Interjú a Le Figaro újságírójával: zavarja-e Macront, hogy Orbán a populista ellenfeleivel flörtöl?

Szerző: Kósa András
2022.02.20. 14:06

Alexandre Devecchio, a Le Figaro újságírója a magyar választásokról ír, de ha már itt volt, megkérdeztük Orbán Viktor és Emmanuel Macron kapcsolatáról, a francia elnökválasztásokról is.

Interjú a Le Figaro újságírójával: zavarja-e Macront, hogy Orbán a populista ellenfeleivel flörtöl?

Hogy látja a magyar-francia kapcsolatokat pillanatnyilag?

A diplomáciai kapcsolatok jók, Emmanuel Macron közelmúltbeli budapesti látogatása és tárgyalása Orbán Viktorral maga is alátámasztja ezt. Másrészt persze Macron előszeretettel nevezi populista politikusnak a magyar miniszterelnököt, de ezt belpolitikai célokkal is teszi.

Szerintem is éppen ez a kettőség jellemzi a két vezető kapcsolatát: Orbán Viktor és Emmanuel Macron vállvetve küzd, hogy az Európai Bizottság fogadja el zöld energiaforrásnak az atomenergiát, de közben Párizsból rendszeresek a jogállami kritikák Magyarországgal szemben. Hogy csapódik le ez a kettősség a francia politikában?

Macron szerintem ezt könnyedén szétválasztja magában. Együttműködnek az atomenergiával kapcsolatban, miközben támadja Magyarországot a szélsőjobboldali, vagy populista politika miatt, egy liberális, vagy balközép nézőpontból a jogállami kérdésekkel kapcsolatban. Macron az európai színtéren is felhasználja ezeket az utóbbi ügyeket a saját érdekében, de közben együttműködik a magyar kormánnyal.

Marine Le Pennel nyíltan szövetségre törekszik Orbán Viktor, miközben ő Macron kihívója a tavaszi francia elnökválasztáson. Ez sem zavarja Macront?

Ha Marine Le Pen most sem nyer, szerintem kiesik a francia politikából. Más kérdés, hogy a helyét Éric Zemmour (akivel Orbán Viktor szintén jó kapcsolatokat ápol – a szerk.), vagy Marion Maréchal (Marine Le Pen unokatestvére – a szerk.) töltheti majd be. Így ez a kérdés nem merül fel. Viszont a francia jobboldalnak is például szolgálhat Orbán Viktor abból a szempontból, hogy ő határozottan jobboldali vezetőként van jelen az európai politikában, de nincs elszigetelve.

De ha Macron nyer, nem befolyásolja majd a kettejük kapcsolatát, hogy Orbán Viktor a jobboldali politikai ellenfeleivel épít ki szoros kapcsolatokat?

Nem hinném. Mint mondtam, eddig is több területen jól együtt tudtak működni, ez megmaradhat a jövőben is. Emmanuel Macron persze több ügyben ellenfélként kezeli Orbánt az európai politikában, de ez inkább egy kreált kulissza. Konkrét ügyekben maradhat a kooperáció.

Hogy látja az elnökválasztás esélyeit most?

Macron nyer szerintem, de ettől még komoly átrendeződést látunk a francia politikában. A baloldal egyre multikulturálisabb lesz, míg jobboldalon a konzervatívabb vonal erősödhet a mérsékelthez képest.

A francia uniós elnökségtől mire számít, mit érhetnek el ebben a félévben?

Macron a föderális Európa irányába vinné az uniót, a francia elnökséget is erre próbálja felhasználni kíváncsi leszek, mennyit fog tudni megvalósítani belőle úgy, hogy erre még a francia közvélemény sem vevő.

Alexandre Devecchio a Mathias Corvinus Collegium meghívására jött Budapestre, Kósa András a Mathias Corvinus Collegium médiaiskolájának szerződéses munkatársa.

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek