Egy korábbi miniszterhelyettes iszlamofóbiával vádolja a Johnson-kormányt

2022.01.24. 11:23

Az egykori közlekedésügyi miniszterhelyettes, a muszlim Nusrat Ghani azt állítja, azért váltották le pozíciójából, mert néhány kollégája kényelmetlenül érezte magát vallása miatt. Boris Johnson vizsgálatot ígért.

Egy korábbi miniszterhelyettes iszlamofóbiával vádolja a Johnson-kormányt

2022 nem alakul jól eddig Boris Johnsonnak és a Konzervatív Pártnak: a közvélemény-kutatásokban már a Keir Starmer vezette Munkáspárt mögé szorultak, és nem segít az sem, hogy lockdownok alatti partik miatt egyre forróbb a szék Johnson alatt is.

Hetente újabb részletek derülnek ki, hogy Johnson és kormányának tagjai partikat tartottak, amik közül egy kapcsán Johnson is bevalotta, hogy részt vett rajta. Azonban a brit közvélemény eddig a legrosszabbul azt fogadta, hogy II. Erzsébet királynő férjének, Fülöp hercegnek a temetése előtti nap két bulit is rendeztek a toryk, miközben a járványügyi korlátozások értelmében külön háztartásokból maximum egy-egy ember találkozhatott, akkor is csak nyilvános helyen.

Most a partygate mellé megjelent az újabb botrány, miután Nusrat Ghani egykori közlekedési miniszterhelyettes a Sunday Timesnak kifejtette:

az egyébként muszlim vallású nőnek azért kellett távozni miniszterhelyettesi posztjáról, mert a kollégái kényelmetlenül érezték magukat, amiért egy muszlim nő is betölthet egy ilyen posztot. 

Az eset még 2020 elején történt, Ghani 2018 január és 2020 februárja között volt miniszterhelyettes a közlekedési minisztériumban.

„Olyan volt, mintha hasba vágtak volna. Megalázottnak és tehetetlennek éreztem magam”

– emlékezett vissza a Sunday Timesnak az egykori miniszterhelyettes, aki azt is elmondta: ő úgy látta,

kollégái – beleértve Boris Johnsont is – származása és vallása miatt magasabb lojalitási szintet vártak el tőle el, mint másoktól.

Annak ellenére, hogy Ghani nem nevezte meg, hogy ki nem látta szívesen a kabinet tagjaként, a párt parlamenti frakciójának egyik vezetője, Mark Spencer Twitteren azonosította önmagát, miután azt írta: ezek a vádakat rágalmazásnak tartja, majd bejegyzését úgy zárta, „soha nem használtam ezeket a nekem tulajdonított szavakat”.

Johnson vizsgálatot ígért

Ghani állításaira a párt frakciójának szóvivője is reagált, aki elmondta, „az állítások kategorikusan nem igazak”, és a miniszteri feladatokat érdemek és a kemény munka jutalmául kapják. Emellett hozzátette, a párt nem tolerálja a rasszizmus vagy a diszkrimináció semmilyen formáját.

Dominic Raab miniszterelnök-helyettes – egyben igazságügyi miniszter – vasárnap az ügy kapcsán úgy nyilatkozott, hogy Ghani nem tett hivatalos panaszt, annak ellenére, hogy még az eset után erre kérték, emiatt vasárnapi tévéinterjújában kizártnak tartotta, hogy nyomozást indítanak az ügyben.

A miniszterelnöki hivatal Raab nyilatkozata után közleményt adott ki, amiben megerősítették Raab állítását. A közleményben úgy fogalmaznak, Ghani 2020 júliusában találkozott Johnsonnal, ahol a kormányfő arra kérte, tegyen hivatalos panaszt a párt központjánál, azonban Ghani nem tett így.

Azonban a párton és a kormányon belül többen is, például a szintén muszlim vallású oktatási miniszter, Nadhim Zahawi is vizsgálatot követelt, emellett elmondta, hogy sem az iszlamofóbiának, sem a rasszizmus bármilyen formájának nincs helye a Konzervatív Párton belül.

Azonban 24 órán belül sok víz folyik le a Temzén, és

Boris Johnson irodája hétfő reggel bejelentette, hogy kivizsgálják Ghani ügyét. 

Az erről szóló sajtóközleményben a szóvivő elismételte a korábbi állításokat, miszerint Johnson már korábban is arra kérte Ghanit, hogy hivatalos úton jelentse azt a párt felé, és elmondta, a párt nem tolerálja a rasszizmus semmilyen formáját.

A vizsgálat elindításáról Ghani röviden csak annyit reagált, hogy örül a fejleményeknek, ugyanakkor a részletesebb reakcióval megvárná, míg kiderül, pontosan mit is fognak vizsgálni.

Emellett vasárnap Johnsonék közleményére azt reagálta, hogy

azért nem tett hivatalos panaszt a pártnál, mert úgy látja, hogy a pártnak semmi köze ahhoz, ami a kormányon belül zajlik,

és nem lenne helyénvaló, ha kormányzati ügyeket a párt vizsgálna ki. Az egyébként képviselő Ghani emellett elmondta, hogy kifejeztten figyelt arra, hogy ne nevezzen meg senkit, mindössze annyit szeretne elérni, hogy a kormány komolyan vizsgálja ki az ügyét, hogy a későbbiekben másokkal ne történhessen meg az, mint vele.

Nem ez az első iszlamofób vád a torykkal szemben

Annak ellenére, hogy jelenleg nem tudhatjuk, az ügyben kinek van igaza, a történethez hozzátartozik, hogy nem ez az első eset, amikor a Johnson-kormányt iszlamofóbiával vagy rasszizmussal vádolják meg.

A párt legutóbb nyolc hónappal ezelőtt kért nyilvánosan bocsánatot a párton belüli iszlamofóbia és rasszizmus áldozataitól.  

A nyolc hónappal ezelőtti bocsánatkérés egy belső vizsgálat után jött, amiben feltárták, hogy a párton belül néha előfordulnak a rasszista megjegyzések, Boris Johnson például egyszer a burkát viselő nőket postaládákhoz hasonlította.

Akkor a párt közölt egy akciótervet is, hogyan lépnek fel a párton belüli rasszizmus ellen, azonban többen ezt csak látszatmegoldásnak nevezték, mivel az akcióterv és a jelentés is visszautasította az intézményes rasszizmusra vonatkozó állításokat, illetve Johnson postaládás szavait sem vizsgálta, hogy kijelentésével megsértette-e a magatartási kódexet.

A párt korábbi elnöke, Sayeeda Warsi akkor úgy fogalmazott, hogy a jelentés „egy olyan rendszert tárt fel, ami nem tudja megvédeni a rasszizmus áldozatait”, miközben akik felemelték a hangjukat, azokat bajkeverőnek állították be. Ugyanakkor a jelenlegi vizsgálatot üdvözölte, viszont

kritizálta pártját, amiért szerinte a párton belül nem veszik komolyan a Ghaniéhoz hasonló ügyeket.

Szerinte ez visszatartó erővel is bírhat, mivel ez másokban félelmeket kelthet, hogy az ilyen jellegű problémákkal jobb nem foglalkozni. 

A legutóbbi, 2018-as adatok szerint egyébként Nagy-Britanniában (tehát Észak-Írországot nem beleszámítva) közel 3,4 millió muszlim él, ami a lakosság 5,3 százalékát jelenti. A Konzervatív Párton belül egyébként van egy muszlimokat tömörítő csoport, amit még 2005-ben alapítottak.

NYITÓKÉP: Boris Johnson egy kormányülésen még 2020 decemberében. FOTÓ: Boris Johnson / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek