Szlovákiában is tiltakozásba kezdtek a kamionosok, de nem a járványügyi intézkedések miatt

Szerző: Renczes Ágoston
2022.02.14. 19:50

Egyelőre utakat zárnak le Pozsonyban, három nap múlva már határátkelőket fognak, ha nem teljesülnek a követeléseik. Többek között az üzemanyag- és az útadó csökkentését szeretnék.

Szlovákiában is tiltakozásba kezdtek a kamionosok, de nem a járványügyi intézkedések miatt

Hétfőn szlovák fuvarozók zárták le a főváros, Pozsony egyik fontos útját. Bár a január első fele óta tartó kanadai kamionos demonstráció, és az általa megihletett európai – köztük magyar – tiltakozások a kötelező oltás és a járványügyi intézkedések ellen indultak,

a szlovák demonstáció nem ezekkel függ össze.

Mint a SME lap írja, a fuvarozók olyan intézkedéseket követelnek, amivel nőhet a versenyképességük:

  • az üzemanyag adójának azonnali csökkentését követelik 30 százalékkal a következő hat hónapra. Az üzemanyagárak rögzítését ugyanis Magyarország és Lengyelország is meglépte, amivel a szlovák fuvarozók jelentős versenyhátrányba kerültek a magyar és lengyel fuvarozókkal szemben;
  • emellett az útadó azonnali csökkentését is követelik 30 százalékkal, valamint magasabb adóvisszatérítést szeretnének a befizetett üzemanyagokból.

A fuvarozókat tömörítő szervezet (UNAS) és az autómentők szövetségének képviselői pénteken tárgyaltak is a közlekedési minisztériummal, egyelőre sikertelenül.

A hétfőn indult útlezárások a közlekedési minisztérium a Denník E gazdasági lap szerint azzal reagált, hogy a fuvarozók követelései a pénzügyminisztérium hatáskörébe tartoznak, egyébként pedig a tárca elítéli, hogy

„a forgalom akadályozásával túszul ejtették a tisztességes embereket, akik munkába vagy orvohoz szeretnének eljutni”.

A minisztérium különösen szerencsétlennek tartja a tiltakozásnak ezt a formáját, amiben ráadásul a „fasiszták” is részt vesznek.

A fuvarozók támogatására szólított fel ugyanis a szélsőjobboldali ĽSNS párt is, ami az oltásselenességben, a járványügyi intézkedések kritikájában és az USA-val kötött védelmi szerződés elleni tiltakozásban is aktívan részt vett. Az fuvarozók uniója, az UNAS egy közleményben elhatárolódott a szélsőjobboldaltól, mint írják, a tiltakozásuk „apolitikus”, nem kérnek a pártokból, „senki nem hívta őket, és ez rajtunk kívül történik”. Azonban az elhatárolódó közlemény végére odaraktak egy idézetet az ĽSNS elnökétől, Marian Kotlebától, aki szerint

a fuvarozók tiltakozása „szabadságkonvojjá nőhet”.

A fuvarozók három napot adtak a kormánynak, hogy reagáljon a követeléseikre, ha azok nem teljesülnek, akkor a határátkelőket fognak lezárni.

NYITÓKÉP: Únia autodopravcov Slovenska - UNAS / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek