Mi a közös a Super Bowlban, Spielbergben és a magyar földrajzoktatásban?

Szerző: Bán Róbert
2022.02.13. 19:05

Van egy nagyváros az Egyesült Államokban, amiről Magyarországon szinte senki sem tud semmit. Az 1840-es évektől az egyik legnagyobb és legfontosabb amerikai város, ott alakult meg a világ első profi sportcsapata, ott született Steven Spielberg, nálunk mégis teljesen ismeretlen, még a nevét is csak kevesen hallották. Az idei Super Bowl talán változtat ezen.

Mi a közös a Super Bowlban, Spielbergben és a magyar földrajzoktatásban?

Lucius Quinctius Cincinnatus legendás római államférfi volt a Kr. e. V. században, akit az ellenségtől rettegő rómaiak az eke szarva mellől hívtak korlátlan hatalommal rendelkező dictatornak, és aki miután megvédte hazáját, alig két hét múlva lemondott a hatalomról és visszatért a földműveléshez. Hogy ebből mennyi az igazság és mennyi a példázat, nem tudjuk, de a későbbi korok számára ő lett az erényes és önzetlen vezető szimbóluma.

Az amerikai függetlenségi háború után az antik hősökért rajongó amerikaiak közül sokan George Washingtonban látták koruk Cincinnatusát, és elnökletével létrehozták a Cincinnati Társaságot. Ennek a társaságnak az egyik tagja, az Északnyugati Terület kormányzója adta 1790-ben az Ohio folyó partján alapított új településnek a Cincinnati nevet.

Akkoriban az Egyesült Államok nyugati határa még a Mississippi volt, az Appalache-hegység és a Mississippi közötti terület pedig indiánok által lakott vadonnak számított, amit épphogy elkezdtek birtokba venni a nyugat felé tartó telepesek. A nyugatra utazás és a szárazföld belsejével folytatott kereskedelem fő útvonala a hatalmas Ohio volt, a Dunánál is nagyobb vízhozamú, kiválóan hajózható folyó, amely az Appalache-hegységből ered és a Mississippibe ömlik.

39.1179747,-85.2446504

Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps.

1825-ben elkészült a Hudson folyót az Erie-tóval összekötő Erie-csatorna, amely lehetővé tette az áruszállítást New York és a Nagy-tavak között. Ez ugrásszerű fejlődést eredményezett: New York két évtized alatt félmilliós világvárossá nőtt, a Nagy-tavak vidékére pedig bevándorlók milliói költöztek. 1845-ben aztán elkészült az Erie-tavat az Ohio folyóval összekötő Miami-Erie-csatorna is, amely Cincinnatinél kapcsolódott az Ohióhoz. Ezzel megvalósult a közvetlen vízi összeköttetés New York és a Mississippi vízhálózata között,

Cincinnati pedig a Föld legnagyobb belvízi hajózási hálózatának a központja lett.

Az 1800-ban még csak 850 lakosú, 1820-ban pedig nem egészen 10 ezres Cincinnatiben 1850-ben már több mint 115 ezren laktak. Ezzel az Egyesült Államok 6. legnépesebb városa volt – a 2. legnépesebb Baltimore-ban sem laktak 170 ezernél többen –, és messze a legnagyobb városnak számított az ország belső területén.

A következő nyolcvan évben a világtörténelem addigi leggyorsabb ütemű gazdasági fejlődése zajlott le az amerikai Közép-Nyugaton: a Nagy-tavak vidéke az Egyesült Államok, sőt az egész világ legnagyobb iparvidéke, a művelés alá vont Préri pedig a Föld legfontosabb gabonatermő területe lett. A csatornahálózatnak köszönhetően először Cincinnati volt a Közép-Nyugat közlekedési központja és legnagyobb városa. A vasúthálózat kiépülésével, 1870-re Chicago túlnőtte és átvette tőle kereskedelmi szerepét, de az amerikai gazdaságban és az országos politikában akkor meghatározó államnak számító Ohióban egészen az 1890-es évekig megőrizte első helyét.

A XIX. század második fele Cincinnati virágkora. A város legnagyobb vállalata, az 1837-ben alapított Procter & Gamble az amerikai polgárháborúban az Unió hadseregének szappan- és gyertyaszállítója lett, ezzel megalapozta máig tartó piacvezető szerepét

a tisztítószerek és a testápolási termékek területén. Cincinnati modern nagyváros lett: 1853-ben itt alapították az első hivatásos tűzoltóságot az Egyesült Államokban, 1869-ben pedig itt alakult meg a világ első profi, tehát kizárólag sportolásért kapott jövedelemből élő játékosokkal felálló sportklubja, a Cincinnati Red Stockings baseballcsapat. 1857-ben Cincinnatiben született, majd ott élt William Howard Taft, az Egyesült Államok 27. elnöke, az utolsó azon hat Ohióból származó elnök közül, akik 1869 és 1913 között töltötték be az elnöki tisztséget.

A XX. században Cincinnati jelentősége fokozatosan csökkent. Bár lakossága 1950-ig még nőtt, ahogy a nehézipar tönkrement, és a Nagy-tavak iparvidéke rozsdaövezetté alakult, akárcsak a többi nagy iparváros – Detroit, Cleveland, Pittsburgh –, Cincinnati népessége is csökkenni kezdett, és megindult az elvándorlás a déli és nyugati Napsugárövbe. 1938-ban itt született Ted Turner, de a családja kilencéves korában a déli Georgiába költözött, és Turner ott, Atlantában alapította meg a CNN-t, az első globális hírcsatornát. 1946-ban Steven Spielberg is Cincinnatiban született, de tízéves korában a családja a nyugati Arizonába költözött, és első kisjátékfilmjét már ott forgatta.

De miért nem ismerjük annyira Cincinatti nevét?

Napjainkban Cincinnati agglomerációjában 2 millió 250 ezren élnek, kicsit kevesebben, mint Budapestében, ezzel Cincinnati az Egyesült Államok 30. legnépesebb várostömörülésének a központja. Messze elmarad New York, Los Angeles vagy Chicago méretétől, de népesebb, mint például Kansas City, Cleveland vagy New Orleans. Ezek a városok mégis sokkal ismertebbek Magyarországon, mint Cincinnati. Mi lehet ennek az oka?

Cincinnati sportéletét mindig a baseball uralta. A világ legrégebbi profi sportbajnokságában, az MLB-ben mindig szerepelt cincinnati csapat, és a Cincinnati Reds 5 World Series-győzelmével a 7. legsikeresebb klub.

A város NFL-csapata, a Cincinnati Bengals nem tekinthet vissza ilyen hosszú és sikeres múltra. Bár már 1937 és 1942 között is létezett ilyen névvel egy profi amerikaifutball-csapat, a jelenlegi klubot csak 1967-ben alapították, és soha nem nyert bajnoki címet. A Super Bowlon is csak kétszer, 1982-ben és 1989-ben szerepelt, de mindkétszer vereséget szenvedett a Joe Montana vezette San Francisco 49erstől, és az elmúlt években a NFL-rájátszás közelébe sem jutott. A másik két nagy észak-amerikai profi sportbajnokságban, az NBA-ben és az NHL-ben nincs csapata a városnak.

A kosárlabda és a jégkorong sokkal népszerűbb sport Magyarországon, mint a baseball, az amerikaifutball iránt pedig csak az elmúlt két évtizedben nőtt meg az érdeklődés, amióta van NFL-közvetítés a magyar sportcsatornákon. Márpedig Cincinnetinek nincs NBA- és NHL-csapata, az NFL-csapata pedig 1990 óta csak ritkán jutott rájátszásba, és ott – egészen az idei szezonig – egyetlen mérkőzést sem nyert. Ezek után nem csoda, hogy az elmúlt években kiváló NFL-csapattal rendelkező Kansas City és New Orleans, valamint a közelmúltban egymás után négy NBA-döntőt játszó Cleveland ismertebb város Magyarországon.

Ráadásul Cincinnati nagyon ritkán szerepel a képernyőn és a mozivásznon.

A hollywoodi filmek és az amerikai sorozatok általában New Yorkban vagy Los Angelesben, esetleg Chicagóban vagy Washingtonban játszódnak, de azért Boston, San Francisco és New Orleans is gyakran feltűnik bennük, míg Philadelphia egy Oscar-díjas film, Dallas pedig egy világhírű sorozat címe is. Cincinnatiről viszont szó sem esik a filmekben. Az Oscar-díjas alkotások közül az Esőember eleje és a Traffic egyik cselekményszála játszódik Cincinnatiben, ezen kívül George Clooney A hatalom árnyékában című politikai krimijének a helyszíne, valamint a Faterok motoron című John Travolta-vígjáték faterjai indulnak a városból – de, őszintén, ki figyelt fel ezek közül bármelyik filmben is Cincinnetire?

A magyar földrajzoktatásból is teljesen kimarad ez a város. A földrajz érettségi vizsga topográfiai követelményeiben tíz város szerepel az Egyesült Államokból, köztük Atlanta, New Orleans és Seattle, de Cincinnati nem. Ez persze érthető, de az már kevésbé, hogy miközben a legtöbb tizedikes középiskolai földrajztankönyvben az amerikai Közép-Nyugat városai közül Chicago mellett Detroit, Minneapolis-St. Paul, Kansas City és St. Louis is említésre kerül, Cincinnati egyikben sem szerepel. Sőt, még a Cartographia egyébként remek Középiskolai földrajzi atlaszának Amerikai Egyesült Államokat bemutató térképeiről is lemaradt.

Vasárnap éjjel a Super Bowlon, miközben Joe Burrow, Ja'Marr Chase és a többi Bengals-játékos a bajnoki gyűrűért futballozik, talán Cincinnati is felkerül majd a magyar sportkedvelők térképére.

NYITÓKÉP: EEJCC / Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

Bán Róbert
Bán Róbert vendégszerző

Gimnáziumi tanár és történész. Egykori rögbi-szakkomentátor és aktív futball-fotelszakértő. Elégedett az életével.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek