Kibertámadás érte Gattyán György cégét, és ez a kormánynak is nagyon fájhat

Szerző: Kósa András
2022.02.23. 12:04

A Netlock maga közölte ügyfeleivel, hogy jelszócserét kényszerít ki, miután feltörték a weboldal hitelesítési rendszerüket – tudta meg az Azonnali. A nagyobb baj, hogy több kormányzati szolgáltatás is a Netlock szoftvereit használja,

Kibertámadás érte Gattyán György cégét, és ez a kormánynak is nagyon fájhat
„Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy számítástechnikai rendszerünket külső támadás érte az elmúlt napokban, és a támadók hozzáférhettek az Ön által az onlinessl rendszernek megadott adataihoz. A fentiekre tekintettel Ügyfeleink biztonsága érdekében a Netlock úgy döntött, hogy az esetleges visszaélések megelőzése céljából az onlinessl felhasználói esetében jelszócserét kényszerít ki. A további kockázatok csökkentése érdekében a feltárt sérülékenység javítása megtörtént, illetve egyéb biztonsági intézkedések is bevezetésre kerültek”

– több olvasónk is azt jelezte, hogy ezt az üzenetet kapta a Netlonck Kft.-től.

A többek között e-aláírások szolgáltatásával is foglalkozó Netlock a Docler Holding tagja, ez pedig Gattyán György tulajdonában van, aki a Megoldás Mozgalom színeiben indul az április 3-i választásokon. A támadás lényege egy etikus hacker olvasónk szerint az, hogy a támadók a Netlock közlése alapján

feltörték a cég egyik fontos termékét és innentől kezdve simán hozzájutnak azokhoz az adatokhoz is, amiket ezeknek a segítségével kezel a szolgáltató.

(Nem kizárható, hogy több terméket is támadás ért, mert ilyen esetben a hackerek nem nagyon szoktak megállni, ha egyszer már „bejutottak” valahova.)

A támadás egyébként egy másik az ügyre rálátó forrásunk szerint konkrétan február 21-én történt.

Ez eddig persze „csak” a Netlockot és ügyfeleit kellene, hogy érdekelje, de

a baj az, hogy a Kormányzati Hitelesítés Szolgáltató is használ Netlock-szoftvereket.

Ez egyébként olyannyira nem titkos, hogy a Netlock közli is referenciái között a tényt.

Vagyis egy sor e-közigazgatással kapcsolatos szolgáltatás fut Netlock-szoftverekkel, így pedig forrásunk szerint az ezekkel kapcsolatos információkhoz is hozzáférhettek a támadók. (A Netlock az egyik legnagyobb szereplő a magyar piacon a hitelesítési szolgáltatásban, referenciái között például a Telekom – korábbi nevén Magyar Telekom – is megtalálható.)

A támadók kilétéről egyelőre semmit nem tudni, de etikus hacker forrásunk felhívta a figyelmet, hogy érdekes egybeesés van a támadás időpontja és az Ukrajna ellen indított orosz agresszió között. (Az csak pikáns mellékszál, hogy Gattyán György szexoldala, a Live Jasmine a magyar mellett bőven biztosít felülelet orosz és ukrán lányoknak is egy másik forrásunk szerint.)

„A magyar kormány az EU és a NATO tagjaként, ha akarja, ha nem, most Putyinnal ellentétes oldalon áll ebben a konfliktusban, az köztudott, hogy az oroszok nagyon erősek a kiberhadviselésben és éppen a támadás előtt pár nappal jelentette be az orosz belügyminisztérium, hogy lelőtték az egyik legnagyobb orosz dark-web oldalt, ami rengeteg belépési adatot árult, vagyis a kormányzati szervek hozzájutottak ezekhez. Ezzel nem azt mondom, hogy biztosan ez történt, de az egybeesés érdekes”

– mondta forrásunk.

Az ügyben természetesen kerestük a kormányszóvivői irodát is, válaszaikat közölni fogjuk.

NYITÓKÉP: kalhh / Pixabay

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek