Jobbik: Az átoltottságba vetett hit megdőlt

Szerző: Fekő Ádám
2022.01.26. 13:14

A párt finoman, de nekiment a védőoltásoknak: Rig Lajos szerint a vdőoltással már nem érhető el a nyájimmunitás, diszkriminálni pedig senkit nem szabad.

Jobbik: Az átoltottságba vetett hit megdőlt

Eddig tulajdonképpen csak a Mi Hazánk merte nyíltan kritizálni a magyar kormány oltáspolitikáját (az oltásellenes felhangokkal ők mondjuk ki is vittek párezer embert az utcára). Az eddig bár csendben, de inkább az önkéntes oltás mellett érvelő Jobbik most változtatott ezen: a párt képviselője, Lukács László György Facebookon jelezte, elege van az ésszerűtlen szabályokból.

„A néppárti Jobbik a kezdetektől az oltás önkéntessége mellett érvel, elfogadhatatlannak tartjuk annak kötelezővé tételét és az állampolgárok diszkriminációját. Sem jogi, sem egészségügyi szempontból nem indokolható a betegségen átesettek hátrányos megkülönböztetése” – írta ki Lukács.

A Jobbik politikusai már a Mi Hazánk tüntetése előtt kiálltak a harmadik oltás kötelezővé tétele, de főleg az ellen, hogy a fertőzésen már átesettek kiessenek a védettek köréből. Rig akkor az oltások megérkezése óta jól ismert diszkrimináció szót használta, az Azonnalinak pedig elmondta, „a legnagyobb baj az, hogy hatályát vesztik a védettségi igazolványok és a betegségen átesettek sem élhetnek vele. Ez diszkriminatív a magyar társadalomra. Egy oltást akkor lehessen kötelezővé tenni, ha annak széleskörű hatását megismertük, és azt nem csak ismétlődő dózisokban lehet felvenni, hanem úgy, ahogy a gyerekkorban beadottakat” – mondta a politikai karrierje előtt egyébként az egészségügyben dolgozott Rig, aki szerint nagyon fontos, hogy a védőoltások szabadon választhatók legyenek.

Rig kiemelte, hogy egyes szakorvosok véleménye a víruson átesett állampolgárok védettsége még erősebb is, mint az oltottaké, és ezt osztja ő is.

A képviselő elég borúlátó volt azzal kapcsolatban, mivel lehetne a kötelezővé tételen kívül elérni a magasabb átoltottságot úgy, hogy az emberek jelentős része bizalmaltan:

„Ebből a helyzetből már sehogy nem lehet kijönni. Ha megnézzük, ahol első körben a tudósok szólaltak meg, ott magasabb az átoltottság, ahol politikusok szólaltak meg, ott alacsonyabb. Egyetlen megoldás van: az, ha nem szabad diszkriminálni az embereket.”

Rig szerint a nem jó példa a szabadságra, hogy a lazábban védekező Svédországból vagy az oltást sehol sem kötelezővé tett Svájcból sem érkeznek olyan aggasztó hírek, ráadásul a magas átoltottságba vetett hit is megdőlt mostanra. „Ezért is alacsony a harmadik oltások száma, és ez nem is fog nőni, ha nem teszik kötelezővé. A másik megoldás a fertőzés, az omikronon átesve már elérhető a nyájimmunitás. Ezzel is kórházba kerülnek emberek, de nem olyan súlyos tünetekkel” – mondta.

A politikus úgy gondolja, az ingyenessé tett tesztek segítenék a terjedés ellenőrzését, és úgy gondolja, jelenleg már indokolatlan igazolványhoz kötni olyan szolgáltatásokat, mint például a színház.

Arra a kérdésre, hogy mennyire van összhangban ez a vélemény az összellenzékével, Rig elmondta,

a közös egészségügyi program még kidolgozás alatt áll, és biztos benne, hogy sarkalatos kérdés lesz, amiben a Jobbik az általa elmondottakat fogja képviselni.

Az összefogott magyar ellenzék eddig a legfontosabb kérdésekben nem igazán merte megkérdőjelezni a kormány oltáspolitikáját erről az oldalról, pedig a munkahelyeknek november óta jogában áll kötelezővé tenni azt, ahogy elrendelték például az Országgyűlés összes dolgozójának is.

Érdekes, hogy a képviselők kötelező oltását már nem csak Lukács és a Jobbik nem tartja szerencsésnek: novemberi cikkünkben a Fidesz parlamenti frakciója mondta el, hogy a tagoknak nem jogi, hanem személyes felelősségük az oltatás, ráadásul demokráciaproblémákat is felvetne a kérdés, ha például a választók 2022-ben oltásellenes pártot juttatnának a parlamentbe. 

Az általánosan kötelezővé tett oltásra valószínűleg semmi esély nincs Magyarországon: Orbán Viktor és Marki-Zay Péter is elmondták már a maguk fórumain, hogy nem hisznek ebben.

NYITÓKÉP: Rig Lajos / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek