A kanadai kamionosok demonstrációjára is rátelepedett a szélsőjobboldal

Szerző: Renczes Ágoston
2022.02.03. 08:32

Nemcsak csatlakoztak hozzájuk, hanem szervezők között is akadnak idegenellenes, konteós és rasszista megnyilvánokkal elhíresült alakok.

A kanadai kamionosok demonstrációjára is rátelepedett a szélsőjobboldal

Szombat óta tart Kanada fővárosában, Ottawában a kamionosok szabadságkonvojnak nevezett demonstrációja, ami eredetileg azért indult, mert a kanadai kormány még 2021 végén hozott egy új szabályt, miszerint az USA irányából Kanadába érkezőknek két hétre karanténba kell vonulniuk, ha nincsenek beoltva, és ez a sokáig kivételnek számító szállítmányozókra is vonatkozik. Ez a szabály január 15-én lépett életbe és

ellehetetleníti azon szállítmányozók munkáját, akik rendszeresen átlépik az USA és Kanada határát, és nem oltatták be magukat.

Őket a hétvégén Ottawából családostól kimenekített Justin Trudeau miniszterelnök szűk kisebbségnek nevezte. Január 31-én a kanadaiak 85 százaléka kapta már meg legalább az első oltást és 79 százalékuk volt már teljesen beoltva; Trudeau szerint a szállítmányozók körében még ennél is magasabb, 90 százalék az átoltottság, a Kanadai Teherfuvarozási Szövetség is ezt állítja.

A demonstráció méretéről többféle szám is kering: az egyik legelterjedtebb, hogy 50 ezer jármű vett részt a konvojban. Ez az egyik szervező becslése volt, de a közösségi médiában a 250 ezres szám is előfordult, azonban az utóbbi biztosan, és valószínűleg az előbbi is túlzás, legalábbis a PolitiFact amerikai tényellenőrző oldal szerint.

Több régióból is indult konvoj, ezek pár tíz, vagy pár száz gépjárműből álltak, Ottawa belvárosát a hírek szerint párezer gépjármű blokkolta a hétvégén. A Kanadai Teherfuvarozási Szövetség szerint a bevezetett intézkedés 16 ezer kanadai kamionost érinthet, már csak ezért sem valószínű, hogy háromszor ennyien részt vennének a demonstráción. Magán az ottawai tüntetésen az ottani rendőrség becslése szerint a résztvevők száma hétvégén 5 ezertől 18 ezerig terjedhetett.

Az első konvoj január 22-én indult,

a demonstráció szigorúan vett fő célkitűzése azonban még ezen a napon elveszítette gyakorlati jelentőségét,

ugyanis aznaptól az USA is oltási igazolványhoz kötötte a Kanada felőli beutazást a szállítmányozók számára is, így hiába érné el a célját szabadságkonvoj, és vonná vissza a kanadai kormány a szabályt, az oltatlan kanadai kamionosok ugyanúgy nem tudnának a határon keresztül fuvarozni.

Általános tiltakozás

A szabadságkonvoj azonban már rég nem erről az egy szabályról szól, hanem

a járványügyi intézkedések elleni általános tiltakozássá bővült,

amit a kamionosokon kívül is sokan támogatnak nemcsak Kanadában: a világ minden táján érdeklődve figyelik a kanadai eseményeket az elvből oltásellenesektől és a járványtagadóktól kezdve az intézkedéseket a szabadságjogok irányából kritizálókon keresztül mindazokig, akik belefáradtak a járványügyi intézkedésekbe és frusztráltak miattuk.

Míg a támogatói általános szabadságmozgalomnak tartják a szabadságkonvojt, az ottawai tüntetésről szóló híradások általában inkább az azzal összefüggő kellemetlenségeket és rendbontásokat emelik ki – ahogy az Azonnali cikke is –, illetve azt, hogy a demonstrációhoz szélsőjobboldali csoportok is csatlakoztak, akiknél horogkeresztes és konföderációs zászlót is láttak (utóbbi Észak-Amerikában szintén szélsőjobboldali jelképnek számít).

Ugyanakkor a szervezők igyekeznek hangsúlyozni, hogy ők békésen demonstrálnak,

elhatárolódnak az erőszakos cselekményektől, együttműködnek a rendőrséggel,

sőt azt kérik, hogy aki erőszakos demonstrálót lát, az hívja a rendőrséget.

A rendőrség a rendbontások mellett az együttműködésről is beszámolt, de Peter Sloly ottawai rendőrfőkapitány hétfőn arról is beszélt a CTV hírcsatornának, hogy a helyzet a jelenleginél sokkal rosszabb is lehetne, történhetnének súlyos sérülések vagy akár haláleset is, de mégsem fordultak elő ilyenek a demonstráció kezdete óta. A rendőrkapitány azt is elmondta, hogy folyamatosan tárgyalnak a szervezőkkel a demonstráció befejezéséről, és „minden lehetőség az asztalon van”, akár az is, hogy fellépnek ellenük.

Viszont sokan, akiknek az házuk, lakásuk vagy az üzletük előtt parkoló hatalmas vontatók megkeserítik az életüket, különösen ha a motorjuk is jár,

pont azért bírálják a rendőrséget, mert nem lépnek fel a demonstrálók ellen.

Hétfőn egyébként a rendőrség tájékoztatása szerint már jelentősen kevesebb tüntető volt Ottawa belvárosában, a szervezők azonban kilátásba helyezték, hogy akár hét végéig is maradnak.

Szélsőjobbos arcok a szervezők között

A demonstráció tehát folytatódik, a róla szóló, a rendbontásokat vagy szélsőjobboldali elemeket kiemelő tudósítások pedig a kanadai tüntetőkkel szimpatizálók szemében egyoldalúnak tűnhetnek. Azonban függetlenül attól, hogy a demonstráló kamionosok és az őket támogatók többségének valószínűleg tényleg a járványügyi intézekedésekből van elege, a szabadságkonvoj szervezői között – mint ahogy azt a Global Times összeszedte – feltűnnek szélsőjobboldali figurák is. Lássuk, kik ők.

Az egyik közösségi finanszírozással foglalkozó oldalon, a GoFoundMe-n a Freedom Convoy 2022-t támogató gyűjtés 

már majdnem 10 millió dollárnál jár.

A gyűjtést két személy, Tamara Lich és B.J. Dichter indította.

  • Tamara Lich a Maverick Party nevű kanadai szeparatista párt titkára. A párt Nyugat-Kanada függetlenségéért küzd, de nem szélsőjobboldali, hanem sima jobboldali-konzervatív párt.
  • A gyűjtés másik indítója, B.J. Dichter a szélsőjobboldal felé húzó, jobboldali-populista Kanadai Néppárt (People's Party of Canada) támogatója, aki 2019-ben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a párt kongresszusán a politikai iszlamisták jelentette veszélyről beszélt, meg arról, hogy tele van velük a Justin Trudeau vezette Liberális Párt, és olyan is volt, hogy a politikai iszalmizmust a szifiliszhez hasonlította.
  • A konvoj észak-albertai szervezője, Patrick King klasszikus összeesküvés-hívő, aki nagyon félti a kaukázusi vagy angolszász rasszt a kihalástól: úgy gondolja, ezt valakik nagyon szeretnének elérni, és szerinte a covid is egy ember alkotta biofegyver, amivel azért betegítik meg az embereket, hogy legyen miért beoltani őket.
  • A konvoj ontariói szervezője, Jason LaFace a Global News szerint korábban eseményeket szervezett a bevándorlás, a színes bőrű kisebbségek és az LMBTQ-emberek ellen. Ő a konvoj kiáltványának egyik szerzője.

Maguk a kamionosok egyébként nem örülnek annak, hogy a szélsőjobboldal is rákapaszkodott a mozgalmukra.

A konvoj egy másik regionális szervezője, egy Bolton nevű kamionsofőr azt nyilatkozta a Global News-nak, hogy a szélsőjobbos tüntetőknek haza kellene menniük, nincs rájuk szükségük,

a demonstráló tömeg nagy része csak szeretne visszatérni a normális élethez.

Amikor a lap ismertette a szervezők hátterét a sofőrrel, azt mondta, az számára nem releváns információ, ő a szabadságért jött, ezek az emberek pedig segítenek neki.

Maga Tamara Lich is a tüntetés békés jellegét hangsúlyozta egy videóban még úton Ottawa felé, és azt is mondta, hogy ha

aki erőszakra buzdítani vagy fenyegetőzni lát egy tüntetőt, az írja fel a kamion rendszámát és jelentse az estet a rendőrségnek.

A fehér felsőbbrendűséget hirdető és szélsőjobboldali kanadai csoportok azonban annak a lehetőségét látták a Freedom Convoyban, hogy annak a 2021-es washingtoni, capitóliumi eseményekhez hasonló kifutása lesz.

Az, hogy a szélsőjobb egy kötelező oltás elleni demonstráción exponálja magát, egyáltalán nem kanadai specialitás: Donald Trump vagy Jair Bolsonaro szintén járványszkeptikusak, de az európai szélsőjobb is a járványügyi intézkedések elleni fellépésben találta meg az új témáját, és ez alól a magyar Mi Hazánk sem kivétel.

NYITÓKÉP: @FlavellG / Twitter

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek