Elvesztette Magyarország a jogállamisági pert

Szerző: Fekő Ádám
2022.02.16. 09:47

A kormány már hetek óta jogállamisági dzsihádként kommunikálja a ma született ítéletet.

Elvesztette Magyarország a jogállamisági pert

Elutasította az Európai Unió Bírósága azt a magyar és lengyel keresetet, amelyet a jogállamiság elveinek a megsértése esetén az uniós költségvetés védelmére szolgáló feltételrendszer ellen nyújtottak be. Az ítélethirdetést élőben is lehetett nézni, ami elég szokatlan, és jól jelzi a közérdeklődést a magyar és a lengyel ügy iránt.

Az ítélet szerint

“a mechanizmust megfelelő jogalappal fogadták el, az összeegyeztethető az uniós alapszerződés 7. cikk szerinti eljárással, és tiszteletben tartja különösen az Unióra ruházott hatáskörök korlátait, valamint a jogbiztonság elvét.”

Ezek szerint a rendelet szerinti eljárás csak akkor indítható meg, ha alapos ok van megállapítani nemcsak azt, hogy valamelyik tagállamban a jogállamiság elveinek megsértésére kerül sor, hanem azt is, hogy a jogállamiság elveinek megsértése kellően közvetlenül érinti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét, illetve ennek a kockázata komolyan fennáll.

Röviden tehát: a rendelet alapján a demokráciát leépítő tagállamokat meg lehet büntetni.

Nagy meglepetés nem érte a kormányt, és már régóta elkezdték felépíteni a saját narratívájukat arról, hogy tulajdonképpen megint a jogállamiságot használja bunkósbotnak az Unió, Orbán Viktor egyenesen a jogállami dzsihád kifejezést használta, ahogy talán az sem véletlenü, hogy a zárkörű Fidesz-kongresszust is épp az ítélethirdetéssel egyszerre tartják.

A jogállamiság elveinek megsértése esetén az uniós költségvetés védelmére szolgáló feltételrendszer alkalmazását, tehát a források visszatartását vagy elvonását egy 2020 decemberében elfogadott rendelet tette lehetővé. A magyar és a lengyel kormány az elejétől kezdve ellenezte, de végül kompromisszumos megoldással nem vétózták meg.

KIEMELT KÉP: Luxofluxo / Wikimedia Commons

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek