Értjük, mit akar mondani Márki-Zay Péter, de jobb szavak kellenek

Fekő Ádám

Szerző:
Fekő Ádám

2022.01.24. 17:02

A fogyatékkal élők számára is méltatlan, ha a KESMA dolgozóihoz hasonlítják őket, de politikusként úgy általában meg kell néznie, hogy használja a nyelvet Orbán Viktor kommunikációs stábja.

Márki-Zay Péter kimondta nyilvánosan, amit egyébként olyan sokan kimondtak már társaságban: azt, hogy a kormánymédiánál akár fogyatékosok is dolgozhatnak.

Nyilván a szokásos MZP-megoldásról beszélünk, hiszen ha a fogyatékos helyett mondjuk hülyét, idiótát vagy ezen túlszaladva a valójában sokkal adekvátabb agysérült szót használta volna, nem érkezett volna meg gyorsan a Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, hogy jelezze, elég régóta küzdenek a fogyatékos szó pejoratív értelemben vett használata ellen, úgyhogy jó lenne, ha nem ezt a szót használná. Közben a KESMA is elég gyorsan irányba állt, és a politikai korrektséggel folytatott harcba beleillesztették a magyar köznyelvben amúgy osztálytól, lakhelytől és kortól függetlenül használatos szó használata elleni harcot is.

Az érdekvédelmi szövetségnek speciel tökéletesen igaza van két ok miatt is: az egyik az, hogy a fogyatékos szó nyilvánosság előtti használata tényleg sokakat sért, de ami sokkal fontosabb, hogy

az így is elég hátrányos helyzetbe került magyarokat egyszerűen nem szabad egy rosszul megválasztott szóval sem hasonlítani mondjuk az Origo kiemelt státuszban dolgozó munkatársaihoz, én is határozottan sértőnek érezném ezt.

A világban elég sok bűnfajta létezik, szellemi vagy testi korlátokkal születni semmiképp nem az. Ide lehet viszont sorolni a tudatos hazudozást, ami minden kultúrkörben elég súlyos ügynek számít: ha bíróságon csináljuk, akár be is zárhatnak érte például, de létezik okosabb hazudozás is. Ezek közé tartozik például, amit az Elkúrtuk című film csinál, vagy például az, ahogy az ország egykori vezető híroldalának romján orgiázó kontárok vágnak meg szándékosan videót egy miniszterelnök-jelöltről úgy, hogy amire tényleg gondolt, az véletlenül se juthasson el azokhoz a szerencsétlen olvasókhoz, akik még mindig hisznek ebben az egészben.

2022-ben már bőven ott tartunk, hogy egy politikusnak még a legbarátibb interjúban is úgy kell vigyáznia, mintha éppen élesben vitázna:

a nyelv uralása odáig fajult, hogy egyetlen a kontextusból kiragadott mondat elindíthatja a hülyeséglavinát, ebben pedig – hogy idézzem mindenki kedvenc okoskodó szomszédnénijeit – „a médiának nagyon nagy felelőssége van.” 

Mivel valahogy úgy alakult, hogy a médiában dolgozó emberek a saját felelősségüknek nem feltétlenül azt tartják, hogy értelmezhetően összefoglaljanak szövegeket, érdekes cikkeket írjanak a világ történéseiről vagy ilyesmi, hanem azt, hogy hatalomban tartsák a kormányt/hatalomra juttassák az ellenzéket, ezért ez a felelősség egészen röhejes módon a politikusokra, vagyis inkább a politikusok kommunikációs stábjára maradt. Egyszerűen meg kell tanulni úgy beszélni, hogy azt csak nagyon nehezen lehessen kiforgatni.

Nézzük csak meg Orbán Viktort: a magyar kormány Facebookra épp egy idézetet tett ki hétfőn Orbántól (ki mástól?), ami így hangzik:

„Azt szeretnénk, hogy úgy, ahogy 36 vagy 37 nemzedék óta ez mindig volt Magyarországon, mindig a soron következő magyar nemzedék venné át azt, amiért az előző nemzedékek megdolgoztak. És ettől mi nem tágítunk.”

Azon lehet vitázni, hogy Orbán az államadósságra gondolt-e, esetleg a funkcionális analfabéták ezreit termelő oktatási rendszerre, de aki ismeri nagyjából a közép- és kelet-európai szélsőjobb retorikáját, az nem érti félre a tartalmat: itt bizony nem lesznek arabok, négerek, meg úgy általában senki, csak mi, magyarok, akiktől nem lehet elvenni azt a sok jót, amit összeszedtek.

Orbán tulajdonképpen ezzel a fordítottját csinálta szemantikailag, mint Márki-Zay: pontosan tudta, hogy mit ért a célközönség magyar ember alatt (általában épp úgy fehér embert, mint ahogy az 1900-as évek legsötétebb időszakaiban a német ember), ahogy MZP is tisztában van azzal, hogy a fogyatékos szót is a hülyékre szokta használni a köznyelv.

A különbség az, ameddig MZP meggondolatlanul úgy beszélt, mint ahogy egymást jól értő, tehát különösebb magyarázkodást nem elváró haverok szoktak egymással, addig Orbán kommunikációs csapata pontosan tudta, hogy a szavait lehet ám máshogy is érteni.

A kijelentésbe mégsem fog senki belekötni, hiszen a szokásos fideszi félmosollyal el lehet mondani majd, hogy ebben bizony szó sincs semmiféle faji kérdésről, csak büszke nemzeti gondolatról.

A végére persze maradhat a szokásos a magyarázkodás: ameddig a miniszterelnököt senki nem kéri számon szalonfasiszta kijelentéseiért, addig az ország jelentős része fogja azt gondolni, hogy Márki-Zay Péter le akarja darálni a sérült embereket Magyarországon. Pedig velük speciel senkinek nincs baja, de hát arra, amit az Origo csinál 2017 óta, valóban nehéz olyan szót találni, ami nem sért senkit.

Hozzászólnál? Vitatkoznál vele? Írj nekünk!

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek