Az ellenzék szerint a népszavazási ívek bizonyítják, nincs olyan lehetetlen körülmény, ami megakadályozná a kormány megdöntését

Szerző: Aradi Péter
2022.01.21. 12:25

Miután január 20-án, csütörtök este Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely egy közös videóban bejelentette, hogy 470 ezer aláírást (kérdésenként 235 ezret) gyűjtöttek össze a népszavazási kezdeményezükhöz, másnap, azaz péntek reggelre sajtóeseményt szerveztek, aminek végén az aktivisták és a politikusok élőláncot alkotva a Kossuth térről a nemzeti választási irodához adogatták egyesével az íveket tartalmazó dobozokat.

Az ellenzék szerint a népszavazási ívek bizonyítják, nincs olyan lehetetlen körülmény, ami megakadályozná a kormány megdöntését

Kicsit korábban értem a Kossuth térre, de meglepődve láttam, hogy a Demokratikus Koalíció aktivistái

hatalmas sürgés-forgás közepette gyülekeznek az Alkotmány utcában.

Aztán kiderült, persze, hogy a sürgés-forgás annak volt köszönhető az Alkotmányra merőleges Vajkay utcában éppen egy amerikai sorozatot forgattak az FBI-ról, aminek egyébként roppant frappánsan csak annyi a címe, hogy: FBI. Az csak fokozta volna a meglepetést, ha kiderül, hogy a Demokratikus Koalíció tényleg ilyen profi filmes felszereléssel és stábbal képes kiállni egy sajtóeseményre, hogy aztán a Facebookra forgassanak vele egy másfél perces szpotot. Szerencsére hamar helyükre kerültek a dolgok. Mindenestre bőven volt időm kicsit elvegyülni a DK-s aktivisták között, akikről kiderült, hogy már negyed 9 óta várakoztak, hogy történjen valami.

Ha valakinek hozzám hasonlóan voltak fenntartásai azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki összefogás életképes dolog-e, annak most elárulhatom, hogy amikor mellettem éppen arról panaszkodtak az aktivisták a szervezőknek, hogy lassan kezdenek szétfagyni, minek kellett idejönni, akkor a szervező azt felelte, hogy az MMM (Mindenki Magyarországa Mozgalom, azaz Márki-Zay Péter mozgalma) szervezi a kampányt, nekik azt mondták, hogy jöjjenek negyedre, ne őket piszkálják ezzel, nehogy már ez is az ő hibájuk legyen. Szóval, ha a DK – akinek a jelöltje, Dobrev Klára Márki-Zay ellen futott az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás második fordulójában – ilyen szép fegyelmet tud tartani, hogy

ha azt mondják nekik, hogy legyenek valahol időre, és akkor ők ott vannak időre,

az végülis nem rossz jel. Némi vigaszt jelenthetett volna a didergő aktivistáknak, ha bemehettek volna a sarki kávézóba, azonban azt a stáb délutánig lefoglalta.

A dolgot kicsit beárnyékolja, hogy úgy tűnt, azért nem mindenki érti teljesen, mit is jelent az összefogás. Amikor ugyanis valaki arról beszélt, hogy lassan ideje lenne akciózni valamit a főváros 4-es számú országgyűlési egyéni választókerületében, akkor másik fél megdöbbenve válaszolta, hogy de hát nekik ott nincs is jelöltjük, hiszen a Kálmán Olga elhasalt az előválasztáson.

„Dehogy nincs – vágta rá a beszélgetőpartner, – a Tordai Bence a ti jelöltetek”

– szóval akadtak azért az ellenzéki együttműködés szempontjából jó jelek is, meg azért akadnak olyanok is, hogy nem mindenkinek jött át az összefogósdi lényege. A beszélgetést azzal zárták, hogy oké, akkor lesz valami. A 4-es számú választókerület egyébként eleinte az előválasztás egyik legizgalmasabb választókerületnek tűnt, mivel a DK-s Kálmán Olga és párbeszédes Tordai mellett itt elindult volna még a momentumos Berg Dániel is, azonban utóbbit pártja visszaléptette Tordai javára.

Néhány perccel a meghirdetett kezdés után valóban el is kezdődött a sajtótájékoztató: Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és budapesti főpolgármester félig viccesen, félig talán komolyan azzal kezdte, hogy azért halasztották néhány perccel a dolgot, hogy mindenki átérezze, milyen is lehet a tél közepén aláírást gyűjteni, amiből azért már előre sejteni lehetett ezt-azt.

Az utána következő Orosz Anna is azt emelte ki ugyanis, hogy ezzel bizonyították,

„nincs olyan lehetetlen körülmény, ami miatt ezt a kormányt ne tudnánk megdönteni”.

– bár ez majd csak áprilisban fog kiderülni. Mint Orosz említette, állítólag még a barátaik is óva intették őket, hogy ne a karácsonyi időszakban, a tél közepén álljanak neki aláírást gyűjteni, mert gondok lehetne, de tessék, az aláírások csak összegyűltek.

Utánuk sorban minden politikus (a DK főpolgármester-helyettese, Gy. Németh Erzsébet, az MSZP elnökhelyettese, Komjáthi Imre, a Jobbik alelnöke, Szilágyi György) kiemelte, mekkora siker, hogy ilyen körülmények ellenére is sikerült összeszedni a megfelelő számú aláírást.

Mindez azért ilyen fontos, mert bár tudták, hogy húzós lesz begyűjteni a megfelelő számú aláírást, Karácsony december 8-án még roppant magabiztosan úgy fogalmazott, hogy még 2021-ben begyűjtik a 200 ezer aláírást. Ehhez képest még

január 14-én még csak 170 ezer aláírásnál jártak.

Ahhoz pedig, hogy a küldetés biztosan sikeres legyen, kérdésenként nagyjából 250 ezer aláírás szükséges, mert az aláírók gyakran pontatlanul adják meg az adatokat. A kormánypárti véleményvezérek kaptak az alkalmon, és rögtön hatalmas kudarcról kezdtek beszélni.

Kérdeztem Karácsonyt, hogy nem lett volna-e okosabb céldátumok és célszámok nélkül nekifutni ennek, amire annyit mondott, hogy

a lényeg az, hogy összejött.

A cél egyébként az lenne az egésszel, hogy az ellenzék által kezdeményezett, Fudanról és munkanélküli segélyről szóló népszavazást egy napon tartsák az április 3-i országgyűlési választásokkal, amikor a kormány gyermekvédelminek nevezett genderkérdéseiről is szavazást tartanak. Azonban valószínűleg ez sem fog zökkenőmentesen menni.

Mint írtuk, a Nemzeti Választási Irodának február 12-ig kellene megszámolnia és ellenőriznie az ajánlóíveket, az eredményeket pedig jóvá kellene hagynia Nemzeti Választási Bizottságnak. Ezután is rengeteg módja van még, hogy a hatóságok vagy Áder Jánosnak elkaszálják a tervet.

Szabó Tímea ezzel kapcsolatban azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy szerinte hazudnak a fideszes politikusok, amikor azt állítják, hogy a kezdeményezéssel lecsúsztak a határidőkről.

Ha ők meg tudták számolni egyetlen éjszaka alatt az aláírásokat, akkor Nemzeti Választási Irodának is képesnek kell lennie rá,

és nem kellene kitöltenie a törvény szerint erre rendelkezésre álló 60 napját. Az Azonnalinak Litresits András ügyvéd korábban azt mondta egyébként, hogy a határidőkkel az egyik legnagyobb baj, hogy a hatóságok általában ellenzéki kezdeményezések esetén kihasználják a rendelkezésre álló időt, általában a legvégén bírálják el az ügyeket.

Hogy ez megint így lesz-e, nem tudhatjuk, ugyanakkor Karácsony Gergely már nyáron benyújtotta a népszavazási kérdéseket, de végül csak december 8-án kezdhették el az aláírások gyűjtését. Amikor a népszavazási kezdeményezéseket megtámadták, a Kúriának 90 napja volt, hogy ezeket elbírálja, vagyis szeptembertől december elejéig ülhetett rajta a Varga Zs. András által vezetett testület, hogy végül nem nyilvános körülmények között döntést hozzon.

A Kúria végül a 90 napos határidő lejárta előtt 8 nappal, december 8-án engedte át a népszavazás kérdéseit,

holott ha azokról korábban is dönthetett volna.

Szabó Tímea azt mondta, hogy jogilag igenis meg lehet majd április 3-án tartani a népszavazást ezekről a kérdésekről is, Áder János államfőnek pedig kutya kötelessége lesz kiírni a referendumot, bár mint korábbi cikkünkben kifejtettük, ez nem csak a leköszönő közterásasági elnökön múlik

Az esemény utolsó felszólalója Márki-Zay Péter lett volna, aki azonban koronavírus-fertőzése miatt távol maradt, úgyhogy sajtósa, Péterfi Judit olvasta fel az üzenetét. Márki-Zay levélében arról értekezett, hogy

két világ él egymás mellett: az egyik hazugságokkal tereli a figyelmet, a másik világ, az ellenzék pedig szeretne segíteni az embereken,

azokon az embereken például, akik a koronavírus miatt veszítették el a munkájukat.

Ezek után felsorakoztak a politikusok és az aktivisták, hogy élőláncot alkotva egyesével adogassák végig az íveket tartalmazó dobozokat a parlamenttel szemben álló választási irodáig.

Az aláírásgyűjtésben a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is aktívan részt vett, azonban a sajtótájékoztatón nem képviselte őket senki.

Kérdeztük a szervezőket, hogy hívták-e őket, azt mondták igen, de a kutyapárttól nem reagáltak. Kérdeztük a pártot is, de egyelőre hozzánk sem érkezett válasz.

NYITÓKÉP: Aradi Péter / azonnali.hu

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek