Elfogatóparancsot adtak ki Navalnij testvére ellen

2022.01.26. 17:09

A Moscow Times szerint az elfogatóparancs célja, hogy elhallgattassák a Kreml-kritikus hangokat.

Elfogatóparancsot adtak ki Navalnij testvére ellen

Ismét elfogatóparancsot adtak ki Oleg Navalnij, a bebörtönzött Alekszej Navalnij testvére ellen – tudósít többek között a Moscow Times.

Az elfogatóparancsot a belügyminisztérium adta ki, miután lakhelyén nem találták meg Oleg Navalnijt, akit bűncselekménnyel is vádolnak, de ennél több részletet nem árultak el, miért akarják elfogni a 38 éves Oleget.

A Moscow Times szerint a belügyminisztérium célja, hogy elhallgattassák a Kreml-kritikus hangokat és Navalnij testvérét is emiatt akarják elfogni. 

Tavaly Oleg Navalnijt egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, amiért a lockdown alatt tüntetést szervezett testvére szabadon engedéséért, amikor a járványügyi szabályok szerint a gyülekezés tilos volt.

A moszkvai bíróság hétfőn bejelentette, február 18-án fognak dönteni arról, hogy börtönbe zárják-e a fiatalabb Navalnijt, amiért állításuk szerint megszegte a felfüggesztett börtönbüntetését. Ügyvédje, Nikosz Paraszkevov elmondta, az elfogatóparancsot azután adta ki a belügyminisztérium, miután a rendőrség nem találta otthon védencét az ellenőrzés során, arról azonban nincs információja, hogy elhagyta-e az országot Oleg Navalnij. 

Oleg Navalnij egyébként korábban megjárta a börtönt: 2014-ben 3 és fél éves börtönbüntetést kapott, amiért a vád szerint testvérével együtt csalást követett el – Navalnij és követői szerint valójában politikai céljai voltak, hogy börtönre ítélték a testvéréhez képest politikailag amúgy nem igazán aktív Oleget.

Oleg Navalnij könyvet is írt az élményeiről, ami magyarul 2021-ben jelent meg. Navalnij a könyv apropóján interjút is adott az Azonnalinak, amiben többek között beszélt arról, milyen is az orosz börtönlakók helyzete, szabadulás után milyen esélye van egy börtönviseltnek az orosz társadalomban és hogy testvére, Alekszej életét csak a világ figyelme mentheti meg. 

NYITÓKÉP: Навальный LIVE / Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek