Az ellenzék adott egy esélyt Orbánnak, hogy bizonyítsa, nem akarja elszakítani az országot a Nyugattól

Szerző: Aradi Péter
2022.01.29. 15:35

Orbán Viktor február elsejére, keddre látogatást tervez Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz Moszkvába, amit sokan nem tartanak szerencsésnek, miután Oroszország több mint százezer fős sereget vont össze az ukrán határ mellett.

Az ellenzék adott egy esélyt Orbánnak, hogy bizonyítsa, nem akarja elszakítani az országot a Nyugattól

Az Egységben Magyarországért pártszövetség parlamenti képviselői alaptörvény-módosítási javaslatot nyújtottak be, hogy

népszavazás nélkül ne lehessen kiléptetni hazánkat a NATO-ból és az Európai Unióból.

Ezt egy január 29-i, szombati sajtótájékoztatón jelentették be. A módosító szerint azon nemzetközi szervezetek esetében, ahol Magyarország taggá válását érvényes és eredményes népszavazás előzte meg, a kilépésről is csak érvényes és eredményes népszavazás nyomán lehessen dönteni.

Az ellenzéki politikusok emlékeztettek, hogy 1997-ben közel 3 és fél millió ember voksával döntöttek a NATO-ba való belépés, 2003-ban pedig több mint 3 millió ember szavazatával az európai uniós csatlakozás mellett.

Szent-Iványi István, egykori külügyi államtitkár, Márki-Zay Péter épülő hátországának egyik leendő tagja azt mondta, a módosító javaslatra azért van szükség, mert bár az EU- és a NATO-tagság ügye meghatározza Magyarország sorsát és jövőjét, a jelenlegi Alaptörvény szerint a nemzetközi szerződésekről mégsem lehet népszavazást tartani.

A javaslat értelmében ilyen népszavazást kezdeményezhet Köztársasági Elnök, a Kormány, az Országgyűlés, illetve 200 ezer aláírással kezdeményezhetik a választópolgárok. Százezer aláírás esetén azt lehet kezdeményezni, hogy az Országgyűlés foglalkozzon ezzel a kérdéssel.

A dologhoz tudni kell, hogy

Orbán Viktor február elsejére, keddre látogatást tervez Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz Moszkvába,

amit sokan nem tartanak szerencsésnek, miután Oroszország több mint százezer fős sereget vont össze az ukrán határ mellett, és mindenki azt találgatja, vajon támadásra készül, vagy csak blöfföl-e.

Az Egyesült Államok például nem is bízta a véletlenre a dolgot, és azazl párhuzamosan, hogy rengeteg fegyvert szállít Ukrajnába, hazahívta a kijevi nagykövetségen dolgozó, nem létfontosságú munkát végző alkalmazottait és azok családtagjait.

Az oroszok keménykedése minket, magyarokat is közvetlenül érint, ugyanis az oroszok egy decemberi szerződéstervezetben

azt követelték a NATO-tól, hogy vonuljon ki az 1997 után taggá váló országokból,

azaz lényegében léptessék ki őket a szervezetből. És bár Magyarországon az emberek már valóban 1997-ben a csatlakozás mellett döntöttek, hazánk csak 1999. március 12-én vált a NATO teljes jogú tagjává, szóval Putyin ultimátuma alapján nekünk is búcsút kéne mondanunk a szervezettől.

Az ellenzéki pártok január 24-én, közel egy héttel ezelőtt közös közleményben szólították fel Orbánt, hogy mondja le a moszkvai útját. Szerintük az ukrajnai konfliktus körüli kiélezett helyzetben

a miniszterelnök baráti találkozója Putyin elnökkel kifejezetten káros és a nemzeti érdekekkel ellentétes.

Szerintük Orbán közvetve még bátorítja is Putyint az Ukrajna körül kialakult, feszült helyzet gerjesztésére, mert a látogatása is azt üzeni, hogy a NATO és EU tagállamok nem egységesek a kérdésben.

Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese ezzel kapcsolatban most azt mondta, számára világos, hogy a Fidesz el akarja szakítani Magyarországot a Nyugattól, de kapnak egy esélyt, hogy rácáfoljanak azzal, hogy megszavazzák a módosítót.

A magyar kormányt egyébként nem csak a magyar ellenzék látja orosz csatlósnak: ahogy a Political Capital tanulmányából kiderült nemrég, általában kifejezetten baráti hangot üt meg velünk belföldön is az orosz kommunikáció, és főleg arra használják a különutas magyar politika bemutatását, hogy

bemutassák rajtunk keresztül, milyen káosz van az Európai Unióban.

Az Euronews szerint az Európai Parlament (EP) is arra figyelmeztette Orbán Viktort, hogy Vlagyimir Putyin meg akarja osztani az EU-t, ezért a magyar kormányfőnek a közös európai álláspontot kell képviselnie Moszkvában.

Egy Európai Parlamentben tartott sajtótájékoztatón a lap megkérdezte Nathalie Loiseau-t, a Biztonsági és Védelmi albizottság elnökét, szerinte milyen üzenete van Orbán látogatásának, mire Loiseau azt mondta, őszintén reméli,

Orbán Viktor a tudatában van annak, hogy mi forog kockán,

és hogy tartja magát az EU üzenetéhez az egységről.

Orbán egyébként állítólag azért megy Putyinhoz Moszkvába, hogy a paksi beruházásról, a gázszállításról, illetve a vakcinagyártásról folytasson kétoldalú tárgyalásokat.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozója 2018. szeptember 18-án Moszkvában. FOTÓ: Kreml

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek