Egri Ügyek: Már nem ajánlóívekre gyűjt aláírásokat a Fidesz

2022.02.15. 16:40

Az újság szerint megtévesztik az aláírókat azzal, hogy nem tájékoztatják őket, valójában milyen listára adják meg az adataikat.

Egri Ügyek: Már nem ajánlóívekre gyűjt aláírásokat a Fidesz

A Fidesz aktivistái a személyi okmányok ellenőrzése nélkül gyűjtötték az adatokat több egri helyszínen is hétvégén, miután már megvoltak a Pajtók Gábor indulásához szükséges aláírások - írja testvéroldalunk, az Egri Ügyek. Bár akkor már nem hivatalos ajánlóíveket használtak,

mégis állították, hogy továbbra is a képviselőjelöltnek gyűjtik a szignókat, az újság viszont viszonylag könnyen buktatta le őket.

Szombat délelőtt 10 és 11 óra között a lajosvárosi Coop ABC mellett egy civil önkéntes – aki az egyesült ellenzék jelöltjének, Berecz Mátyásnak segédkezett szignókat gyűjteni – arra lett figyelmes, mintha a Fidesz aláírásgyűjtő pultjánál valami nem stimmelne. Észrevette, hogy az aláírók a pultnál semmilyen személyi okmányt nem vettek elő, csak adatokat diktáltak be, a fideszes aktivisták pedig nem ellenőrizték azokat.

Márpedig a támogató- és ajánlóívek szignózásakor hivatalosan kérni kellene a lakcímkártyán található személyi azonosítót.

Az önkéntes ekkor kereste fel az Egri Hírek munkatársát, és jelezte, hogy az ellenzéki pultoknál elkérik a lakcímkártyát – hiszen így a törvényszerű –, a fideszes pultnál ez azonban nem vagy nem mindig történt meg. Természetesen a Fidesz gyűjthet támogatói aláírásokat – ahogy bármelyik másik párt is –, csak az a kérdés, hogy milyen formában és milyen céllal teszik ezt.

Nem nézték, valósak-e az adatok

A Katona téri piacnál szombaton személyesen jelen volt dr. Pajtók Gábor is. Pajtók a fideszes pult mellett telefonált, egy idősebb hölgy segített az aláírásban. A fideszes ív merőben eltért attól az ajánlóívtől, ami az ellenzéknél volt. A kormánypárti ajánlóíven ugyanis egy magyar zászló, az "Előre menjünk, ne hátra"-kampányszlogen és a Fidesz logója látható, alá pedig az adatokat kell beírni: nevet, lakcímet, kort és telefonos elérhetőséget.

Az idős hölgy itt elmondta, hogy dr. Pajtók Gábor részére gyűjtik az aláírásokat, holott ezt az ív egyáltalán nem jelezte, illetve semmilyen személyi azonosítót nem kérnek.

Ugyanazon a napon délután már hangfelvételt is készített az Egri Ügyek. Ezen az hallható, ahogy egy civil önkéntes eljátssza a fideszes támogatót, és arról kérdezi őket, hogy állnak az aláírásgyűjtéssel. Az egyik hölgy erre készségesen elmondja, hogy 8 óra után már összegyűlt a minimum – azaz az 500 darab aláírás –, és az íveket már felküldték Budapestre.

Itt két hamis állítás is elhangzott. Egyrészt, mivel mindegyik jelölt – így a fideszes dr. Pajtók Gábor is – reggel 8 óra után vehette fel az ajánlóíveket, így

szinte lehetetlen, hogy ezeket 8:30-kor már Budapestre szállították volna aláírva. Pajtók egyébként aznap délben posztolt egy bejegyzést, miszerint összegyűlt neki az 500 aláírás, aztán délután három órakor már 1500 darabot adott le.

Másrészt az összegyűjtött aláírásokat semmi esetre sem kell Budapestre postázni, azokat a városházára kell visszavinni és leadni (erről posztolt is a Facebookján Pajtók, a közösségi oldalán megosztott videóban pedig az is látható, hogy Fidesz-logó nélküli íveket adott le, nem olyanokat, amilyeneket mi láttunk a pultoknál). Valószínű, hogy a két hölgy a folyamatokkal nem volt tisztában, az viszont erősen gyanús, hogyan sikerült az 500 darabot már fél óra alatt, kvázi az utcán összegyűjteni és valahova elrakni.

Az első felvételen ez hallható:

Ezután húztunk egy merészet: az önkéntes pár perccel később azzal próbálkozott, hogy szeretné az édesanyja nevében is aláírni az ívet, ő ugyanis nem tud eljönni a fájdalmai miatt. Az egyik aktivista ellenkezés nélkül megengedte ezt, csak annyit kért, hogy kicsit másképpen írja alá, mint korábban tette, ne legyen észrevehető a hasonlóság.

 A TASZ felhívta a figyelmet arra, hogy adatokat gyűjteni nem törvénytelen, az aláírás, illetve az adatgyűjtés célját viszont mindig közölniük az aktivistáknak, ezt pedig a papíron található információknak tükröznie kell, különben megtévesztésnek számít.

KIEMELT KÉP: Egri Ügyek

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek