Szja-visszatérítés és 13. havi nyugdíj – így költsd el az államtól kapott ingyenpénzt

Szerző: Renczes Ágoston
2022.02.11. 19:13

A plusz pénz költekezésre csábít, de érdemes átgondolni, el lehet-e költeni hasznosabban. Akár jótékonykodásra.

Szja-visszatérítés és 13. havi nyugdíj – így költsd el az államtól kapott ingyenpénzt

Idén februárban – valószínűleg nem függetlenül az áprilisi választástól – mindegy 600 milliárd forintot oszt szét az állam a gyerekes háztartások között; a gyermeket nevelők visszakapják a 2021-es évben befizetett személyi jövedelemadójukat, ami akár 809 ezer forint is lehet. Emellett a nyugdíjasok is megkapják a 13. havi nyugdíj összegét,

vagyis nagyon sok háztartás jut extra pénzhez februárban.

Szerkesztőségünk két helyről is kapott javaslatokat arról, hogy hogyan érdemes ezt az extra bevételt elkölteni.

Ne költekezz feleslegesen!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak extra pénzhez jutnak sokan, hanem az infláció miatt az árak is magasabbak, tehát ezúttal is „ésszel kell vásárolni”.

Az Egyesület azt javasolja, hogy „a tartósabb élelmiszerektől az alacsonyabb (a többihez képest alacsonyabb – a szerk.) ár miatt érdemes kisebb készletet felhalmozni, de csak annyit, amennyi valóban el fog fogyni”, egyébként pedig arra ösztönöznek mindenkit, hogy maradjanak az eddigi vásárlási magatartásuknál,

csak azért, mert pénz állt a házhoz, nem kell többet vagy drágábbat venni,

inkább a megtakarításokat érdemes növelni.

Jótékonykodhatsz is

Aki viszont szeretne, az szervezett formában jótékonykodhat is az állami ingyenpénzből.

E célból indította el Fernezelyi Márton informatikus és Váradi Luca szociológus a Továbbadó nevű mozgalmat, ami szerint „a befizetett adónk mindannyiunk közös pénze. Ha gyereket nevelő szülőkként idén visszakapjuk az egész éves SZJA-t,

olyan helyről fog hiányozni a pénzünk, ahol nagy szükség lett volna rá.

Ha megteheted, legyél te is továbbadó! Támogasd a visszakapott SZJA-dból a szívedhez közel álló szervezeteket, sajtótermékeket, mozgalmakat”.

Aki tehát úgy érzi, jobb helye is lehet az állam által visszaadott pénznek, az adakozás legegyszerűbb módjáról a Továbbadó oldalán talál infót.

Csökkentsd a hiteled

A Bank360 pénzügyi oldal viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy akinek hitele van, annak érdemes az adóvisszatérítés összegét előtörlesztésre fordítani, így ugyanis csökkenteni lehet a hitel összköltségét.

A Bank360 egy 2017 februárjában 10 év futamidőre felvett 12 milliós hitel példáján mutatja be, mennyit lehet így spórolni. Aki ezt a hitelt előtörleszti a visszakapott 809 ezer forinttal, az

  • az előtörlesztés nélküli végösszeghez képest 95 ezer forintot spórol, ha a havi törlesztőrészlet csökkentését kéri változatlan futamidő mellett;
  • ha viszont marad az eredeti törlesztőrészletnél, akkor a futamidő fog csökkenni, és így 200 ezer forinttal kevesebbet kell visszafizetnie az előtörlesztés nélküli összegnél.

A Bank360 a hiteltörlesztés mellett más javaslatokat is tesz az állami ingyenpénz elköltésére: az oldal szerint a visszakapott pénzt érdemes lakásfelújításra, befektetésre, nyugdíj-előtakarékosságra vagy egészségpénztárra fordítani.

NYITÓKÉP: Fortepan / Bauer Sándor

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek