Az ellenzék szerint a népszavazási ívek bizonyítják, nincs olyan lehetetlen körülmény, ami megakadályozná a kormány megdöntését

Szerző: Aradi Péter
2022.01.21. 12:25

Miután január 20-án, csütörtök este Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely egy közös videóban bejelentette, hogy 470 ezer aláírást (kérdésenként 235 ezret) gyűjtöttek össze a népszavazási kezdeményezükhöz, másnap, azaz péntek reggelre sajtóeseményt szerveztek, aminek végén az aktivisták és a politikusok élőláncot alkotva a Kossuth térről a nemzeti választási irodához adogatták egyesével az íveket tartalmazó dobozokat.

Az ellenzék szerint a népszavazási ívek bizonyítják, nincs olyan lehetetlen körülmény, ami megakadályozná a kormány megdöntését

Kicsit korábban értem a Kossuth térre, de meglepődve láttam, hogy a Demokratikus Koalíció aktivistái

hatalmas sürgés-forgás közepette gyülekeznek az Alkotmány utcában.

Aztán kiderült, persze, hogy a sürgés-forgás annak volt köszönhető az Alkotmányra merőleges Vajkay utcában éppen egy amerikai sorozatot forgattak az FBI-ról, aminek egyébként roppant frappánsan csak annyi a címe, hogy: FBI. Az csak fokozta volna a meglepetést, ha kiderül, hogy a Demokratikus Koalíció tényleg ilyen profi filmes felszereléssel és stábbal képes kiállni egy sajtóeseményre, hogy aztán a Facebookra forgassanak vele egy másfél perces szpotot. Szerencsére hamar helyükre kerültek a dolgok. Mindenestre bőven volt időm kicsit elvegyülni a DK-s aktivisták között, akikről kiderült, hogy már negyed 9 óta várakoztak, hogy történjen valami.

Ha valakinek hozzám hasonlóan voltak fenntartásai azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki összefogás életképes dolog-e, annak most elárulhatom, hogy amikor mellettem éppen arról panaszkodtak az aktivisták a szervezőknek, hogy lassan kezdenek szétfagyni, minek kellett idejönni, akkor a szervező azt felelte, hogy az MMM (Mindenki Magyarországa Mozgalom, azaz Márki-Zay Péter mozgalma) szervezi a kampányt, nekik azt mondták, hogy jöjjenek negyedre, ne őket piszkálják ezzel, nehogy már ez is az ő hibájuk legyen. Szóval, ha a DK – akinek a jelöltje, Dobrev Klára Márki-Zay ellen futott az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás második fordulójában – ilyen szép fegyelmet tud tartani, hogy

ha azt mondják nekik, hogy legyenek valahol időre, és akkor ők ott vannak időre,

az végülis nem rossz jel. Némi vigaszt jelenthetett volna a didergő aktivistáknak, ha bemehettek volna a sarki kávézóba, azonban azt a stáb délutánig lefoglalta.

Ment a pózolás a dobozokkal. A valamiért becsomagolt dobozokban összesen 235-235 ezer aláírás szerepelt.

Ment a pózolás a dobozokkal. A valamiért becsomagolt dobozokban összesen 235-235 ezer aláírás szerepelt.

Fotó: Aradi Péter / Azonnali

A dolgot kicsit beárnyékolja, hogy úgy tűnt, azért nem mindenki érti teljesen, mit is jelent az összefogás. Amikor ugyanis valaki arról beszélt, hogy lassan ideje lenne akciózni valamit a főváros 4-es számú országgyűlési egyéni választókerületében, akkor másik fél megdöbbenve válaszolta, hogy de hát nekik ott nincs is jelöltjük, hiszen a Kálmán Olga elhasalt az előválasztáson.

„Dehogy nincs – vágta rá a beszélgetőpartner, – a Tordai Bence a ti jelöltetek”

– szóval akadtak azért az ellenzéki együttműködés szempontjából jó jelek is, meg azért akadnak olyanok is, hogy nem mindenkinek jött át az összefogósdi lényege. A beszélgetést azzal zárták, hogy oké, akkor lesz valami. A 4-es számú választókerület egyébként eleinte az előválasztás egyik legizgalmasabb választókerületnek tűnt, mivel a DK-s Kálmán Olga és párbeszédes Tordai mellett itt elindult volna még a momentumos Berg Dániel is, azonban utóbbit pártja visszaléptette Tordai javára.

Néhány perccel a meghirdetett kezdés után valóban el is kezdődött a sajtótájékoztató: Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és budapesti főpolgármester félig viccesen, félig talán komolyan azzal kezdte, hogy azért halasztották néhány perccel a dolgot, hogy mindenki átérezze, milyen is lehet a tél közepén aláírást gyűjteni, amiből azért már előre sejteni lehetett ezt-azt.

Az utána következő Orosz Anna is azt emelte ki ugyanis, hogy ezzel bizonyították,

„nincs olyan lehetetlen körülmény, ami miatt ezt a kormányt ne tudnánk megdönteni”.

– bár ez majd csak áprilisban fog kiderülni. Mint Orosz említette, állítólag még a barátaik is óva intették őket, hogy ne a karácsonyi időszakban, a tél közepén álljanak neki aláírást gyűjteni, mert gondok lehetne, de tessék, az aláírások csak összegyűltek.

Utánuk sorban minden politikus (a DK főpolgármester-helyettese, Gy. Németh Erzsébet, az MSZP elnökhelyettese, Komjáthi Imre, a Jobbik alelnöke, Szilágyi György) kiemelte, mekkora siker, hogy ilyen körülmények ellenére is sikerült összeszedni a megfelelő számú aláírást.

Karácsony Gergely újságírók és a Nagy Kincs gyűrűjében.

Karácsony Gergely újságírók és a Nagy Kincs gyűrűjében.

Fotó: Aradi Péter / Azonnali

Mindez azért ilyen fontos, mert bár tudták, hogy húzós lesz begyűjteni a megfelelő számú aláírást, Karácsony december 8-án még roppant magabiztosan úgy fogalmazott, hogy még 2021-ben begyűjtik a 200 ezer aláírást. Ehhez képest még

január 14-én még csak 170 ezer aláírásnál jártak.

Ahhoz pedig, hogy a küldetés biztosan sikeres legyen, kérdésenként nagyjából 250 ezer aláírás szükséges, mert az aláírók gyakran pontatlanul adják meg az adatokat. A kormánypárti véleményvezérek kaptak az alkalmon, és rögtön hatalmas kudarcról kezdtek beszélni.

Kérdeztem Karácsonyt, hogy nem lett volna-e okosabb céldátumok és célszámok nélkül nekifutni ennek, amire annyit mondott, hogy

a lényeg az, hogy összejött.

A cél egyébként az lenne az egésszel, hogy az ellenzék által kezdeményezett, Fudanról és munkanélküli segélyről szóló népszavazást egy napon tartsák az április 3-i országgyűlési választásokkal, amikor a kormány gyermekvédelminek nevezett genderkérdéseiről is szavazást tartanak. Azonban valószínűleg ez sem fog zökkenőmentesen menni.

Mint írtuk, a Nemzeti Választási Irodának február 12-ig kellene megszámolnia és ellenőriznie az ajánlóíveket, az eredményeket pedig jóvá kellene hagynia Nemzeti Választási Bizottságnak. Ezután is rengeteg módja van még, hogy a hatóságok vagy Áder Jánosnak elkaszálják a tervet.

Szabó Tímea ezzel kapcsolatban azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy szerinte hazudnak a fideszes politikusok, amikor azt állítják, hogy a kezdeményezéssel lecsúsztak a határidőkről.

Ha ők meg tudták számolni egyetlen éjszaka alatt az aláírásokat, akkor Nemzeti Választási Irodának is képesnek kell lennie rá,

és nem kellene kitöltenie a törvény szerint erre rendelkezésre álló 60 napját. Az Azonnalinak Litresits András ügyvéd korábban azt mondta egyébként, hogy a határidőkkel az egyik legnagyobb baj, hogy a hatóságok általában ellenzéki kezdeményezések esetén kihasználják a rendelkezésre álló időt, általában a legvégén bírálják el az ügyeket.

Nem, nem ajándékot, hanem az aláíróíveket adogatták egymásnak az ellenzéki politikusok és aktivisták.

Nem, nem ajándékot, hanem az aláíróíveket adogatták egymásnak az ellenzéki politikusok és aktivisták.

Fotó: Aradi Péter / Azonnali

Hogy ez megint így lesz-e, nem tudhatjuk, ugyanakkor Karácsony Gergely már nyáron benyújtotta a népszavazási kérdéseket, de végül csak december 8-án kezdhették el az aláírások gyűjtését. Amikor a népszavazási kezdeményezéseket megtámadták, a Kúriának 90 napja volt, hogy ezeket elbírálja, vagyis szeptembertől december elejéig ülhetett rajta a Varga Zs. András által vezetett testület, hogy végül nem nyilvános körülmények között döntést hozzon.

A Kúria végül a 90 napos határidő lejárta előtt 8 nappal, december 8-án engedte át a népszavazás kérdéseit,

holott ha azokról korábban is dönthetett volna.

Szabó Tímea azt mondta, hogy jogilag igenis meg lehet majd április 3-án tartani a népszavazást ezekről a kérdésekről is, Áder János államfőnek pedig kutya kötelessége lesz kiírni a referendumot, bár mint korábbi cikkünkben kifejtettük, ez nem csak a leköszönő közterásasági elnökön múlik

Az esemény utolsó felszólalója Márki-Zay Péter lett volna, aki azonban koronavírus-fertőzése miatt távol maradt, úgyhogy sajtósa, Péterfi Judit olvasta fel az üzenetét. Márki-Zay levélében arról értekezett, hogy

két világ él egymás mellett: az egyik hazugságokkal tereli a figyelmet, a másik világ, az ellenzék pedig szeretne segíteni az embereken,

azokon az embereken például, akik a koronavírus miatt veszítették el a munkájukat.

Ezek után felsorakoztak a politikusok és az aktivisták, hogy élőláncot alkotva egyesével adogassák végig az íveket tartalmazó dobozokat a parlamenttel szemben álló választási irodáig.

Az aláírásgyűjtésben a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is aktívan részt vett, azonban a sajtótájékoztatón nem képviselte őket senki.

Kérdeztük a szervezőket, hogy hívták-e őket, azt mondták igen, de a kutyapárttól nem reagáltak. Kérdeztük a pártot is, de egyelőre hozzánk sem érkezett válasz.

NYITÓKÉP: Aradi Péter / azonnali.hu

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek