.

Kitört a háború, de egyelőre úgy tűnik, Szijjártó Péter orosz minisztert vár jövő héten Budapestre

Már az is sok európai ország diplomáciájában megütközést keltett, hogy tavaly augusztusban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter volt az akkori nagyköveti értekezlet vendége a külügyminisztériumban, az orosz diplomácia vezetője a Népszava azóta sem cáfolt információi szerint Szijjártó Péter kifejezett kérésére jött Budapestre.

Lavrovval természetesen rendszeresen tárgyalnak nyugati vezetők és nyugati kollégái, de hogy egy nagyköveti értekezleten kritika nélkül adhasson elő az akkor már egyre agresszívebb orosz külpolitikáról egy EU-, és NATO-tagállamban, az nem túl gyakori.

A két miniszter kifejezetten baráti viszonyban van egymással, ennek jegyében tavaly december 30-án Szijjártó Péter Barátságért kitüntetést vehetett át Moszkvában Szergej Lavrovtól, ami a legnagyobb orosz állami kitüntetés, amit nem orosz állampolgároknak adhatnak.

A magyar külügyminiszter hivatalos programja szerint az idei első féléves – jövő héten sorra kerülő – nagyköveti értekezleten is szerepelni fog egy orosz díszvendég – bár kérdés, hogy az orosz invázió miatt erre végül sor kerül-e.

Az Azonnali megtudta, hogy a programban jelenleg Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter látogatása és felszólalása szerepel. Rajta kívül még Andlejka Atanaskovic szerb gazdasági minisztert és Mohammed bin Abdul Rahman Ál Száni katari külügyminisztert várják az eseményre.

A háborús helyzet miatt természetesen erősen kérdéses, hogy Murasko eljön-e végül, és egy minisztériumi forrásunk szerint

„ha más miatt nem, betegségre hivatkozva valószínűleg ő maga mondja majd le, hogy elkerüljék a meghívás lemondásának megaláztatását”.

Az ügyben megkérdeztük a külügyminisztériumot, ha válaszolnak, közölni fogjuk.

Egy másik diplomáciai hír, hogy időközben lemondta pénteki budapesti tárgyalásait Liz Truss brit külügyminiszter

– értesültünk diplomáciai forrásból.

Ő a Visegrádi 4-ek külügyminisztereivel találkozott volna és együtt részt is vettek volna egy panelbeszélgetésen a külügyminisztérium által szervezett Budapest Balkán Fórumon. A lemondás oka elsősorban a kialakult háborús helyzet volt.

Kövesd velünk élőben, mi történik Budapesttől egy napnyi autóútra!

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter találkozott Mihail Muraskóval még 2021 októberében Moszkvában. FOTÓ: kormany.hu

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek