Több csapatot is visszavon Oroszország az ukrán határról

Szerző: Fekő Ádám
2022.02.15. 11:00

Az orosz külügyi szóvivő szerint február 15 úgy vonul be a történelembe, mint a nyugati propaganda bukása.

Több csapatot is visszavon Oroszország az ukrán határról

Oroszország visszavonja egyes csapatait az ukrán határ mellől – közölte kedden délelőtt a védelmi minisztérium alapján az Interfax hírügynökség. Ezzel együtt az ország más területén, például a Fekete-tengernél, továbbra is folytatódnak a nagyszabású hadgyakorlatok.

Igor Konasenkov szóvivő a hadgyakorlatot sikeresnek minősítette, és közölte, azok a délen és nyugaton állomásozó csapatok, amelyek befejezték a hadgyakorlatot, már felkészültek arra, hogy visszatérjenek a kaszárnyákba.

A lépés sokatmondó is lehet, de azért érdemes megjegyezni, hogy a visszavont csapatok eddig is Ukrajnához közel állomásoztak, tehát nagyon messzire nem mennek.

Az talán még többet mond, hogy az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova Telegramon ennyit közölt: 

2022. február 15-e úgy vonul majd be a történelembe, mint a nap, amikor a nyugati propaganda csődöt mondott. Megszégyenült és megsemmisült anélkül, hogy egyetlen lövés történt volna.”

Zaharova valószínűleg arra utalt, hogy az amerikai hírszerzés nyilvánosságra hozta, hogy az oroszok ezen a héten szerdán tervezik az invázió kezdetét. A hír annyira komolynak tűnt, hogy még a magyar külügy is arra figyelmeztette az Ukrajnába készülőket, halasszák el az utazásukat, több ország pedig már elkezdte kihozni az országban dolgozó apparátusát, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig hétfőn gyújtó hangú beszédet mondott az ország védelméről, február 16-át pedig munkaszüneti nappá tette.

Egy másik, fehéroroszországi közös hadgyakorlat február 20-án ér véget. Jelenleg 130 ezer orosz katona van az ukrán határ közelében, ebből nagyjából 30 ezer Belaruszban.

A hír azért is érdekes, mert a Reuters ma délelőtt közölte műholdas felvételek alapján, hogy orosz katonai mozgás indult meg az ukrán határ térségében, nagy létszámú csapatok, harci helikopterek, csatarepülőgépek és vadászbombázók érkeztek több helyszínre.

KIEMELT KÉP: Marija Zaharova (forrás: ДИП МИД РФ / Wikimedia Commons)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek