Hazai és nemzetközi fórumokon is eljárásokat indított a TASZ Pegasus-ügyben

Szerző: Aradi Péter
2022.01.28. 09:55

Azt szeretnék elérni, hogy végre olyan szabályozás legyen Magyarországon, ami nem engedi a politikai eszközzé válni a titkosszolgálatokat.

Hazai és nemzetközi fórumokon is eljárásokat indított a TASZ Pegasus-ügyben

A Társaság a Szabadságjogokért hat ügyfele képviseletében eljárásokat kezdeményez Magyarországon, az Európai Bizottságnál, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága előtt, valamint Izraelben a Pegasus-üggyel kapcsolatban. A szervezet célja, hogy felderítse a jogellenes információgyűjtések gyakorlatát, nemzetközi fórumokon mondassa ki, hogy

a titkosszolgálati megfigyelések magyar szabályozása sérti az alapvető jogokat,

és ezzel elejét vegye a politikai célú visszaéléseknek, más szóval rendszerszintű változást érjenek el

Mint írják, a titkosszolgálatok korlátlan megfigyelési jogosítványokkal rendelkeznek Magyarországon:

független szerv helyett politikailag elkötelezett miniszter ad engedélyt az információgyűjtésre,

illetve dönt arról, hogy a megfigyelés jogszerű-e. A Pegasus-ügy kapcsán szerintük beigazolódott, hogy nem elméleti jellegű problémáról van szó, hanem a jogsértések ténylegesen is megtörténnek, amiről a közvélemény csak a sajtónak köszönhetően szerezhetett tudomást.

A TASZ először is panasszal fordult a titkosszolgálatokat irányító miniszterekhez, és kezdeményezték az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának és az Alapvető Jogok Biztosának vizsgálatát. Ezután Tájékoztatást kértek a titkosszolgálatoktól az esetleges adatkezelésről. A beérkezett válaszok alapján pedig bírósághoz, illetve a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fognak fordulni.

„Ha az eljárások nem vezetnek sikerre és bebizonyosodik, hogy Magyarországon nem lehet érdemi eredményt elérni az illegális megfigyelésekkel szemben, akkor az összes ügyet az Emberi Jogok Európai Bírósága elé visszük” – írták. 

A TASZ hat ügyfelet képvisel: Csikász Brigittát, aki a megfigyelések idején az Átlátszó újságírója volt, Dercsényi Dávid, a HVG és az Azonnali egykori újságíróját, aki a megfigyelésről interjút is adott lapunknak, Adrien Beauduint, belga egyetemistát, Németh Dánielt, az Átlátszó fotósát, Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságíróját és a Pegasus-ügy egyik felgöngyöítőjét, illetve egy anonimitást kérő hatodik személy.

Mivel – mint látható – a visszaéléseknek nemzetközi vonatkozása is van,

Magyarországon élő uniós állampolgárt is megcéloztak vele

– a TASZ nemzetközi szinten is eljárásokat indít. A szervezet az Európai Bizottsághoz fordult az ügyben, de kezdeményezik az izraeli Legfőbb Ügyész vizsgálatát is.

„Az, hogy a titkosszolgálatokat a nemzet helyett a hatalmat gyakorlók szolgálatába állítják, kínosan ismerős Közép- és Kelet-Európában. Megengedhetetlen, hogy a szükségképpen titkosan végzett hírszerző és elhárító munka az állampolgárok védelme helyett az elnyomásuk eszközévé váljon” – mondta ezzel kapcsolatban Remport Ádám, a TASZ megfigyelési ügyekkel foglalkozó szakértője.

Az ügy súlyát jól érzékelteti, hogy még a Guardian is címlapon hozza.

A Pegasus-botrány 2021 nyarán pattant ki, miután a Direkt36 megírta, hogy az NSO nevű izraeli cég által kifejlesztett Pegasus kémszoftverrel többek között magyar újságírókat és kormánykritikus médiatulajdonosokat figyeltek meg.

NYITÓKÉP: TheDigitalArtist / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek