Biden figyelmeztette Zelenszkijt, februárban támadhatnak az oroszok

Szerző: Fekő Ádám
2022.01.28. 07:49

Közben orosz és ukrán tárgyalók feltétel nélküli tűzszünetről írtak alá megállapodást.

Biden figyelmeztette Zelenszkijt, februárban támadhatnak az oroszok

Joe Biden szerint jelentős esélye van annak, hogy februárban Oroszország megtámatja Ukrajnát - áll a Fehér Ház közleményében. Ezt a narratívát erősíti az orosz álláspont is, ami szerint az orosz vezetés „kevés okot lát optimizmusra” a válság megoldásában, miután az Egyesült Államok elutasította az oroszok fő követeléseit (érdemes hozzátenni, hogy ezek gyakorlatilag teljesíthetetlen követelések voltak – a szerk.)

Jól mutatja az orosz diplomácia zavarkeltését, hogy optimizmusra kevés okot látnak, de a hivatalos álláspont szerint annak ellenére is tagadják a támadás tervét, hogy már több tízezer katonájuk van az orosz-ukrán határon.

Az amerikai elnök az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij felé is jelezte aggodalmát, majd hozzátette, az Egyesül Államok és szövetségesei készek határozottan reagálni támadás esetén.

Az Axios forrásai szerint viszont a két fél nem tudott annyira megegyezni a fenyegetés mértékében, és Biden valamivel nagyobb veszélyt lát, mint Zelenszkij. 

Miközben az Egyesült Államok és Németország is gázvásárlással kapcsolatos szankciókkal fenyegeti az oroszokat, talán valami elindult diplomáciai szinten is: csütörtökön először ültek egy asztalhoz a két ország tárgyalói francia és német közvetítéssel,

ahol mindkét fél megállapodott a tűzszünet feltétel nélküli betartásában, bár azt hangsúlyozták, továbbra is jelentős eltérés van Kijev és Moszkva álláspontja között.

Ennek alapvető része a donyecki és luhanszki szakadár területek kérdése, mivel az orosz fél szerint Ukrajna semmiféle perspektívát nem mutatott a területek sorsának rendezése érdekében.

Most két hetet adtak Kijevnek, hogy valamit mutassanak ebben, illetve felmerült az is, hogy kitűzhetnének időpontot az oroszbarát kelet-ukrajnai szeparatisták és a kijevi vezetés tárgyalásaira a Donyec-medence különleges státuszáról.

Ez azért lenne nagy fordulat, emrt Kijev eddig következetesen elutasította a szeparatistákkal folytatott tárgyalásokat arra hivatkozva, hogy mögöttük egyszerűen Moszkva áll, tehát az orosz vezetés a tárgyalópartner, viszont Putyinék következetesen letagadták, hogy bármi közük lenne az ott kialakult helyzethez.

KIEMELT KÉP: Joe Biden és Volodimir Zelenszkij a 2021-es klímakonferencián. (forrás: president.gov.ua)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek