Szinte semmi hatása nincs a lockdownnak a covid halálozási arányszámára egy tanulmány szerint

Szerző: Renczes Ágoston
2022.02.04. 08:51

A tanulmány egészen furcsa karriert futott már be az Egyesült Államokban attól függően, ki szeretne vele egyetérteni, és ki nem.

Szinte semmi hatása nincs a lockdownnak a covid halálozási arányszámára egy tanulmány szerint

„Nem találunk bizonyítékot arra, hogy a lezárások, az iskolabezárások, a határzárak és a rendezvények korlátozása észrevehető hatást gyakorolt ​​volna a covid-19 mortalitására”

– áll egy az amerikai John Hopkins Egyetem kutatói által jegyzett januári tanulmányban.

A tanulmány – ami egyelőre nem esett át tudományos bírálaton – készítői nem virológusok vagy járványügyi szakemberek, hanem három közgazdász: Jonas Herby, Lars Jonung és Steve H. Hanke. A kutatók metaanalízist végeztek, azaz ugyanazal a kérdéssel – ebben az esetben a covid halálozási aránya és a lezárások közötti összefüggéssel – foglalkozó tanulmányok eredményeit vetették össze.

18500 témába vágó tanulmányt találtak, ezeket átrostálva végül mindössze 24 olyan maradt, amik egymással összehasonlíthatóak voltak, és konkrétan számszerűen vetették össze a halálozási arányszámot a lezárásokkal.

A kutatók ezen tanulmányokat megvizsgálva arra jutottak, hogy

a lezárások összességében nagyon minimálisan, mindössze 0,2 százalékkal csökkentették a covid halálozási arányszámát az USA-ban és Európában.

A határlezárások még ennél is kevésbé voltak hatékonyak a kutatók szerint: ezek 0,1 százalékkal csökkentették a covid mortalitását. A leghatékonyabbnak a nem létfontosságú boltok bezárását találták, ezeknek köszönhetően 10 százalékkal csökkent a halálozási arányszám, a kutatók szerint itt leginkább a bárokat kell érteni.

„Míg ez a metaanalízis arra a következtetésre jut, hogy alig vagy egyáltalán nem volt közegészségügyi hatásuk a lockdownoknak, azok óriási gazdasági és társadalmi költségekkel jártak ott, ahol bevezették őket”

– fogalmaznak a kutatók, hozzátéve, hogy

„következésképpen a lezárási politikák megalapozatlanok, és el kell őket utasítani, mint járványkezelési eszközt”.

A kutatás fura karriert fut be épp a tengerentúlon: mint a Daily Mail brit lap írja, az USA-ban elsősorban a járványszkeptikus jobboldali média kapta fel: Marty Makary sebész – szintén a John Hopkins Egyetem munkatársa, de a kutatásban nem vett részt – a Magyarországáért is rajongó trumpista műsorvezető, Tucker Carlson Fox csatornán futó műsorában bírálta a saját egyetemét és a liberális médiát, amiért

szerinte elhallgatták ez a kutatást pusztán azért, mert nem illik bele a lezárásokat támogató narratívába.

Makary egyébként a kötelező oltást ellenzők és a járvány súlyosságát kétségbe vonó egyik fő szószólója, maga is a Fox külsős munkatársa, emelette Virginia állam republikánus kormányzójának az egészségügyi tanácsadója.

A tanulmány szerzőit viszont tudományos körökben ugyanezen logika mentén támadják. A Daily Mail szerint azzal gyanúsítják őket, hogy csak olyan tanulmányokat válogattak be a metaanalízisukba, amik az ő narratívájuknak felelnek meg, és kihagyták azokat, amik összefüggést találtak a korlátozó intézkedések és a halálozási arányszám visszaszorulása között.

NYITÓKÉP: Paola Breizh / Flickr

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek