Whoppi Goldberg: A holokauszt „fehér emberek ügye” és nem faji kérdés

Szerző: Kósa András
2022.02.01. 14:04

A színész később nem győzött elnézést kérni a szerencsétlen mondatért.

Whoppi Goldberg: A holokauszt „fehér emberek ügye” és nem faji kérdés

Nagyon szerencsétlenül és félreérthetően nyilatkozott Whoppi Goldberg egy amerikai tévéműsorban, amiért aztán nem győzött bocsánatot kérni utólag – írta a BBC.

A színésznőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy mit szól a Maus című Pulitzer-díjas képregény betiltásához egy amerikai iskolában. A mű a holokausztról szól, mégpedig úgy, hogy a zsidókat egérként, a nácikat macskaként ábrázolja.

Tennessee államban azonban egy iskolában betiltották, arra hivatkozva, hogy meztelen alakokat is látni benne. A 66 éves Oscar-díjas színésznő ekkor arról kezdett beszélni, furcsállja, hogy a döntést meghozókat hatmillió ember meggyilkolása annyira nem foglalkoztatja, mint az, hogy meztelen alakok is vannak a képregényben.

Az ABC-n futó The View című műsor egyik vendége, Joy Behar erre azt mondta, a meztelenség szerinte csak indok lehet, mert a betiltás mögött valójában az is állhat, hogy a mű rossz színben tünteti fel a fehéreket.

Egy másik vendég, Ana Navarro pedig annak a véleményének adott hangot, hogy a holokauszt a „fehér felsőbbrendűségről” szólt.

Whoppi Goldberg erre azt mondta, hogy a náci tömeggyilkosságok zsidókat és cigányokat érintettek, ez pedig „két fehér embercsoport”, emiatt „a holokauszt nem a rasszizmusról, hanem a másik emberrel szembeni embertelenségről szólt”.

Goldberg szavaira az Amerikai Holokauszt Múzeumon és a Rágalmazás Elleni Ligán túl egy sor közéleti személyiség reagált kritikus hangnemben, ezért a színésznő nem sokkal később kiadott egy közlemény, amiben elnézést kért, és azt írta, a holokauszt a faji kérdésről és az embertelenségről egyaránt szólt.

NYITÓKÉP: Rainforest Action Network, Wikimedia

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek