Robert Fico már felkelést vizionált a pozsonyi oltásellenes tüntetésen

Szerző: Kósa András
2022.01.27. 12:43

Az előrehozott választásért és a kötelező oltás ellen tüntettek szerda este Szlovákiában, Robert Fico volt kormányfőnek kicsit megszaladt a fantáziája.

Robert Fico már felkelést vizionált a pozsonyi oltásellenes tüntetésen

Szerdán kora este a kormány, az USA-val kötendő védelmi megállapodás, a kötelező oltás (ilyen jelenleg nincs Szlovákiában, egy bizonyos fertőzésszám felett mérlegelné a kormány – a szerk.), valamint az élelmiszer- és energiaárak emelkedése elleni tüntetés zajlott Pozsonyban az elnöki palota előtt – írta a szlovák állami hírügynökség nyomán a Bumm.sk.

A megmozduláson felszólalt több szlovák ellenzéki képviselő, akik a Bumm.sk szerint egyetértettek abban, hogy az előrehozott választás az „egyetlen kiút” a szlovák belpolitikai helyzetből, miután az egykori miniszterelnök, Igor Matovič kormányválságot okozott.

Robert Fico volt kormányfő azt mondta,

„Szlovákiának készen kell állnia az állampolgárok kormányellenes felkelésére”,

aztán bejelentette, hogy rövidesen elindítják az előrehozott választásokról szóló népszavazás kiírását célzó aláírásgyűjtést.

Ennek része lesz egy Szlovákiába tervezett esetleges amerikai támaszpontokról, illetve egy drágulásról szóló kérdés is. Fico szerint az orosz-ukrán határon kialakult feszültség ellenére Oroszország semmilyen veszélyt nem jelent Szlovákiára nézve.

A tüntetést szervező Smer képviselőin kívül felszólalt Andrej Danko, a parlamenten kívüli szélsőjobboldali, egykor mmagyarellenes üzeneteket megfogalmazó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke is.

Ő kijelentette, hogy Robert Ficót el tudná képzelni államfőként.

Úgy véli, az ellenzéki pártok közös részvétele a tüntetésen az együttműködés első jele. Rendbontás nem történt, a szervezők szerint a megmozduláson több ezren vettek részt.

NYITÓKÉP: Smer / Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek