Meglepetés, ott lesz-e Völner Pál tavasszal a parlamentben

Szerző: Kósa András
2022.02.11. 08:27

Büntetőeljárás alatt álló képviselők szavazatával lehet köztársasági elnök Novák Katalin.

Meglepetés, ott lesz-e Völner Pál tavasszal a parlamentben

Megkérdeztük a Fidesz frakció sajtóosztályát, kapott–e a korrupcióval meggyanúsított Völner Pál, Varga Judit igazságügyi miniszter azóta lemondott helyettese meghívót a párt tavaszi évadnyitó frakcióülésére, és hogy számítanak–e a jelenlétére a parlament februári–márciusi plenáris ülésein is. A kérdésekre egy napja nem kapunk választ.

Völner Pálon kívül érdeklődtünk egyébként Boldog Istvánról és Simonka Györgyről is,

a három Fidesz-frakciótagban az a közös, hogy valamennyiükkel szemben büntetőeljárás folyik korrupciós vádak miatt és a parlament már felfüggesztette a mentelmi jogukat. A képviselői mandátumát ugyanakkor egyikük sem adta vissza. (Boldog Istvánt, Simonka Györgyöt és Völner Pált külön is megkerestük személyes elérhetőségükön.)

Simonka György mentelmi jogát először 2018 októberében függesztették fel

különösen nagy vagyoni hátrányt jelentő költségvetési csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása valamint hivatali visszaélés miatt;

majd 2021 februárjában ismét vesztegetés miatt. Boldog Istvánnal szemben azért folyik büntetőeljárás, mert az ügyészség gyanúja szerint uniós pályázatokat manipulált, az ő mentelmi jogát 2020 áprilisában függesztették fel.

A két képviselő ennek ellenére azóta is részt vesz a Fidesz frakció tagjaként az Országgyűlés ülésein. Völner Pállal szemben tavaly decemberben indított büntetőeljárást a Legfőbb Ügyészség annak gyanújával, hogy alkalmanként 2-5 millió forintot fogadott el végrehajtói kinevezésekért.

Az ő mentelmi jogát a tavalyi utolsó plenáris ülésen függesztették fel, így ennek egyelőre a Fidesz frakció működése szempontjából gyakorlati jelentősége nem volt. Az ettől függetlenül mégis csak közérdeklődésre számot tartó információ lenne, hogy

a Fidesz immár három korrupciógyanús képviselővel szeretné-e befejezni a 2028-2022-es ciklus parlamenti időszakát.

Völner Pál, Boldog István és Simonka György esetleges részvétele, vagy hiányzása a tavaszi ülésszakról már csak azért is fontos kérdés, mert az előzetes menetrend szerint március 10-én választja meg a kormánytöbbség az Orbán Viktor által köztársasági elnöknek jelölt Novák Katalint.

Ahhoz, hogy a Fidesz politikusából köztársasági elnök lehessen már az első szavazási fordulóban, a 199 képviselő kétharmadának támogatására lenne szükség.

Ez csak két esetben lehetséges: ha a korrupciós vádakkal büntetőeljárás alatt álló három Fidesz-képviselő is bemegy és szavaz, vagy ha a független képviselők és/vagy az egyetlen nemzetiségi képviselő részéről összejön legalább három szavazat.

Természetesen utóbbinak elég komoly esélye van, hiszen mind a volt jobbikos Volner János, mind a német nemzetiségi Ritter Imre rendre a Fidesszel szavaz a kétharmados ügyekben, az esetleg még mindig hiányzó plusz egy támogatást pedig könnyen össze lehet hozni a fennmaradó tizenkét független képviselő közül.

Lapunk mindenesetre megkereste Novák Katalint, hogy leendő köztársasági elnökként, mint a nemzet egységének kifejezője várja-e korrupcióval vádolt frakciótársai szavazatát.

Amennyiben válaszol, természetesen közölni fogjuk.

NYITÓKÉP: Völner Pál; Fotó: kormány.hu

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek