Fideszes polgármesterekkel is sikerült kiszúrnia a kormánynak

Szerző: Kósa András
2022.02.14. 14:29

Tetlák Örs érdi alpolgármester szerint sokan egészen egyszerűen nem vették észre, hogy egy salátatörvény miatt a rájuk vonatkozó szabályok megváltoztak.

Fideszes polgármesterekkel is sikerült kiszúrnia a kormánynak

Magyarországon több tucat városvezető lett összeférhetetlen önhibáján kívül, úgy, hogy semmit nem tett ezért – állította hétfői sajtótájékoztatóján Érd LMP-s alpolgármestere.

A hírről beszámoló Ugytudjuk.hu szerint Tetlák Örs annak kapcsán állt a nyilvánosság elé, hogy

Csőzik László (Szövetség Érdért) polgármester ellen indult ilyen összeférhetetlenségi eljárás a helyi Fidesz kezdeményezésére.

A polgármester egy 2018 óta meglévő felügyelőbizottsági tagságával kapcsolatban vett fel tiszteletdíjakat. Csakhogy ezt egy 2021-ben elfogadott salátatörvény egyik rendelkezése megtiltotta – kivéve a közalapítványokba kiszervezett egyetemek esetében.

Tetlák Örs szerint „az nem járja, hogy
egy 2021-ben hozott salátatörvény mellesleg megemlít a városvezetőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat”, de erről valójában nem tájékoztatták érdemben az érintetteket.

„Ezek a szabályok aztán a városvezetők meghurcolásának lesznek az alapjai"

– tette hozzá az alpolgármester.

Az alpolgármester szerint ez az egyetemek fölé szervezett alapítványok vagyonmentésének a megalapozása, illetve annak a lehetőségnek a megteremtése volt, hogy a Fidesznek kedves városvezetők helyet tudjanak foglalni az alapítványok kuratóriumaiban.

Annyiban viszont hiba csúszott a számításokba, hogy a hirtelen összetákolt salátatörvénynek a következtében

sokan kerültek összeférhetetlen helyzetbe, még a kormánypárti városvezetők közül is.

Amikor Csőzik László polgármester tudomást szerzett arról, hogy összeférhetetlenné vált, akkor lemondott a tiszteletdíjáról, valamint a törvény életbelépésének idejéhez képest vissza is utalta a tiszteletdíjat.

Tetlák Örs szerint a fideszes városvezetők közül is többen elkezdtek lemondani a tiszteletdíjaikról, de olyan is volt, aki a képviselői tisztség helyett a „zsíros állást választotta”.

NYITÓKÉP: Dmitry Dzhus / Flickr (CC BY 2.0)

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek