Márki-Zay: Nélkülünk nem adott volna a 13. havi nyugdíjat és béremelést Orbán

Szerző: Kósa András
2022.02.17. 17:57

„Ą Szájerek, Borkaik, Kaleták beteges világát kell leváltani április 3-án” – évet értékelt és kampányolt az ellenzék, ahol Márki-Zay Péter mellett öt percre mindenki híres lehetett, de Jakab Péternek elég volt két mondat is.

Márki-Zay: Nélkülünk nem adott volna a 13. havi nyugdíjat és béremelést Orbán

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor után évértékelő-szerűséget tartott Márki-Zay Péter csütörtök délután, de az összellenzéki miniszterelnök-jelölt előbb szóhoz hagyta jutni hatpárti szövetségeseit is.

Orbán Viktor egy ügyeskedő kereskedő, aki csal a mérlegen, és úgy kérdezni, „kicsit több lett, maradhat?”, miközben, ha kritizálod, „kicsinál” – mondta az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének évértékelőjén Karácsony Gergely. Budapest főpolgármestere szerint „együtt vagyunk, ezért egyre többet kell használni a „vagy” helyett az „és”-t,

baloldali és jobboldali, vidéki és budapesti, a lényeg, hogy találja meg egymást,

hogy a hatalom embereit leválthassa az emberek hatalma.

Mivel a pártszövetség minden tagjából volt egy-egy az előzenekar szerepét betöltő politikus, Karácsony Gergely után egykori pártja következett. Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke elmondta, egy társadalom csak addig a mértékig erős, ameddig a leggyengébb része is az, márpedig Magyarországon a szegények élete fenntarthatatlan pályán halad és emiatt egy idő után a társadalom normális működése is fenntarthatatlan lesz.

Az újpesti alpolgármester szerint

a Fidesz olyan kommentelő, aki egy téli nap kiírja, hogy ez a bizonyíték arra, hogy nincs is klímaváltozás.

Kunhalmi Ágnes szerint 2021-ben az egy főre jutó GDP tekintetében még mindig csak a 23-ak voltunk,

ebből látszik, hogy a NER-nek semmilyen hozzáadott értéke nem volt 12 év alatt.

A momentumos Donáth Anna arról beszélt, a kormány célja, hogy konzerválja a kevesek kiváltságára épülő rendszert, amely milliókat taszított létbizonytalanságba, akár évszázadokra is. A magasabb megbecsültségért küzdő tanárok sztrájkja pedig mindenki küzdelme.

Jakab Péter a Jobbiktól (a lassan márkajelévé váló bőrkabátjában) azt mondta, megtanulták 2018 leckéjét, összefogtak, ezt mutatja az is, hogy saját kampányát is félbe szakította, hogy idejöhessen.

„Fizessenek meg a tolvajok, jólétet minden magyarnak – ezt mondom minden utcafórumomon”

– fejezte be rövid beszédét.

Dobrev Kláráé volt az utolsó a felvezető beszédek közül, ő azzal kezdte, tisztességtelen választásokon kell majd győzni. A hatalom hiába folytat tisztességtelen hadjáratot az ellenzék, a szabad sajtó ellen, mégis látszik, hogy nyugtalanul alszanak a Fidesz vezetői és erre meg is van minden okuk a DK EP-képviselője szerint. Az ellenzék ereje pedig éppen abban van, hogy bár különbözőek, le tudnak ülni tárgyalni egymással, együttműködni. Az ország akkor lesz normális, ha a családok már nyugodtan le tudnak ülni politikáról beszélgetni anélkül is, hogy összevesszenek.

„Én ennek a gépezetnek a legstabilabb alkatrésze, fogaskereke leszek”

– mondta. Az ATV-től az ellenzéki kampányba távozott Simon András ezután arra emlékeztetett, hogy a „hatalom” (a Nemzeti Választási Iroda) máig nem számolta össze a Fudan-egyetem és a munkanélküli járulék időtartamának meghosszabbításáról szóló népszavazási kezdeményezés aláírásait.

Majd „lakáshitel-törlesztő hét gyermekes apa”-ként konferálta fel Márki-Zay Pétert.

A miniszterelnök-jelölt ismét azzal kezdte (ez állandó eleme beszédeinek), hogy korábban bízott a Fideszben és Orbán Viktorban, de csalódott bennük, mert Orbán kivételes lehetőséget kapott a sorstól és a választóktól; a kétharmaddal bármit megtehetett volna a haza érdekében, de ezzel nem élt.

Még a régióban is lemaradtunk, a korlátlan hatalom korlátlan korrupciót hozott csak.

De azért eredmények is vannak, amiket meg fognak tartani,

mint például a közmunka és a határkerítés, vagy éppen a játékgépek betiltása. Viszont elfogadhatatlan, hogy Orbán rettegést kelt a magyarokban „migránsok nagy számú betelepítésével”, vagy „indulatot szít a homoszexuálisok, a fideszes homoszexuálisok ellen is”.

Tisztességes keresztény, konzervatív ember nem szavazhat tiszta lelkiismerettel a Fideszre – mondta, majd a kormánypárt támogatóihoz intézte szavait.

Ma a jellemszése szerint Magyarország kifosztott ország tönkretett oktatással, egészségüggyel, emberi kapcsolatokkal, ahol a Fidesz vezetői a néptől elzárva hallgatták Orbán évértékelőjét. Ahol

a kormányfőnek egy szava nem volt a 43 ezer covid-áldozatra.

A szegények aránya a MZP szerint legmagasabb, a minimálbér a legalacsonyabb az EU-ban, egyre többen félnek a lecsúszástól. „Magyarország boldogtalan ország, ahol sokan élnek bizonytalanságban, kevesek pedig nagyon meggazdagodtak” – mondta, hozzátéve, hogy Mészáros Lőrinc mára az angol királynőnél is gazdagabb lett.

„Ą Szájerek, Borkaik, Kaleták beteges világát kell leváltani április 3-án”

– fogalmazott, majd kiemelte, hogy Orbán annyira eltávolodott a valóságtól, hogy óvodásokhoz is csak golyóálló mellényben mer elmenni.

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint érthetetlen, miért költenek ilyen keveset az egészségügyre, és miközben a kormány a járvány közepén indított háborút az egészségügyi dolgozók ellen,

„az osztrákok ingyen tesztekkel, Orbán ingyen parkolással küzdött a járvány ellen, az osztrákok beengedték a kórházakba az újságírókba, Orbán még a betegeket is hazaküldte, miközben még a járványügyi védekezést is lopásra használta”.

A miniszterelnök most, hogy veszélyben érzi hatalmát, elkezdett visszaadni valamennyit az ellopott pénzből, ezt már az ellenzéki összefogásnak köszönheti mindenki, hiszen enélkül Orbán nem érzett volna kényszert a visszaosztásra. „De a mostani emelésekkel is még mindig mínuszban vagyunk” – mondta.

Szerinte a lopást viszont már az EU is megelégelte, ennek köszönhető az Európai Bíróság döntése arról, hogy a jogállami mechanizmust alkalmazhatja mostantól az Európai Bizottság és uniós forrásokat tarthatnak vissza.

Márki-Zay Péter ezután magát mutatta be a Fidesz-szavazóknak, mint mondta, élhetett volna nyugodt életet anélkül, hogy

őt „kis termetű főgonoszként ábrázoló plakátok között kelljen járnia”,

de tenni akar a hazájáért, ezért lett politikus. Viszont „ő nem az iskolapadból lépett politikai pályára, mint a politikusok közül legtöbben”.

„Vásárhelyen mögcsináltuk”,

kezdte, majd elmondta, a városban lebontották a helyi NER-t, megállították a lopást, csökkentették az ország legmagasabb építményadóját, ingyenessé tették a tömegközlekedést.

„Még a fideszesek is jól jártak azzal, hogy leváltottuk a Fideszt, ezt kell április 3-án országosan is megcsinálni”

– mondta.

Majd ígéretek következtek: béremelés a tanároknak, egészségügyi dolgozóknak, a rendvédelmiseknek. „Szükség esetén még a magánegészségügyet is ingyen tennék elérhetővé” – fogalmazott. Ugyanakkor leállítanák a presztízsberuházásokat, nem építenének több stadiont.

Öt százalékra csökkentenék az alapvető élelmiszerek áfáját, megszüntetnék az állami dohánymonopóliumot. Helyreállítanák a határőrséget, és az

„Orbán Viktor által befogadott iszlamista bűnözőket” kiadnák más országoknak.

Felülvizsgálnák Paks II, és a Belgrád-Budapest vasútvonal szerződéseit, „elszámoltatnék a hazaárulókat”. Segítenék az újságírók tényfeltáró munkáját.

Majd azt is megígérte, hogy kormányfőként nem rohanna el az újságírók elől. Ezután úgy folytatta, aki kormányváltást akar, az csak és kizárólag az egységes ellenzéki listára és jelöltjeire szavazzon. Majd ismét elmesélte a történetet, amikor kisfiának Orbán Viktort egy az osztályt terrorizáló gyerekhez hasonlította, akit csak úgy lehet helyre tenni, ha az osztályból mindenki kiáll vele szemben.

Beszéde végén márcis 15-re kormányváltó gyűlést hirdetett, és azt kérte, mindenki menjen rá el, és mutassák meg először ott, hogy többen vannak, majd április 3-án is.

NYITÓKÉP: Márki-Zay Péter Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek