A fideszes rongyrázás új ékköve: a Magyar Zene Háza

Renczes Ágoston

Szerző:
Renczes Ágoston

2022.01.24. 14:27

Ez a totálisan felesleges, japán sztárépítésszel terveztetett drága épület leginkább a kormány arroganciájának köszönhetően jöhetett létre, de elég jól néz ki ahhoz, hogy a pártpreferencia alapján fanyalgók és kritikusok orra alá lehessen dörgölni.

Mivel öt percre lakom a Városligettől, számomra a Liget Projekt a legkevésbé sem a politikai szekták szimbolikus harcának terepe, miszerint azért kellene utálni, mert Fidesz, vagy azért kellene imádni, mert Fidesz és mert az ellenzék utálja, és még szépen zászlóra is lehet tűzni, hogy „ez se stadion”, hanem kultúra. K.U.L.T.Ú.R.A. Esetleg KLTR.

Nem. Én azon sokak egyike vagyok, akik hetente többször járnak a Városligetbe jellemzően kisgyerekkel vagy sportolni. Én voltam az, aki éveken keresztül kerülgette babakocsit tolva a zúgó, dübörgő munkagépeket, a földhányásokat, a kordonokat meg a mobilkerítéseket.

Pont nem sokkal azután kezdődött ez az őrület, hogy ideköltöztünk direkt a Városliget közelsége miatt, és bár a Liget valóban felújításra szorult, ami valóban mindenképpen járt volna kellemetlenséggel, de az építőipari munkák mint a sétányok burkolatának helyre pofozása, a padok cseréje, a sportpályák, játszóterek felújítása és mosdók építése, meg a lepusztult felesleges épületek elbontása és a helyük parkosítása

még lassú tempóban sem tartott volna két évnél tovább.

Ahelyett azonban, hogy a pusztán parkként is túlhasznált Ligetet csak parkként újították volna fel és bővítették volna, újabb funkciókat kezdtek el belezsúfolni: ez volt Baán László Szépművészeti főigazgató hatalmas új épületekkel számoló múzeuminegyed-víziója, ami szerencsésen találkozott a NER-oligarchia hizlalásának leghatékonyabb módjával: a közpénz gigantikus építkezésekre való elégetésével.

Ezen kívül semmilyen létező igényt nem elégít ki, semmilyen hiányt nem pótol a szombaton, a magyar kultúra napján átadott Magyar Zene Háza

– ellentétben mondjuk az összehasonlíthatatlanul drágább és nagyobb szabású Puskás Arénával, amiről sokakkal ellentétben azt gondolom, hogy egy ilyenre valóban szüksége van egy országnak, illetve egy fővárosnak. Az utóbbi években épült összes többi stadionra meg nincs, ahogy a Magyar Zene házára sincs.

Ez az épület egyébként nem annyira irgalmatlanul nagy, mint a Ligetben már szintén felépült másik múzeumépület, az új Néprajzi Múzeum,

és még a nem kimondottan kormánypárti alapállásból is sokaknak tetszik,

mint ahogy például Zubereczki Dávidnak vagy Gazda Albertnek is.

Nekem meg nem különösebben, ez ízlés kérdése, de az mindenetre örömteli, hogy a Magyar Zene Háza nem hordozza magán azt a figurális giccset, ami a Szabadság téri megszállási emlékművet jellemzi – az érett NER a lesajnált Nyugat legmenőbb trendjeit igyekszik követni az építészetben –, bár szerintem ezek a fekete alapon arany színű szögletes, stilizált levelek kimondottan közönségesek, engem a fast fashion boltok enteriőrjére emlékeztetnek, ahogy ezt korábban már ebben a fotóriportban is írtam.

Az átlyuggatott tető meg csak madártávlatból néz ki igazán jól, ahonnan legfeljebb a Ligetbe zsúfolt újabb funkciónak, a szintén totálisan fölösleges kilátóballonnak köszönhetően lehet majd megcsodálni. Egyébként a Napozórét és meg a Király domb irányából egy nagyméretű döglött állatnak tűnik, az Olof Palme sétányról közelről nézve meg olyan,

mintha egy óriási többfunkciós szúró-, vágó-, konzerv- és sörnyitó eszközt karókra állítottak volna.

De mint mondtam, ez ízlés kérdése, értem, hogy másoknak miért tetszik, értem, hogy miért látják izgalmasnak és menőnek.

A körülmények és az előzmények miatt azonban nehéz, ha egyenesen nem lehetetlen az épületet önmagában szemlélni.

Én a magam részéről azt gondolom, hogy nem lehet, sőt nem is szabad. Persze nem várom el senkitől, hogy utálja, csak felhívnám rá a figyelmet, hogy az épület puszta léte nem indokolható semmilyen közérdekkel, miközben amúgy egy közparkban áll – és még ha indokolható is lenne, számtalan alkalmasabb helyet lehetett volna találni neki.

És arra is fontos emlékezni – ahogy Földes András emlékeztet is rá–, hogy

az egész projekt azzal indult, hogy az ellene tüntetőket büntetlenül verhették szét a focihuligánok. KLTR.

Itt van tehát ez a totálisan felesleges, japán sztárépítésszel terveztetett drága épület, ami leginkább a kormány arroganciájának köszönhetően jöhetett létre, ugyanakkor elég jól néz ki ahhoz, hogy a pártpreferencia alapján fanyalgók és kritikusok orra alá lehessen dörgölni.

Az oligarchia hízlalásán túl ez az igazi értelme a Magyar Zene Házának, na meg az, ami az átadóján történt: hogy Szakcsi Lakatos Béla elklimpírozta a miniszterelnöknek az új magyar himnuszt, a Piros lett a paradicsomot, a miniszterelnök meg a beszédében elmondta, hogy

április harmadikán elhúzzák a baloldal nótáját.

Hát ez az a színvonal, ami valójában illik a Magyar Zene Házához,

ami mindössze egy baromi sokba kerülő Fidesz-reklám,

amit párás szemmel tudnak nézni azok, akik évente legfeljebb párszor eltévednek a Ligetbe direkt azért, hogy megnézhessék a Liget Projekt eredményeit, meg főleg azok, akik a Facebookon csodálják a Városliget Zrt. hirdetéseit.

Hozzászólnál? Vitatkoznál vele? Írj nekünk!

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek