Korlátozások nélkül fut neki Lengyelország az omikronnak, az oltatlanokat is hagyják békében megfertőződni

Szerző: Renczes Ágoston
2022.01.22. 15:41

Ezzel persze nem mindenki ért egyet, a miniszterelnöknek tanácsot adó szakértői konzílium nagy része lemondott. Az egészségügyi miniszter arra számít, hogy februárban minden oltatlan megfertőződik, és azzal vége is lesz a járványnak.

Korlátozások nélkül fut neki Lengyelország az omikronnak, az oltatlanokat is hagyják békében megfertőződni

Mateusz Morawiecki kormánya a járvány minél hamarabbi legyőzésre törekszik a természetes megfertőződés által

– írja a szlovák Denník N elemzése, amiben a lap lengyel szerzője, Kuba Łoginow tekinti át a lengyelországi járványhelyzetet.

A cikk szerint bár a lengyel kormány támogatja az oltást,

nem vezet be semmilyen korlátozásokat az oltatlanok számára.

Mintha már nem is lenne járvány

Lengyelországban a járvány kezdete óta kétszer voltak komolyabb lezárások: még 2020 tavaszán a járvány kezdetekor, majd 2020 októbere és 2021 áprilisa között. Ez utóbbi nagyon érzékenyen érintette a lengyel turizmust, a vendéglátóipart és a síközpontokat.

2021 májusában azonban minden visszatért a normális kerékvágásba, és Lengyelország azóta úgy viselkedik, mintha a járvány már a múlté lenne. Ugyan a maszkviselés jelenleg is kötelező a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban, de egyébként minden nyitva van: a hotelek, a vendéglők, az uszodák, a múzeumok, a mozik és a színházak is.

Igaz, nemrég az étkezdében és a nyilvános eseményeken létszámkorlátot vezettek be, de a gyakorlatban ezt senki nem ellenőrizte.

Ugyanígy nem ellenőrzik az oltási igazolványokat sem, sőt ezt nem is tehetnék meg, ugyanis Lengyelországban nem hoztak olyan szabályozást, ami ezt lehetővé tenné.

A többségnek nincs baja az olátssal, mégsem szigorítanak

Az oltást majdnem a teljes politikai spektrum támogatja, kivéve a szélsőjobboldalt. Az ellenzék még szigorítana is, és a legnagyobb kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szavazónak többsége is támogatja az oltást, ráadásul az oltásellenesség csak azok körében magas, akik amúgy sem vesznek részt a választáson – ez a rendszerellenes réteg 30-40 százalékot is kitesz (bár a ténylegesen oltásellenesek aránya ennél jóval alacsonyabb).

A PiS mégsem szorgalmazza a szigorítást, a Denník N cikke szerint azért,

mert kormányzáshoz mindenképp szüksége van a koalíciós partnerére, az egyébként mindössze 1-2 százalékos támogatottságú Szolidáris Lengyelország pártra, ami viszont történetesen oltásszkeptikus,

és a lap szerint ebben a kérdésben túszul ejtette a PiS-t.

Bár Lengyelország semmilyen korlátozásokat nem vezet be az oltatlanok számára és a kormány kötelezővé sem teszi az oltást,

egy csoportnak, az egészségügyi dolgozóknak mégis kötelezően be kell oltatniuk magukat legkésőbb márciusig.

Viszont pont az ő körükben a legmagasabb egyébként is az oltottak aránya, annak a pár százaléknyi egészségügyi dolgozónak pedig, akik valamilyen ok miatt elutasítják az oltást és készek felmondani is,

valószínűleg el fogják nézni az oltás hiányát, mivel olyan nagy a munkaerőhiány az egészségügyi szektorban.

A szakértők szogorítanának

A korlátozások hiányát azonban nem nézik jó szemmel a szakemberek:

január közepén a miniszterelnöknek járványügyi tanácsokat adó orvosi konzílium 18 tagjából 15 lemondott

amiatt, hogy sem a kormányfő, sem az egészségügyi miniszter nem hallgat rájuk már több mint fél éve.

Állítólag az volt utolsó csepp a pohárban, hogy a lengyel köztévé egy többezres szilveszteri bulit szervezett a Magas-Tátrában fekvő Zakopanéban, ami Lengyelország legkevésbé átoltott régiójában van, és ahová az ország minden részéről érkeztek az emberek, hogy órákon keresztül mulassanak a hatalmas tömegben maszk nélkül.

A lap szerint itt rengetegen megfertőződtek és hazavitték a fertőzést, aminek köszönhetően a január első napjaiban még csökkenő napi új megbetegedések hirtelen meredeken emelkedni kezdtek.

Január közepére a napi új megbetegedések száma meghaladta a 30 ezret, Adam Niedzielski egészségügyi miniszter szerint ez a szám február közepére 100 ezer fölé is kúszhat (az eddigi rekord 35 ezer volt 2021 áprilisában).

Ugyanakkor lakosságarányosan még mindig kevesebben fertőződnek meg, mint például Magyarországon vagy Szlovákiában

– igaz, a lengyelek kevesebbet is tesztelnek. 

A miniszter arra számít, hogy bár az ötödik hullám rekord magas lesz, nagyon gyorsan véget is fog érni: még februárban mindenki megfertőződik, aki nincs beoltva, meg sokan a beoltottak közül is.

Emellett még mindig van potenciál az átoltottság növelésére is.

Jelenleg a lakosság 59 százaléka kapta meg legalább az egyik, 57 százalék mindkét oltást. Az oltást teljes mértékben elutasítók azonban mindössze a lakosság 10 százalékát teszik; sokan vannak, akik azért vártak, mert azt gondolták, hogy vége lesz a járványnak, és nekik már nem lesz szükségük beoltatni magukat, ráadásul a lengyel falvak harmadában nincs semmilyen tömegközlekedés, az ott élők sok esetben emiatt nehezebben jutotnak el az oltópontokra.

Azzal, hogy tovább emelkedhet az átoltottság, meg egyébként is mindenki el fogja kapni az omikron-variánst, a cikk szerzője szerint

reális, hogy a jelenlegi, ötödik legyen az utolsó járványhullám Lengyelországban.

NYITÓKÉP: Mateusz Morawiecki / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek