Egyelőre nem segít a kijevi nagykövetség a bajba jutott magyarokon egy olvasónk szerint

Szerző: Kósa András
2022.02.24. 11:01

Lapunk többször próbálta hívni a kijevi magyar nagykövetséget, ahol információink szerint már több magyar család tartózkodik, de a külképviselet nekünk elérhetetlennek bizonyult. Frissítés: a legfrissebb információk szerint senkinek nem kell elhagyni az épületet és a nagykövetség mindent megtesz a bajba jutottak megsegítéséért. A nagykövetséget pedig az ukrán telefonvonalak működési zavarai miatt lehet nehezen elérni.

Egyelőre nem segít a kijevi nagykövetség a bajba jutott magyarokon egy olvasónk szerint

Több magyar család is bement a kijevi magyar nagykövetségre, hogy segítséget kérjen a hazautazásban – mondta el egy olvasónk, akinek egy rokona él Ukrajnában. Ők a Belarusz határtól 30 kilométerre laknak, és hajnali négykor már robbanásokra ébredtek; olvasónk elmondása szerint azonnal összepakolták a legszükségesebb holmikat majd a kis gyerekükkel együtt autóba ültek.

Kijevbe gond nélkül eljutottak, amikor azonban bementek a magyar nagykövetségre, ott

közölték velük, hogy mivel nincs hivatalos magyar evakuációs program, semmit nem tehetnek a hazajutásuk érdekében.

Olvasónk szerint több magyar család van hasonló helyzetben. (Az érintettek jellemzően vegyes állampolgárságú családok, ahol valamelyik családtag ukrán állampolgár, és ha férfi, akkor vonatkozik rá a hadkötelezettség.)

Azt olvasónk is hangsúlyozta, hogy a rokona elmondása alapján

a nagykövetség munkatársai kedvesek és szolgálatkésezek, de jelenleg semmi érdemit nem tudnak tenni, arra hivatkozva, hogy Budapestről sem érkezett semmilyen utasítás erre a helyzetre.

Így annyit kértek a most ott tartózkodó családoktól, hogy – ha nem változik a helyzet napközben – a külképviselet délutáni zárásakor hagyják el az épületet. Frissítés: bár hivatalos választ nem kaptunk a megkeresésünkre a Külügyminisztériumtól, annyit sikerült megtudnunk, hogy a nagykövetség épületét seninek nem kell elhagynia, ha máshol nem tud magának szállást biztosítani, a képviselet munkatársai minden bajba jutottról gondoskodni fognak. A nagykövetséget pedig azért nehéz elérni telefonon, mert komoly zavarok vannak az ukrán telekommunikációs hálózatok működésében. (Igaz, a követség telefonszáma kicsenget próbálkozásainkra, csak nem vették fel.) De a magyar konzuli szolgálat Budapesten működő iformációs központja 24 órában elérhető annak, akinem segítségre van szüksége.

Ez azért is érdekes, mert Orbán Viktor még a február 12-én elmondott évértékelőjében arról beszélt, hogy

a magyar kormánynak több forgatókönyve és akcióterve is van, ha közben kitörne a háború.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter még reggel 7 óra után töltött fel videót Facebook-oldalára, amiben többek között bejelentette, hogy Magyarország kiáll Ukrajna és az ukrán szuverenitás mellett, illetve a külügyminiszter arról is beszélt, hogy a kijevi magyar nagykövetség működik, emiatt

arra kérte az Ukrajna középső és külsőbb részein tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a nagykövetséggel.

A nagykövetség honlapján – mint az a lentebbi képernyőfotónkon is látható – csütörtökön 10 óra 56 perckor még semmilyen információ nem szerepelt a kialakult háborús helyzetről és arról, a nagykövetség milyen segítséget tud nyújtani az esetleg bajba jutott magyaroknak Ukrajnában.

A nagykövetséget többször próbáltuk telefonon elérni, sikertelenül – még a „segítségnyújtás bajba jutott magyaroknak” menüpont alatt sem vették fel a telefont. Az ügyben kerestük a külügyminisztérium sajtóosztályát is, válaszaikat közölni fogjuk.

Kövesd velünk élőben, mi történik Budapesttől egy napnyi autóútra!

NYITÓKÉP: A kijevi nagykövetség honlapja

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek