Elkaszálta Kásleréket az Adatvédelmi Hatóság, mert az EMMI nem adja ki a vakcinabeszerzés adatait

Szerző: Renczes Ágoston
2022.01.22. 10:46

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő fordult a hatósághoz, hogy kiderüljön, kamuzott-e a kormány, amikor a nyugati vakcinák késésére hivatkozva vásárolt keleti vakcinákat.

Elkaszálta Kásleréket az Adatvédelmi Hatóság, mert az EMMI nem adja ki a vakcinabeszerzés adatait

A Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság Hatóság részletes vizsgálata szerint

az Emberi Erőforrások Minisztériuma tudatosan visszaélt a hatalmával és jogtalanul tartott vissza közérdekű adatokat

– jelentette be élő Facebook-videójában szombaton Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, aki nemrég kapta meg a NAIH-vizsgálat eredményét.

Ujhelyi szerint elvárható lenne, hogy Kásler Miklós miniszter ezután lemondjon tisztségéről, de mivel ezt nyilvánvalóan nem fogja ezt megtenni, „ezért erkölcsi kötelessége lenne legalább az illetékes hatóság elmarasztalása után hozzáférhetővé tenni a kikért információkat” – fogalmazott az politikus.

A szocialista EP-képviselő a nyilatkoaztában emlékeztetett rá, hogy az elmúlt időszakban számos témában fordult különféle állami szervekhez, hogy megismerhesse a járványkezeléssel kapcsolatos közérdekű információkat – így például legutóbb a covid-betegek oltottsági adatait –, ezeket azonban rendre és jogtalanul megtagadja tőle a kormányzat.

Ujhelyi pont egy éve küldött kilenc kérdést az Emberi Erőforrások Minisztériumának „az uniós vakcinabeszerzés körülményei és az abban való kormányzati szerepvállalás tisztázása érdekében”. Akkor ugyanis a kormányzati kommunikáció folyamatosan azt állította – emlékeztet rá a politikus –, hogy az uniós oltóanyagbeszerzés elhibázott, csúszik, késik és hiányos;

a kormány erre hivatkozva szerezte be a kínai és az orosz vakcinákat.

A szocialista politikus szerint azonban a kormány csak azért támadta a brüsszeli közös vakcinabeszerzést és hazudott annak részleteiről,

„mert így akarta elfedni a »mutyigyanút« az uniós engedélyek hiánya miatt jelenleg is komoly problémákat okozó keleti oltóanyagok beszerzését”.

Ujhelyi egyébként az egy éve beadott közérdekű adatigénylésében többek között arra várt választ az EMMI-től,
hogy

  • ki képviselte a magyar kormányt a közös vakcinabeszerzést felügyelő uniós irányító-bizottságban,
  • ő a kormányzati kritikákkal összhangban tett-e bármilyen kifogást az eljárás során,
  • illetve milyen adatok szerepelnek a kormány által a vakcina-gyártókkal közvetlenül kötött szállítási dokumentumokban.

Utóbbi azért érdekes Ujhelyi szerint, mert a kormány végig azt állította: késnek a brüsszeli vakcinaszállítmányok, holott épp ezek a ki nem adott dokumentumok igazolhatják, hogy a kormány pontosan tisztában volt a szállítási határidőkkel.

Mint az EP-képviselő elmondta, a NAIH részletes vizsgálata azt állapította meg, hogy

  • az EMMI alaptalanul tartotta vissza a kikért adatokat és információkat: teljesen hibásan hivatkoztak például arra, hogy a kormánydelegált személyének megnevezése „veszélyeztetné a Minisztérium törvényes működési rendjét”.
  • alaptalanul hivatkoztak titoktartási kötelezettségre a kormánydelegált esetleges kifogásainak nyilvánosságra hozatala kapcsán is,
  • ahogyan üzleti titokként sem kezelhetik a tárca birtokában lévő szállítási dokumentumok egészét, esetleg csak egyes részeit.

Ujhelyi külön kiemelte, hogy a NAIH által készített jelentés szerint a hatóság eredménytelenül szólította fel többször is az EMMI-t a kért adatok és információk megosztására, mint a jelentés fogalmaz, „a Hatóság és a Minisztérium álláspontja sajnos nem közeledett”.

Az MSZP politikusa szerint „különösen botrányos”, hogy ezek szerint a Kásler Miklós vezette minisztérium az erre hivatott állami hatóság felszólításának sem hajlandó eleget tenni.

Ujhelyinek harminc napja van a NAIH jelentése alapján bírósághoz fordulni, és ha az EMMI nem tesz eleget a törvényi kötelezettségének, ezt meg is fogja tenni.

NYITÓKÉP: EP / Genevieve Engel

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek