Lejárt az idejük, eljött a mi időnk – Gyurcsány Ferenc évet értékelt

Szerző: Renczes Ágoston
2022.02.11. 17:23

A volt miniszterelnök a Fidesz szavazóira is gondolt, szerinte Hunnia és Pannónia együtt kell hogy éljen.

Lejárt az idejük, eljött a mi időnk – Gyurcsány Ferenc évet értékelt

Megtartotta hagyományos, immár tizennyolcadik évértékelő beszédét Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, korábbi miniszterelnök.

Az online közvetített évértékelőt, ahogy az elmúlt 12 évben, idén is Orbán Viktor miniszterelnök évértékelője elé időzítette, mintha továbbra is ő lenne a kihívója – ahogy a kormánypropaganda szerint valójában ő az, és nem Márki-Zay Péter –; mindenesetre a tagadhatatlanul az egyik legjelentősebb ellenzéki politikus beszéde már csak azért is megérdemli a figyelmet, mert Gyurcsány kiváló szónok, az ország történetének egyik legnagyobb hatású retorikai teljesítménye is hozzá fűződik, és ezúttal sem okozott csalódást.

A beszéd kezdetén Gyurcsány Ferenc felvázolta, miben látja a legnagyobb problémát, mik azok az ügyek, amik „széjjelválasztják a hazát”.

A legnagyobb különbség a kormány és ellenzéke között a volt miniszterelnök szerint az,

  • hogy hol a helye az országnak, merre orientálódik, Moszkva, Ankara vagy Berlin irányába, „hol vannak a mi barátaink”. Ez a „Nyugat vagy Kelet” történelmi dilemmája Gyurcsány szerint;
  • hogy kié a hatalom, a népből következik a kormányzás, vagy utóbbi formálja-e a népet;
  • hogy tolvaj-e a kormány. „Szerintünk igen” – mondta Gyurcsány, de arra is rá mutatott, hogy mások szerint nem lopnak, hanem egy újfajta berendezkedést teremtenek.

Baloldali gondolat, bánom is én!

Nem lehet megengedni, hogy egy szűk, tehetős réteg mellett egyre többen a hátramaradottak Magyarországát éljék meg, mondta a volt miniszterelnök, ami ami „ha baloldali gondolat is”, nem bánja, mert egy tisztességes gondolat.

A politikustól elmondása szerint gyakran kérdezik, hogy gyilkos-e a jelenlegi kormány. Gyurcsány óvatosan fogalmazna, az azonban nincs rendben szerninte, hogy a kormány olyan lélegeztetőgépeket vásárolt és üzemelt be, amikről tudta, hogy nemcsak nem hatásosak, de még kárt is okozhatnak a betegeknek.

„Barbár és felelőtlen kormánya van az országnak”

– jelentette ki Gyurcsány Ferenc, mert szerinte a kormány nem vigyáz a polgárokra.

Ezt követően a volt miniszterelnök arról beszélt, hogy hosszú hagyománya van az önkény elfogadásának és igénylésének, Magyarország lassan polgárosodik és elmarad a Nyugathoz képest. Az ellenzék azonban arra buzdítja az embereket, hogy merjenek, tudjanak szabadok lenni, a szabadság ne fenyegetést jelententen, az ellenzék pedig több szabadságot, több lehetőséget biztosítana az embereknek.

Orbán, a menyecske

Az emberek jelentős részének elege van a kormányból, ebben Gyurcsény Ferenc egészen biztos, és a komikus énjét megvillantva Orbán Viktor 12 évnyi kormányzását egy rossz házassághoz hasonlította.

Magyarországon a házasságok átlagos hosszúsága 14 év, még a hatalmas szerelmek is sok esetben válással végződnek – ismertette a DK elnöke, aki szerint nem lehet más sorsa annak a 12 éve tartó házasságnak sem, amit „egy percig se akartunk”.

„Mi nem ilyen menyecskét akartunk”

– mondta Gyurcsány, majd sziporkázva hozzátette, hogy a kormányfőt nem a legtalálóbb menyecskének nevezni.

A volt miniszterelnök szerint az orbáni hatalom egyrészt elfáradt, másrészt feslett – jelentette ki a politikus.

Elfáradt, mert híján van a kormány új ideáknak, és a házasság metaforához visszakanyarodó Gyurcsány szerint ugyanúgy vagyunk vele, mint a sokéves házassággal, amikor az egyik házastárs be tudja fejezni a másik által elkezdett mondatot.

„Mi így vagyunk ezzel kormánnyal, be tudjuk fejezni a mondatot, amit elkezd”.

A fáradtság ellenpéldájaként Finnország oktatási rendszerét állította szembe a hazaival; Finnországban ugyanis már megszűntek a tantárgyak, és a gyerekekkel egészen más, komplex módszerekkel ismertetik meg a világot, eközben nálunk még ósdibbak, még egyformábbak lettek az iskolák. „Magyarországon fáradságot és ósdi, elavult eszméket látunk” – fogalmazott a politikus.

Azonban a fáradtságnál is rosszabb a feslettség Gyurcsány szerint, hiszen a kormány nem képes még a saját elvei és szabályai sem élni; ahogy elfeslik egy zakó vagy egy kosztüm varrása és szétesik a ruhadarab, úgy esik darabjaira a kormány eszmerendszere is Gyurcsány Ferenc szerint.

A magyar politika erkölcsi és kulturális értelemben is feslett – jelentette ki, az Orbán-kormány pedig szerinte

az elmúlt évszázad legkorruptabb kormánya,

ami emellett a hatalmon keresztül formálja a kultúrát, miközben az lenne a helyes, ha a kultúra formálná a hatalmat.

Gyurcsány Ferenc szemléletes ellentétpárokkal buktatta le Orbán Viktor kormányát, ami szerinte valójában nem bátor, hanem nagyhangú, nem erős, hanem durva, és már csak „fosztóképzők sokaságát jelenti”.

Ferenc, a prédikátor

Gyurcsány Ferenc beszéde ezen a ponton egy rokon műfaj, a prédikáció jegyeit öltötte magára. A volt miniszterelnök

határozottan állítja, ez a hatalom nem keresztény,

és nem hívőként teológiai fejtegetésbe bonyolódott „a kereszténység leglényegéről”, ami az emberré vált isten elfogadása lenne.

A keresztények istenét és Mammont nem lehet egyszerre szolgálni – emelete ki Gyurcsány, aki szerint Orbánék az utóbbit szolgálják, így ők valójában a kereszténységet gyalázzák.

„A keresztény lehajol, nem pipiskedik; megbocsát, nem büntet; szeret, nem gyűlöl” – fogalmazott a volt miniszterelnök, hozzá téve, hogy Orbánék a kereszténység szent ügyébe burkolják magukat, hogy elfedjék a sok disznóságot, ami elkövettek.

A bibliai párhuzamoknál maradva Gyurcsány Ferenc kijelentette,

  • hogy amikor a teremtő isten szétválasztotta a világost és a sötétet, nem az Eliosra gondolt, ami sötétséget ugyanúgy sötétségre cserélte;
  • amikor pedig a hatodik napon megteremtette az állatokat, nem Semjén Zsoltra gondolt, hogy kilövési engedélyt adjon neki a teremtett állatokra.

Ezt követően a volt miniszterelnök áttért arra, hogy mit szeretne tenni az egyesült ellenzék, miért ajánlják magukat kormányzásra.

Nem lehet szellemi polgárháború

Gyurcsány Ferenc elmondása szerint nem naiv, tudja, hogy a választók nagy része nem bogarássza a pártprogramokat, ezért ő is csak a lényegre hagyatkozik, ami az, hogy megtalálják a helyes arányt a szabadság és az egyenlőség között, úgy korlátozzák méltányosan a szabadságot, hogy lehetőséget teremtenek az egyenlőtlenségek csökkentésére.

Kitért a környezetvédelem kérdésére is: a politikus szerint arra kell rájönni, hogy hogyan lehet jobb anyagi lehetőségeket, jobb életet teremteni úgy, hogy az ne járjon a környezet pusztításával. Új egyensúly kell, ugynais több a jelenkor önzése, amint amit a jövő megkövetel.

Az egyesült ellenzékről kijelentettem hogy az egy Európa-párti, hazafias koalíció, aminek az alapelve az élni és élni hagyni; nem szólnának bele mások magánéletébe, hanem vigyázni fognak a magánélet szentségére, és azzal fognak foglalkozni, ami a dolguk: hogy jobbá tegyék az országot.

Mi van a választások után? – tette fel a fontos kérdést Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök kiemelte:

tisztában van vele, hogy az orbáni politika mögött ugyanannyi választó áll, mint az ellenzék mögött,

majd felsorolt pár olyan történelmi példát – István és Koppány vitájának lezárását, az egyházszakadást – az ellentét feloldására, ami ebben az esetben nem működhet.

„Hunnia és Pannónia együtt kell hogy éljen, nem szakadhat szét. Meg kell tanulni együtt élni, nem tehetünk mást” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc, hozzá téve, hogy aki kormányoz, annak a hazát kell képviselni, nem csak az övéit.

„Mi nem revánsot akarunk, hanem egy tisztességes Magyarországot.”

Majd arról beszélt, hogy „el akartak minket tüntetni, de nem sikerült nekik”, ugyanis az emberi álom, az emberi hit nem győzhető le a nyers erővel, az a szellemi és kulturális polgárháború, amit a kormány vív, nem érhet véget győzelemmel, már csak ezért is felelőtlenség erőforrást pazarolni rá.

Ők vagy nem ők

Gyurcsány Ferenc szerint nagyszerű dolgot tesz az ellenzék, ami ha nem is ért teljesen egyet mindenben, abban tökéletesen egyezik, hogy

„egy európai polgári Magyarországot szeretnénk”,

és a volt miniszterelnök szerint a végső, lecsupaszított kérdés az, hogy az emberek akarják-e, hogy maradjon ez a kormány, vagy sem.

„Ők vagy nem ők, Kelet vagy Nyugat”, az áprilisi választás egy erről szóló népszavazás lesz. Az, hogy miniszterelnöknek Márki-Zay Péter jelölik,

„így van rendjén, mert így döntöttek a választóink”,

az ellenzék kész a kormányzásra, MZP pedig kész a miniszterelnöki szerepre Gyurcsány Ferenc szerint.

A pártelnök külön szólt a Demokratikus Koalíció támogatóihoz is. A DK „nagyon egészséges és érett párt”, a legnagyobb ellenzéki párt, emiatt nagy a felelőssége a közös kormányzásban is.

„Büszkén éljük meg, hogy nekünk van a legtöbb támogatónk”

– fogalmazott a politikus.

A szociológiai, történelmi, textilipari és teológiai kitérők után egy kvantumfizikai párhuzammal zárta az évértékelőjét Gyurcsány Ferenc, felidézve Einstein és Bohr vitáját arról, hogy meghatározhatók-e a szubatomi részecskék állapotai.

Azóta kiderült, hogy nem, bizonytalanság van, ugyanúgy, ahogy nem dőlt el még ez a választás, bizonytalanság van nemcsak a kvantumfizikában, hanem a politikában is.

„Van, amikor az idő múlik, van, amikor az idő lejár. Én azt gondolom, hogy nekik lejárt az idejük, nekünk eljött az időnk”

– fogalmazott Gyurcsány Ferenc, hozzátéve, hogy ezt a bizonytalanságot „oldjuk fel úgy, hogy a haza fényre derüljön, és gondolják azt rólunk, hogy tisztességgel, becsületesen, hazafias európai polgárként jól szolgáltuk a hazát, a köztársaságot és Európát”.

NYITÓKÉP: DK sajtó

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek