Így lett az mRNS-terápia egyik feltalálójából oltásszkeptikus celeb

Szerző: Kósa András
2022.01.26. 18:09

Robert Malone-nak mindenki által elismert szerepe van az mRNS-vakcinák kifejlesztésében, ő mégis úgy érzi, „kiírták a történelemből” és ma már az oltások ellen kampányol. Az amerikai jobboldal pedig a tenyerén hordozza.

Így lett az mRNS-terápia egyik feltalálójából oltásszkeptikus celeb

Robert Malone 1987-ben korszakalkotó kísérletbe kezdett. Messenger RNS-ek (olyan nukleinsavak, melyek az örökletes genetikai információt közvetítik a sejtekben) szálait keverte össze zsírcseppecskékkel, hogy egy afféle „molekuláris pörköltet” hozzon létre. Majd emberi sejteket helyezett a keverékbe, melyek sikeresen felvették a zsírból az mRNS-t, és fehérjéket kezdtek előállítani.

A kísérlet rövid leírását közlő Nature szerint

ez volt az egyik első lépés ahhoz hogy ma a koronavírus ellen mRNS-alapú vakcinákkal (is) védekezhessünk,

ami – mint a tudományos folyóirat megjegyezte – az orvosi-biotechnológiai siker mellett természetesen óriási üzlet is, hiszen a vakcinákból csak tavaly 50 milliárd dollár értékben vásároltak a világ kormányai.

Ahhoz, hogy ma a Pfizer vagy a Moderna hatóanyaga széles körben eljuthasson a páciensekhez, több száz tudós több évtizednyi kutatómunkájára volt szükség.

Ezek között a kutatások között természetesen számos olyan is volt, amely végül zsákutcába jutott, míg mások tudományos sikert és komoly profitot is hoztak a fejlesztőiknek.

A Nature cikke részletesen bemutatja, ahogy Malone felfedezéséből (többek között természetesen a magyar Karikó Katalin munkájának köszönhetően, aki 2005-ben kidolgozta az mRNS-terápia szabadalmát, ami lehetővé tette, hogy az túlzott immunreakciók nélkül, biztonságosan alkalmazható legyen, és akit korábban többen is próbáltak eltanácsolni a kutatásaitól, mondván, azok úgysem vezethetnek eredményre) elértünk a mai állapotokig.

Csakhogy maga Malone úgy érzi, őt méltatlanul háttérbe szorították, sőt – mint a Nature-nak mondta – „kiírták a történelemből”.

Rosszkor szállt ki?

Kétségtelen, hogy a kutató még évekig foglalkozott a technológia fejlesztésével, de laboratóriumi körülmények között például nem neki, hanem a Harvard Egyetem egyik kutatócsoportjának sikerült először mRNS-t előállítania.

Az egyetemi kutatóintézeteket azonban hamar otthagyta és egy Vical nevű biotechnológiai cégnél kezdett el dolgozni, amely nemsokára komoly szabadalmi vitába került éppen Malone korábbi kutatóhelyével, a Salk Intézettel.

(Nézze meg az oltásellenes tüntetést, amin Robert Malone is részt vett.)

A vita végül megegyezéssel zárult a két fél között, aminek értelmében a Vical lehetett a szabadalom birtokosa, de

Malone máig abban a meggyőződésben él, hogy a háttérben egy titkos alku köttetett a két társaság vezetői között, amiből őt kihagyták, és ami miatt „mások gazdagodtak meg az ő felfedezésein”.

Ez hamar megrontotta viszonyát a Vical-lal, így őket is otthagyta, majd más irányba kezdett kutatni. Malone mára elég erősen sértett embernek tűnik, korábban Karikó Katalinnak is küldött egy emailt, amiben azt írta, a magyar kutató „elfecsérli a tehetségét”, aminek „nem lesz jó vége”. Az emailt közlő Atlantic magazinnak Malone azt mondta, ezt nem fenyegetésnek szánta.

A tudós ugyanakkor időközben az amerikai oltásszkeptikus mozgalmak egyik vezetőjévé lépett elő.

Egyik fő érve, hogy miután 2020 februárjában maga is megfertőződött, majd a hosszan jelentkező tüneteket egy Moderna-vakcinával próbálta enyhíteni, az állapota még rosszabbra fordult. (Pont ugyanezt állítja egyébként Eric Clapton is, aki szintén többször kritizálta már az oltásokat.)

Malone hamar 440 ezres tábort gründölt magának a Twitteren, ahol a fiókja törléséig vakcinák ellen agitált, és több bizonyíthatóan fals hírt is megosztott, többek között egy 17 éves indianai középiskolásról szóló videót, ami szerint a fiú az oltás mellékhatásaiba halt bele.

Mikor szembesítették a ténnyel, hogy a fiatal szülei maguk cáfolták ezt, Malone úgy nyilatkozott, nem tudta, hogy „manipulált a videó”.

Amikor megfertőződött, egy famotidin nevű hatóanyaggal kezelte saját magát. Ezt jellemzően gyomorsav csökkentő készítmények hatóanyagaként használják.

Malone LinkedIn profilján többször írt róla, hogyan kísérletezte ki saját magán a megfelelő nagyságú dózist a famotidinből. A kutató egyébként a floridai Alchem Laboratories nevű gyógyszercég egyik vezetőjeként „kísérletezett” és bár semmilyen tudományos publikációt nem produkált a szerről, a Trump-adminisztráció így is megdobta egy 21 millió dolláros kutatási támogatással az Alchemet.

A Twitternek és több közösségi platformnak azonban lassan elege lett Malone fals információiból és sorra törölték a professzor profiljait. Ez azonban – ha lehet – még magasabbra emelte csillagát az amerikai oltásellenesek (ez nyilván nem pont ugyanaz, mint az oltásokkal kritikusok, vagy szkeptikusok csoportja, de az oltásellenesek jellemzően minden az oltásokkal kapcsolatban valamilyen tudományos kétséget megfogalmazó véleményt könnyen magukévá tesznek és tiszta oltásellenes tartalommá konvertálnak) körében.

Malone többször is vendége volt az újjobboldali, trumpista Tucker Carlson műsorában a Fox News-on, decemberben pedig Joe Rogan podcastjában szerepelt, aminek nagyjából 11 millió követője van.

Az interjút a YouTube hamar törölte, de Troy E. Nehls republikánus képviselőházi képviselő feltöltötte annak leiratát a kongresszus hivatalos dokumentumainak és jegyzőkönyveinek tárolására szolgáló Kongresszusi Nyilvántartásba.

Malone legutóbb január 23-án vasárnap egy washingtoni oltásellenes demonstráció vezérszónoka volt, akkor arról beszélt,

„a genetikai alapú covidoltásokkal kapcsolatban a tudománynak egyértelmű az álláspontja: nem működik”.

A tömeg a Washington Post tudósítása szerint üdvrivalgásban tört ki.

NYITÓKÉP: Joseph J Flynn / Twitter

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek