A magyar konzuli szolgálat is azt mondja, alaposan fontoljunk meg egy ukrajnai utazást

Szerző: Aradi Péter
2022.02.13. 10:10

Az utóbbi napokban kialakult feszültségre tekintettel kérik.

A magyar konzuli szolgálat is azt mondja, alaposan fontoljunk meg egy ukrajnai utazást

Az utóbbi napokban legalább féltucat ország szólította fel az állampolgárait, hagyják el Ukrajnát. A távozásra felszólító országok között van az Egyesült Államokon kívül Nagy-Britannia, Norvégia, Hollandia, Lettország, Japán és Dél-Korea, sőt már az Európai Unió is figyelmeztette a munkatársait, hogy akik nem létfontosságú munkát végeznek, jobban teszik, ha elhagyják az országot. Ehhez a társasághoz csatlakozott február 12-én, szombaton Magyarország is.

„Az Ukrajna és Oroszország között az utóbbi napokban kialakult feszültségre tekintettel kérjük, hogy utazásuk szükségességét fontolják meg és

lehetőség szerint halasszák későbbre”

– írja a szolgálat a honlapján.

„Amennyiben bárki úgy dönt, hogy a Konzuli Szolgálat felhívása ellenére az országba utazik, vagy ott marad, vegye figyelembe, hogy a biztonsági helyzet következtében a Konzuli Szolgálat nem feltétlenül tudja garantálni a segítségnyújtást!” – teszik hozzá.

Az utazóknak és az országban tartózkodó magyar állampolgároknak ennek ellenére azt tanácsolják, hogy figyeljék a helyi híreket és a közösségi médiát, tartsák be a hatóságok utasításait, és biztos, ami biztos, azért regisztráljanak konzuli védelemre.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár február 11-én, pénteken ismét figyelmeztetett egy fegyveres konfliktus valódi veszélyére, Antony Blinken amerikai külügyminiszter friss nyilatkozata szerint pedig Oroszország bármelyik pillanatban lerohanhatja Ukrajnát. A norvég katonai hírszerzés vezetője szintén február 11-én arról beszélt, hogy az oroszoknak már mindenük megvan az ukrán határ közelében, amire szükségük lehet egy teljes ukrajnai invázióhoz.

A Der Spiegel úgy tudja, hogy február 11-én, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és az amerikai hadsereg is tájékoztatta a német kormányt és más NATO-tagállamokat, hogy új információik alapján már jövő szerdán, azaz

február 16-án megtámadhatják az oroszok Ukrajnát.

Az amerikaiak az orosz invázió konkrét útvonalait, valamint az egyes orosz egységeket és a rájuk bízott feladatokat is megosztották a szövetségeseikkel.

NYITÓKÉP: Kreml

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek