Trump elnöki kegyelemben részesítené a Kapitólium ostromlóit

2022.01.30. 12:50

Minderről egy texasi kisvárosban tartott kampányeseményén beszélt az egykori elnök. Ugyanakkor Trump arról még nem döntött, hogy 2024-ben megméretteti-e magát az elnökjelöltségért.

Trump elnöki kegyelemben részesítené a Kapitólium ostromlóit

Szombat este ismét gyűlést tartott a 2020-as elnökválasztást elveszítő Donald Trump, aminek helyszíne ezúttal a mindössze 98 ezres lélekszámú texasi Conroe volt.

Trump a közel másfél órás beszédében megismételte az elnökválasztás óta folyamatosan kommunikált üzeneteit, miszerint a választásokat a demokraták elcsalták, emellett a 2021. január 6-i Kapitólium ostromáról is értekezett, amikor Trump-szavazók megrohamozták a törvényhozás épületét, hogy így akadályozzák meg a Bident elnökké tevő elektori szavazatok szentesítését.

Trump szerint az ostromlókkal igazságtalanul bánnak, és azt is belebegtette, ha 2024-ben ismét elnökké választanák, kegyelemben részesítené őket.

„Ha elindulnék és nyernék, akkor tisztességesen bánnánk a január 6-i emberekkel. Ha ez kegyelmet igényel, akkor kegyelmet adunk nekik, mivel olyan igazságtalanul bánnak velük”

fogalazott az egykori elnök, majd szégyennek minősítette, ahogy a rendbontókat vád alá helyezték, illetve börtönbüntetésre ítélték őket.

Az egykori elnök kitért az ellene indított eljárásokra is: mint ismert, New York állam ügyésze Trump pénzügyeit, míg a manhattani körzeti ügyész Trump-cégbirodalom üzleti gyakorlatait vizsgálja.

A két ügyész kapcsán Trump úgy fogalmazott, „ördögi, borzalmas emberek. Rasszisták és nagyon betegek, mentális betegek”, illetve azzal vádolta meg őket, hogy Trump jogait sárba tiporva mennek utána, majd továbbfűzve gondolatát elmondta,

szerinte nem is őt, hanem a szavazóit támadják ezekkel az eljárásokkal.

Trump azt is megígérte, 2024-ben a republikánusok „kirúgják a Biden bűnözői családot a Fehér Házból” , bár konkrétan nem nevezte meg, hogy az elnökjelölt ő lenne-e, viszont a beszéde során többször is megismételte azon valótlan narratíváját, miszerint a választásokat elcsalták előle.

Emellett Trump a kínai koronavírus elleni oltásokról is beszélt: a kanadai kamionsofőrök kötelező oltás elleni tüntetése kapcsán a korábbi elnök elmondta,

a kanadai kamionosok „a törvénytelen kötelező oltások kapcsán többet tesznek az amerikaiak szabadságáért”, mint Amerika vezetői

– véli az egykori elnök, majd támogatásáról biztosította őket. Trump Biden eddigi elnökségét katasztrófának és szégyennek nevezte.

Fontos orientációs pont Trump támogatása a republikánusoknak

Trump mellett az eseményen több republikánus politikus is felszólalt: Texas kormányzója, Dan Patrick, illetve az állam mezőgazdasági biztosa, Sid Miller mellett a Republikánus Párt texasi pártelnöke, Matt Rinaldi is.

Mindhárom republikánus politikus kifejezte abbéli vágyát, hogy Trump legyen 2024-ben a republikánus elnökjelölt, sőt, többször azt is skandáltatták a közönséggel, hogy „Fix 2020!”,

azaz javítsák ki a 2020-as hibákat, amire például a kormányzó azt reagálta: „Mi mindannyian tudjuk, ki is nyert 2020-ban”, utalva arra, hogy szerintük elcsalták a választásokat.

Miller már arról is értekezett, hogy a republikánus jelöltektől mindenhol meg kellene kérdezni, hogy kiderüljön „kik az igazi hazafiak” – felhozva azt a trumpista toposzt, hogy azok a republikánusok, akik nem álltak ki Trump mellett a második impeachment-eljárása alatt, azok valójában nem is republikánusok, sőt, nem is igazi amerikaiak. 

A texasi pártelnök, Rinaldi emellett üdvözölte Trump befolyását a pártban, majd visszaemlékezett, hogy korábban csalódott a párt vezetésében, azonban részben Trumpnak köszönhetően a texasi Republikánus Párt már nem az a gyenge, megalkuvó párt, mint egykoron volt.

A három texasi politikus jelenléte és nyilatkozataik egyrészt azt is mutatják, hogy

a novemberi félidős választások előtti republikánus előválasztásokon a legnagyobb orientációs pont a jelöltek között a Trumphoz való viszony lesz,

és a kormányzó Patrick – akinek egyébként van kihívója a március 1-jén esedékes texasi előválasztáson – a Trump-szavazókkal szeretné megőrizné székét. Egyébként mielőtt a színpadra állt, a közönség egy része kifújolta a kormányzót. 

Trump idén másodjára áll már nagyobb tömeg elé tavalyi leváltása és a január 6-i események után. Legutóbb január közepén Arizonában tartott kampányszerű eseményt, ahol szintén csak belebegtette újrázási vágyait, miközben a szerinte elcsalt 2020-as választásokról értekezett. 

Arról, hogyan áll a Republikánus Párt belső harca Trump után, ebben a cikkben és ebben a hírlevélben elemeztük, míg Trump és a pártelit közötti harcról többek között itt írtunk bővebben. A Biden-adminisztráció első évének tanulságait ebben a cikkünkben vontuk le.

NYITÓKÉP: Trump kampányol Arizonában még 2016 októberében. FOTÓ: Gage Skidmore / Flickr (CC BY-SA 2.0)

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek