„Kiforgatták a nagykövet szavait”: ragaszkodnak a NATO-csatlakozáshoz az ukránok

Szerző: Kósa András
2022.02.14. 16:10

Sok mindenről hajlandóak tárgyalni Oroszországgal, egy esetleges konfliktus elkerülése érdekében, de erről pont nem.

„Kiforgatták a nagykövet szavait”: ragaszkodnak a NATO-csatlakozáshoz az ukránok

Helyre tette az ukrán külügyminisztérium Vadym Prystaiko Nagy-Britanniába delegált ukrán nagykövet szavait az ország NATO-csatlakozási céljainak esetleges feladásáról – írta a Politico.

Az egyébként tapasztalt diplomata – Prystaiko korábban külügyminiszter is volt – még vasárnap tett egy elég szerencsétlen mondatot a témában.

A BBC Rádiónak nyilatkozva arra a kérdésre, hogy hajlandóak lennének-e feladni az integrációs terveiket, ha ezzel garantálható lenne egy orosz invázió megelőzése Kelet-Ukrajnában, Prystaiko azt válaszolta:

„Lehet, hiszen emiatt fenyegetnek minket, zsarolnak minket, nyomást gyakorolnak ránk”.

A mondatból elég komoly diplomáciai zűr keletkezett és sokan már azt a következtetést vonták le, hogy a nagykövet tud valamit, amit a világ vezető politikusai sem.

Hétfőn azonban az ukrán külügyminisztérium közleményben tisztázta, hogy semmi ilyesmiről nincs szó.

Azt írták, a nagykövet szavait „kiragadták a kontextusukból”, és emlékeztettek, hogy maga az ukrán alkotmány tartalmazza a NATO-csatlakozást, mint nemzeti célt, és ezen semmi szándékuk változtatni. (Még Petro Poroshenko elnök írta alá az erről szóló alkotmánymódosítást 2019-ben.)

Maga Vadym Prystaiko a BBC televízió hétfő reggeli adásában igyekezett tisztázni szavait, azt mondta, bár „sok mindenről hajlandóak tárgyalni” Oroszországgal, ennek „semmi köze a NATO-hoz”.

NYITÓKÉP: Vadym Prystaiko a BBC-ben, fotó: Facebook, UkraineinUK

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek