Már a rendőrség is vizsgálja Boris Johnsonék bulikáit

2022.01.25. 12:50

Ezzel újabb nyomás nehezedik Boris Johnson brit kormányfőre, akiről az utóbbi időben sorra derül ki, hogy ő és alkalmazottai is többször megszegték a kormány járványügyi intézkedéseit.

Már a rendőrség is vizsgálja Boris Johnsonék bulikáit

Számos eseményt vizsgál a rendőrség ami a Downing Streeten történt, jelentette be a londoni rendőrfőkapitányság főkapitánya, Cressida Dick.

A rendőrség azután kezdett hivatalosan is nyomozásba, hogy az utóbbi időben több esetben is kiderült, hogy

Boris Johnsonék úgy tarthattak partikat, hogy az akkori járványügyi szabályok szerint azt nem lehetett volna. 

Először a 2020-as karácsonyi partiról derült ki, hogy miközben az országban szigorú korlátozásokat vezetett be a kormány az alfa variáns miatt, Johnson közvetlen alkalmazottai személyesen is összegyűltek.

Azóta a sajtóban folyamatosan jelennek meg a hírek Johnsonék partijairól: a karácsonyi buli mellett már biztos, hogy 2020. május 15-én és május 20-án is tartottak egy kertipartit a miniszterelnöki rezidencián, emellett Fülöp herceg temetése előtti napon is összegyűltek a Downing Streeten dolgozók, hogy elbúcsúztassák egy akkor távozó munkatársukat, miközben másnap II. Erzsébet királynő egyedül vett részt férje temetésén.

A legutóbbi hír szerint még Johnson születésnapját is személyesen ünnepelték meg 2020. június 17-én,

bár a Downing Street hivatalos álláspontja szerint Johnson azon csak tíz percig vett részt és az esemény mindössze 25-30 percig tartott.

„Az a tény, hogy nyomozunk, természetesen nem jelenti azt, hogy minden esetben és minden érintett személyre büntetést fogunk kiszabni”

– mondta a nyomozás elindításáról Dick, hozzátéve, hogy mivel folyamatban lévő ügyről van szó, a továbbiakban nem fogják kommentálni az eseményeket, bár azt ígérte, tájékoztatni fogják majd a közvéleményt.

Dick emellett elmondta, számos olyan eseményt vizsgáltak már, amik a Downing Streeten és a Whitehallban történtek, de úgy határoztak, hogy azok nem voltak olyan súlyosak, hogy további nyomozásra lenne szükség.

A rendőrfőkapitány még azt is elmondta, a rendőrség politikailag pártatlan és függetlenül végzi a munkáját, „félelem és szívesség nélkül dolgozunk” és ő maga is vezetett már több nyomozást politikailag kényes ügyekről. 

Johnson számára így egyre inkább fogy a levegő, hiszen a közvélemény jelentős része lemondását követeli, és már a pártjából is egyre többen elégedetlenek.

Ha pedig a miniszterelnöki hivatal héten megjelenő belső vizsgálata azt állapítja meg, hogy Johnson vétett, akkor szinte biztosan lesz 54 tory képviselő, akik megindítanák a bizalmatlansági indítványt Johnsonnal szemben,

ami után a tory képviselők feles többséggel válthatják le a pártelnöki posztjáról. Amennyiben ez megtörténne, miniszterelnöki pozíciójáról is búcsúznia kell a 2019-ben még történelmi győzelmet arató politikusnak.

De mi is ez a partygate? Elmagyarázzuk! Belebukhat-e Johnson? Kielemeztük!

+ FRISSÍTÉS (13:02):

A Sky News értesülései szerint a Sue Gray vezette belső vizsgálat jelentését addig nem teszik közzé, amíg a rendőrségi nyomozás le nem zárul. Mivel a nyomozás általában több időt vesz igénybe, így még biztosan hetekig, de elképzelhető, hogy hónapikig nem kerül a nyilvánosság elé Gray jelentése.

Ugyanakkor Gray korábban elmondta, együttműködik a rendőrséggel és saját információit megosztja velük.

NYITÓKÉP: Boris Johnson sütöget 2021. július 4-én. FOTÓ: Boris Johnson / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek