Sötétbe borulnak Szlovákia ikonikus műemlékei egy törvény elleni tiltakozásul

Szerző: Renczes Ágoston
2022.02.15. 18:35

Az egyébként is túlterhelt hivatalok plusz feladatokat kapnának, a szakma kiborult. Február 15-én, kedd este tiltakozásul lekapcsolják több ikonikus műemlék díszkivilágítását.

Sötétbe borulnak Szlovákia ikonikus műemlékei egy törvény elleni tiltakozásul

Kedd este egy egész sor szlovákiai műemlékre vonnak fel fekete zászlót vagy kapcsolják le a díszkivilágításukat

írja Facebook-oldalán az épített örökség népszerűsítésére szakosodott civil szervezet, a Čierne diery (Fekete lyukak – elfeledett helyeket neveznek így a szlovákok).

A tiltakozásnak az az oka, hogy a szlovák parlament az építési törvény módosítására készül,

ami még több feladatot róna az egyébként is túlterhelt műemlékvédelmi hivatalokra.

A szlovák műemlékvédelmi hivatalok a jelenlegi formájukban is nagyon rosszul működnek. Mint a Denník N írja, egy műemlékvédelmisnek, amellett hogy kell értenie a középkortól a népi építészeten és az ipari építészeten át a késő modernig mindenhez, még jogásznak, tájékozott hivatalnoknak, épületszerkezettani szakembernek is kell lennie.

Ha egy műemlék épülettel egy beruházó kezdeni akar valamit, akkor az ő ügyében eljáró egy darab műemlékvédelmis szakembernek kell hadakoznia a beruházó ügyvéd- és más szakemberekből álló csapatával, a leadott dokumentumok átnézése egy ilyen ügyben hónapokig is eltarthat; ennek az egy embernek kell összeállítani az értékjegyzéket úgy, hogy az megingathatatlan legyen, ha a beruházó fellebbez.

Szlovákiában összesen körülbelül 200 műemlékvédelmi szakember van (a szomszédos Csehországban 2000), ők alulfizetettek és demotiváltak, arra esélyük sincs, hogy egy-egy szakterülketre specializálódjanak, és a munkájuk része kellene, hogy legyen a műemlékvédelem népszerűsítése is, ehelyett azonban leginkább bürokratikus munkát végeznek. Így nem csoda, hogy egy-egy eljárás hónapokig, de akár évekig is húzódik, és előfordul, hogy ez idő alatt egy-egy műemlék menthetetlenül elpusztul vagy épp lebontják.

Ezen az állapoton rontana az új építési törvény azzal, hogy

a műemlékvédelmi hivatalokat speciális építésügyi hivatallá alakítaná.

A jövőben műemlék épületek, műemlékvédelmi övezetek és UNESCO világörökségi helyszínek építésügyi irányelveit is el kellene bírálniuk. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a műemlékvédelmiseknek kellene vezetni az építésügyi eljárásokat, engedélyezni egy épület használatba vételét, olyan dolgokat ellenőrizni, hogy egy épület rendelkezik-e a megfelelő számú parkolóhellyel, vagy megfelel-e a magassága az előírásoknak.

Ez a Čierne diery szerint a bürokrácia megduplázódását jelentené, ráadásul

ha a műemlékvédelmi hivatal rövid határidőn belül nem tud a benyújtott építési irányelv ellen kifogással élni, az automatikusan elfogadottnak számít majd a tervek szerint.

A műemlékvédelmi szakemberek tiltakozása egyelőre nem talált meghallgatásra a kulturális minisztériumnál. A törvénytervezet ellen egy sor szervezet tiltakozik a megyei műemlékvédelmi hivataloktól kezdve a Szlovák Tudományos Akadémia régészeti bizottságán, az ICOMOS nemzetközi műemlékvédelmi civil szervezet szlovák bizottságán át a városok és falvak szövetségéig.

A kedd esti tiltakozás erre szeretné felhívni a figyelmet; a szakma attól tart, hogy ha a törvénymódosítást megszavazza a parlament, az egyébként sem vonzó műemlékvédelmi szakemberi hivatást sokan otthagyják majd, amivel végleg ellehetelenül Szlovkiában a műemlékvédelem.

NYITÓKÉP: Szlovákia egyik legismertebb műemléke, a lőcsei városháza 1959-ben. Fortepan / Gyöngyi

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek