A Mi Hazánk szerint választási kampányfogás a Jobbik petíciója

2022.02.02. 19:56

Az egykori jobbikosok által alapított Mi Hazánk közleményben reagált arra, hogy a Jobbik petíciót gyűjt a kötelező oltások ellen. A Mi hazánk szerint „a semmit nem érő petíció” választási kampányfogás a párttól.

A Mi Hazánk szerint választási kampányfogás a Jobbik petíciója

Mint arról az Azonnalin is beszámoltunk, a Jobbik az utóbbi időben egyre többször kezdett kommunikálni a kötelező oltások ellen, illetve finoman bírálták a Fidesz-KDNP-kormány oltáskampányát,

amiért diszkriminálják a kínai koronavírusból felépülteket, mivel február 15-től a védettségi plasztikkártya már csak oltás esetén lesz érvényes.

A párt elnöke, Jakab Péter február 2-án bejelentette, hogy petíciógyűjtésbe kezd, bár az nem egyértelmű, hogy a petíció hogyan segít majd a kötelező oltások eltörlése ellen. Rig Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője az Azonnalinak azt mondta, hogyha elegendő aláírás gyűlik össze, akkor akár népszavazási kérdést is benyújtana erről a párt, amit – mint ahogy fogalmazott – teljes mellszélességgel támogatna, mivel

„ezt Magyarországon jelenleg senki sem tette meg”,

míg a Mi Hazánkat azzal vádolta meg, hogy ők csak politikai rést láttak meg a kötelező oltások kapcsán és csak mandátumszerzés céljából emelték zászaljukra az ügyet.

Mi Hazánk: A Jobbik egy elvek nélküli párt 

A párt bejelentésére a Mi Hazánk közleményben reagált, ahol többek között azt írják,

hogy a Jobbik egy elvek nélküli párt és a petíciójuk csak egy választási kampányfogás.

Mint írják a párt elnöke, Toroczkai László által jegyzett közleményben, „Jakab és pártja eddig egészen mást képviselt és mindvégig a covid-oltásokat népszerűsítette”, bár arra a közleményben nem térnek ki, hogy Jobbik kifejezetten a kötelező oltás ellen kezdett el kommunikálni – csak úgy, mint egyébként a Mi Hazánk korábban –, nem pedig alapvetően az oltások ellen. 

Mint arra Toroczkai emlékeztet, január 11-én a Jobbik a többi ellenzéki párttal együtt azt követelte, hogy a kormány döntsön a negyedik oltás beadásának lehetőségéről, illetve indítson minden eddiginél átfogóbb oltási kampányt, de arra nem tér ki, ennek mi köze a kötelező oltások ügyéhez.

Azután Toroczkai Jakab Péter szemére veti, hogy Jakab akkor nem szólalt fel, amikor a kormány lehetőséget adott a munkáltatónak, hogy kötelezően előírja munkavállalói számára az oltást,

csak most februárban.

Közleményét a Mi Hazánk elnöke azzal zárja, hogy felsorolja, pártja eddig mit tett a kötelező oltások ellen: többször tüntetést szerveztek azok, illetve a „coviddiktatúra” ellen; jogsegélyszolgálatot nyújtanak azoknak, akiket valamilyen diszkrimináció ért az oltatlanságuk miatt; alkotmányjogi panasszal is éltek a kötelező oltások ellen, illetve elmondása szerint a mihazánkos polgármesterek saját településük költségvetéséből átmeneti munkahelyet létesítettek azoknak, akik az oltás hiányában elvesztették munkájukat.

A Mi Hazánk elnöke emlékeztet: az ő pártjuk kezdett először aláírásgyűjtésbe a kötelező oltás ellen,

bár azt a közleményben nem említi, de már tavaly szeptember óta.

Mint azt korábban szakértőkkel kielemeztük, az egykor rendpárti szólamokat és üzeneteket megfogalmazó Mi Hazánk a kínai koronavírus elleni vakcinák megjelenése után már a szabadságjogokra hivatkozva követelték, hogy azokat csak önkéntes alapon vegyék fel az emberek.

A szakértők szerint ez egy tudatos húzás volt a párttól, mivel a politikai piacon addig nem volt lezárásellenes és a kötelező oltásokat elutasító párt, amivel akár a parlamentbe is bejuthat az egyébként már parlamenti küszöb környékére mért szélsőjobboldali párt.

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek