Amíg Orbán Moszkvába, a magyar EU-biztos Kijevbe utazik

Szerző: Kósa András
2022.01.25. 16:24

„A látogatás jelzi, hogy az EU továbbra is elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi függetlensége mellett” – közölte az Európai Bizottság.

Amíg Orbán Moszkvába, a magyar EU-biztos Kijevbe utazik

Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős uniós biztos január 26–27-én látogatást tesz Kijevben. Az Európai Bizottság sajtószolgálata szerint

„a látogatás jelzi, hogy az EU továbbra is elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi függetlensége mellett, és támogatja az ország társadalmi és gazdasági ellenálló képességének javítását, összhangban Ursula von der Leyen elnök január 24-i nyilatkozatával”.

Megbeszéléseik során „a felek mindenekelőtt azt fogják áttekinteni, milyen előnyökkel jár Ukrajna fenntartható gazdasági növekedése és az ukrán gazdaság hosszú távú helyreállítása szempontjából a keleti partnerségre vonatkozó uniós gazdaságélénkítési és beruházási terv, mely arra irányul, hogy javítsa a hálózati összekapcsoltságot, előmozdítsa a magánszektor fejlődését, lendületet adjon a vidéki térségek gazdasági átalakulásának, fokozza az energiahatékonyságot, és elősegítse a digitalizációt”.

Ezen túlmenően a reformok végrehajtása és Ukrajna társulási megállapodáson alapuló további uniós integrációja is napirendre kerül a megbeszélések során. Várhelyi Olivér meglátogatja majd a kelet-ukrajnai harcokban életüket vesztett áldozatok emlékművét is.

Orbán Viktor öt nappal később, február 1-én utazik Oroszországba, hogy Vlagyimir Putyinnal találkozzon, hogy többek között Paks II.-ről és a magyar-orosz együttműködés további erősítéséről tárgyaljon. Az ellenzék hétfőn közös közleményt adott ki, amiben azt kérik a magyar miniszterelnöktől, mondja le látogatását, mert az e jelenlegi helyzetben csak Putyin agresszív törekvéseit bátorítaná.

NYITÓKÉP: Várhelyi Olivér, fotó: Kovács Gábor, Wikimedia

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek