Kleptokrácia miatt büntetnék Orbán haverjait

Szerző: Renczes Ágoston
2022.02.10. 09:24

Egy EU-USA-brit parlamentközi szövetség szerint a kleptokraták nemcsak ellopják az adófizetők pénzét, hanem a demokrácia jövőjét is veszélyeztetik.

Kleptokrácia miatt büntetnék Orbán haverjait

„Felszólítjuk az Európai Bizottságot és az Egyesült Államok kormányát, hogy vezessenek be megfelelő szankciókat a súlyos korrupcióval és állami források ellopásával hitelesen megvádolt személyek ellen Magyarországon”

– áll a Parlamentközi Szövetség a Kleptokrácia Ellen (Inter-Parliamentary Alliance against Kleptocracy, IPAK) nevű szervezet közleményében, amit csütörtökön hoznak nyilvánosságra, de a Politicónak sikerült előre megszereznie.

A nyilatkozat azt írja, hogy az Európai Parlament és az Egyesült Államok Kongresszusának képviselői még január 11-én találkoztak Washingtonban, hogy a korrupció és a kleptokrácia elleni világméretű küzdelem transzatlanti összehangolásáról tárgyaljanak. Ehhez kapcsolódik a most csütörtöki közös nyilatkozat, amiben a szövetség kifejezik amiatti aggodalmát, hogy

a jogállamiság fenyegetettsége miatt több EU-tagállam is lehetővé teszi és táplálja a rendszerszintű korrupciót.

A nyilatkozat konkrét példaként a magyar miniszterelnök családját és „haverjait” hozza fel, megemlítve Orbán Viktor vejét, akinek a cége 40 millió eurós pályázatot nyert közvilágítás-modernizálásra, és aminél az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF súlyos szabálytalanságokat talált. A dokumentum megemlékezik „a miniszterelnök gyerekkori barátjáról” is, aki „megkérdőjelezhető módon” lett az ország leggazdagabb embere.

Ezekre hivatkozva sürgeti a szervezet az Európai Bizottságot és az USA kormányát, hogy szankcionálják az Orbán Viktorhoz közeli „korrupcióval hitelesen megvádolt” vállalkozókat. Attól tartanak ugyanis, hogy határozott fellépés hiányában

„Orbán Viktor korrupciós támadásai a demokrácia ellen más tagállamokra is átterjedhetnek”.

„A kleptokraták nem csupán ellopják az adófizetők pénzét. Szisztematikusan veszélyeztetik a demokráciáink jövőjét is. Az Európai Unió és az Egyesült Államok – a világ két legerősebb demokráciája – nem harcolhat bátortalanul ez ellen a kihívás ellen”

– zárul a nyilatkozat, amit három EP képviselő írt alá: a német zöldpárti Daniel Freund, aki az Európai Parlament antikorrupciós munkacsoportjának társelnöke, a román USR-PLUS-os Ramona Strugariu és a holland munkáspárti Lara Wolters, mindketten az antikorrupciós munkacsoport tagjai; valamint Tom Malinowski, az Egyesült Államok külföldi korrupció és kleptokrácia elleni választmányának társelnöke.

A Parlamentközi Szövetséget a Kleptokrácia Ellen 2021 decemberében alapították EP-képviselők – többek között a momentumos Cseh Katalin –, amerikai szenátorok és képviselők, és az Egyesült Királyság parlamenti képviselők egy-egy csoportja.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek