Megemlékezésen olvasott be a németeknek Gulyás Gergely

Szerző: Kósa András
2022.02.15. 13:20

A miniszter szerint a német médiából teljesen eltűnt a sokszínűség, a német kormánykoalíció be sem jutna a parlamentbe a Visegrádi négyek országaiban a programjával. A beszédet mégis több német vendég pozitívan fogadta.

Megemlékezésen olvasott be a németeknek Gulyás Gergely

A berlini fal nem állt annyi ideig, mint amennyi eltelt a magyar-német barátsági szerződés aláírása óta – mondta hétfőn a szerződés aláírásának harmincadik évfordulójára rendezetett megemlékezésen Gulyás Gergely. A rendezvényt a Mathias Corvinus Collegium szervezte, a Nemzeti Múzeumban megtartott megemlékezésen magyar és német diplomaták, cégvezetők voltak jelen főleg.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a V4-es országok és Németország nagyion szoros kapcsolatát mutatja, hogy (bár a négy államban összesen élnek annyian, mint Franciaországban), a kereskedelem volumene a régió és Németország között a kétszerese a francia-német forgalomnak.

A miniszter szerint „ma joggal mondhatjuk, hogy Magyarország a demokrácia és a jogállamiság iránt Európában a legelkötelezettebb ország”, mert

„kizárólag az én hazámnak vannak olyan vezetői, akik nem demokráciában beszéltek egy jogállam szépségéről, hanem egy diktatúrában küzdöttek azért, hogy demokrácia, szabadság és jogállam legyen”

– a miniszter itt Áder Jánosra, Orbán Viktorra és Kövér Lászlóra gondolt.

„Ez az egyik oka, hogy ezen a téren nem fogadunk el kioktatást” – folytatta.

Gulyás Gergely a két nép barátságát méltató szavai mellett több kritikus kijelentést is tett a magyar-német kapcsolatokra. Gulyás Gergely szerint Németország nagy ország ennek megfelelő sokszínűséggel,

„még akkor is, ha bizonyos területeken ez a sokszínűség hiányzik, a sajtóban például aggasztó mértékben hiányzik, a német sajtó sokszínűsége teljes mértékben hiányzik”.

A miniszter szavait itt a közönség tapsa szakította félbe.

„Két nappal ezelőtt éppen a DPA hírügynökség hamisította meg a magyar miniszterelnök szavait” – mondta Gulyás Gergely. (A német hírügynökség Orbán Viktor egyik nyilatkozatának azt a címet adta, hogy „Orbán utalt rá, hogy Magyarország kiléphet az EU-ból”, holott a magyar kormányfő ilyet nem mondott, éppen az unió egybetartásának szükségességéről beszélt.)

A miniszter ezután Márki-Zay Péter hétvégi beszédére utalva (amikor a miniszterelnök-jelölt azt mondta, ők a fasiszta, kommunista érzelmű választókat is képviselik) azt mondta,

ez a német államérdekkel semmiben nem egyeztethető össze, így a német nagykövet segítségére is számítanak a tiltakozásban ellene.

Az EU jövőjével kapcsolatban Gulyás szerint a lényeg, hogy mindenki tartsa magát az uniós alapszerződésekhez, az írott jogot tartsa be. Gulyás Gergely szerint

a német kormány társadalompolitikájával a régió országaiban a parlamentbe sem lehetne bejutni.

Gulyás Gergely szerint a feladat most a német-magyar kapcsolatokban, hogy ha húsz év múlva visszatekintünk a mostani helyzetre, el tudjuk mondani, hogy „sikerült megérteni a két nép közti különbségeket és előre tudtunk lépni ott, ahol erre volt lehetőség”.

Az Azonnali munkatársa több német résztvevőt megkérdezett a helyszínen a beszéddel kapcsolatban és – kissé meglepő módon – alapvetően pozitív reakciókkal találkozott. Egy vendég szerint „Gulyás Gergely legalább sosem üres protokoll szöveget mond fel ilyenkor, érdemes odafigyelni a beszédeire”, hozzátéve, hogy a DPA szerinte is hírt hamisított.

Egy másik vendég arra hívta fel a figyelmet, hogy Szijjártó Péter éppen nemrég találkozott német gazdasági vezetőkkel, akikkel kölcsönösen megállapították, hogy a német magyar gazdasági kapcsolatok kitűnőek és 2022-ben valószínűleg tovább erősödnek majd. „Elvégre ez a legfontosabb” – mondta egy résztvevő.

(Kósa András a Mathias Corvinus Collegium médiaiskolájának munkatársa.)

NYITÓKÉP:  M1, Médiaklikk, képernyőfotó

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek