Egyre rejtélyesebb a Mátrában hintába akadt, lefejezett és szétmarcangolt szarvas esete

Szerző: Kósa András
2022.02.18. 17:01

Egyre nehezebb tisztán látni az ügyben, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a Nimród vadászlap több állítását is megcáfolta, szerintük nagyobb esélye van annak, hogy kutyák végeztek az állattal.

Egyre rejtélyesebb a Mátrában hintába akadt, lefejezett és szétmarcangolt szarvas esete

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság reagálását ismerteti laptársunk, az Egri Ügyek arra a magyar médián is végigfutó hírre, amely szerint a napokban farkas vagy farkasok áldozatául esett egy gímbika a Mátranovákhoz tartozó Mátracserpuszta közelében. Mint ismert, a Nimród vadászújság arról számolt be, hogy egy sérült szarvas tévedt be egy mátracserpusztai ház udvarára, ám a helyi vadásztársaság a kiérkezésekor már csak vérnyomokat talált a helyszínen, ezek vezették el őket a szerencsétlenül járt állathoz, amelyet élve kezdtek el felfalni a farkasok – legalábbis a beszámoló szerint.

A BNPI írása most azonban amellett érvel, hogy még korai farkastámadásnak nevezni az esetet, a Nimród által terjesztett információk elhamarkodottak, több „nem kellő szakmaisággal állított vélemény" is megjelent az ügyben.

„A területen gyakran megfigyelnek farkasokat is. (...) Ez azonban nem jelenti azt, hogy valamennyi nagyvadat vagy háziállatot érő ragadozótámadásért a farkasok a felelősek. A kóborkutyák, illetve házaktól rendszeresen kijáró kutyák ezen a környéken is sokkal gyakoribbak, mint a farkasok, és közismert, hogy ezek a háziasított „ragadozók” is elbírnak akár egy felnőtt gímszarvassal is

– olvashatjuk a cikkben.

A BNPI szerint nem helytálló az az állítás sem, hogy a szarvasbika a farkasok miatt tévedt volna a kertbe, a magában álló ház tulajdonosa ugyanis saját elmondása szerint kedvtelésből rendszeresen eteti az arra élő szarvasokat. Az Egri Ügyek szerint a BNPI állásfoglalásában és a Nimród oldalán megjelent információk egyébként időnként ellent mondanak egymásnak: a vadászújság például arról írt, hogy a vadászok megérkezése után a még élő állat „kegyelemlövést" kapott, a BNPI írása szerint azonban már nem is élt, amikor megérkeztek („a vadásztársaság vadkereső kutyás segítséggel találta meg az akkorra már elpusztult vadat").

Sőt, a szarvasbika korábbi felbukkanásával kapcsolatban is akadt némi különbség: a Nimród szerint egy családi ház udvarán, a BNPI szerint azonban a település játszóterén akadt hintába az állat. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság oldalán megjelent írás egyébként a megkésett értesítést is sérelmezi: az eset hajnal fél négy körül történt, őket azonban csak kora délután, két óra körül értesítette a helyi vadásztársaság munkatársa. Bár egy órán belül a helyszínre értek, a trófeát addigra már leválasztották a tetemről, így a mintavétel teljessége jelentős mértében sérült, a tetemrészen található sebfelszínekből gyűjtöttek genetikai mintákat.

További részletek – többek között egy beszámoló egy valódi farkastámadásról – az Egri Ügyek cikkében.

NYITÓKÉP: a szarvas teteme, fotó: Papp Ferenc, BNPI

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek