Egy fideszes városban már elkezdték a megszorításokat

Szerző: Kósa András
2022.02.09. 20:22

Szinte az összes intézmény költségvetését megvágták, útfelújításra majdnem feleannyit tervez a város idén, mint tavaly, az óvodák félmilliárd forinttal kevesebbet kapnak – írja laptársunk az Ugytudjuk.hu.

Egy fideszes városban már elkezdték a megszorításokat

Az Ugytudjuk.hu megszerezte a Győr városának a költségvetésének az első verzióját, amelynek még végig kell járnia a bizottságokat és a közgyűlést, mielőtt a képviselők szavaznak róla.

Annyi biztos, hogy – mint azt több téma kapcsán is jelezte Dézsi Csaba András, Győr polgármestere:

megszorító költségvetés az idei, az indoklás szerint a gázmizéria miatt,

melynek nyomán 3,5 milliárd forint plusz forrást kell előteremtenie az önkormányzatnak. Ennek egy részét, vagy akár a teljes összeget is kompenzálhatja majd elméletben az állam.

Ezért aztán fűnyíróelv alapján a legtöbb intézménynél 15 százalékos költséglefaragásra szólított fel a polgármester,

az Ugytudjuk.hu szerint ennek eredményeképp például az óvodákban az óvónők ebédjén, ruhapénzén vagy a kézműves termékekre költhető kereten spórol az önkormányzat.

A költségvetés kiadási főösszege 79,1 milliárd forint, a bevétel előirányzatának együttes főösszege szintén 79,1 milliárd forint, ebből a költségvetési bevételek előirányzata 63,5 millió forint, a finanszírozási bevételek előirányzata 15,6 millió forint.

Ez azt jelenti, hogy a bevételi oldalt ki kell pótolni, mivel hiány van.

Ez a jelenlegi terv szerint úgy fog megtörténni, hogy a 2022. évi költségvetés belső finanszírozása érdekében az önkormányzat költségvetésében a 2021. évi és az azt megelőző évek maradványa terhére maradvány igénybevételként 14 808 243 363 Ft értékpapír hasznosításból származó bevételként 850 000 000 Ft, mindösszesen 15.658.243.363 Ft kerül számbavételre.

A város tehát eladja a maradék értékpapírjait, emellett egyébként egymilliárd forint értékben önkormányzati tulajdon eladásával is számolnak.

A költségvetés részletes elemzését és összehasonlítását a tavalyival, itt találják.

NYITÓKÉP: A győri városháza. FOTÓ: Ugytudjuk.hu

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek