Videó: A repülésről könnyen lemondanék, a húsról már nehezebben – az idei első klímatüntetésen jártunk

2022.02.20. 07:56

Pénteken tartotta 2022 első magyarországi klímatüntetését a Fridays for Future Magyarország, ahol a tüntetők többek között azt követelték, hogy az áprilisi választások után csak is olyan párt alakíthasson kormányt, aminek komoly zöld programja van. De van-e egyáltalán ilyen párt Magyarországon? Az Azonnali a helyszínen járt, hogy kiderítse.

Videó: A repülésről könnyen lemondanék, a húsról már nehezebben – az idei első klímatüntetésen jártunk

Február 18-án tartotta idei első klímatüntetését a Fridays for Future Magyarország Budapesten az Országgyűlés épületénél.

A szervezet amiatt hívta tüntetni tagjait és szimpatizánsait, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét: a tétlenséggel és a természetpuszítással az emberiség a vesztébe rohan. Emellett eltökélt szándékuk, hogy

az áprilisi választások után ne alakulhasson olyan kormány, amelynek nincs komoly zöld programja.

A klímaaktivisták az elkövetkezendő tíz hétben ismét az utcára fognak vonulni, hogy ezeket az üzeneteket eljuttassák az embereknek.

Az első tüntetésen nem volt túlzottan nagy az érdeklődés, körülbelül 25-30 lelkes fiatal követelte a zöld fordulatot táblákkal, skandálással, de ezen kívül zenéltek és énekeltek a klímaaktivisták.

Az Azonnali helyszínen volt az idei első klímatüntetésen, ahol a résztvevőktől azt kérdeztük, hogy ők személyesen miről lennének készek lemondani a zöldebb jövő érdekében, szerintük Magyarországon az emberek számára mennyire fontosak a környezetvédelmi kérdések, és hogy van-e olyan párt vagy politikus, aki hitelesen képviseli a zöld értékeket 2022-ben.

Vannak, akik szerint Magyarországon még nem annyira számítanak prioritásnak a zöld kérdések, de szerintük az elmúlt időszakban érezhetően nőtt azoknak a száma, akik számára már azok fontosnak számítanak.

De van-e a tüntetők szerint Magyarországon hiteles zöld politikus?

Magyarországon miért nem volt zöld hullám, mint Európában 2019-ben? És ők miről mondanának le a fenntartható jövő érdekében? Kiderül a helyszíni riportunkból!

NYITÓKÉP: Karóczkai Balázs / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek