A kormánypárti szavazók elnézőbbek a korrupcióval kapcsolatban

Szerző: Aradi Péter
2022.01.18. 16:08

Még az ellenzéki és a bizonytalanok szavazók is azt mondják, hogy a korrupciónál vannak nagyobb bajok is az országban.

A kormánypárti szavazók elnézőbbek a korrupcióval kapcsolatban

Újabb kutatással jelentkezett a Republikon Intézet. A liberális politikai think tank ezúttal arra a kérdésre kereste a választ, vajon hogy lehet az, hogy a Fidesz-KDNP kormányzását illetően a korrupció az egyik leggyakrabban felmerülő kritika, azonban a kormánypártok támogatottsága mégis stabilnak mutatkozik a 2015-ös menekültválság óta.

Az elemzés alapjául a Závecz Research Institute 2021 novemberi reprezentatív mintavétele szolgált, amikor is 1200 embert kerestek telefonon korrupcióval kapcsolatos kérdésekben. A Republikon azt vizsgálta, vajon milyen vélemények kapcsolódnak a korrupcióhoz a válaszadó pártszimpátiája alapján.

Hiába az ellenzék hívószava, a magyarokat nem érdekli a korrupció

A Republikon Intézet kutatásából ugyanis megint kiderült az, hogy

a korrupció korántsem érdekli annyira a szavazókat, mint amilyen súllyal érzésünk szerint a hírekben szerepel.

A kormánypárti szavazók mindössze 2 százaléka jelölte meg a korrupciót az ország legsúlyosabb problémájának, és az ellenzéki szavazók esetében ugyan ez az arány magasabb (17 százalék), de még így is csak a harmadik leggyakrabban említett probléma az alacsony fizetések és a magas megélhetési költségek után.

A bizonytalan szavazók esetében ráadásul csak az ötödik helyen szerepel. Az ő szemükben az említettek kívül a nyugdíjak értéke és az egészségügyi ellátás színvonala is nagyobb probléma a korrupciónál.

Az ellenzéki szavazók annak ellenére tartják a korrupciót mindössze a harmadik legnagyobb problémának, hogy szerintük

a korrupció mértéke már akkora, hogy az a gazdasági fejlődést is hátráltatja.

A Fidesz-KDNP szavazói ezzel a megállapítással inkább nem értenek egyet, a bizonytalanok viszont inkább az ellenzéki szavazók álláspontja felé hajlanak, mivel inkább egyetértenek az állítással, mint az a lentebbi ábrán is látszik.

Arra, hogy a kormánypártiak miért lehetnek elnézőbbek a korrupcióval kapcsolatban, a Republikon Intézet szerint magyarázat lehet, hogy szerintük

a kormány eredményei ellensúlyozzák a korrupcióval kapcsolatos rombolást.

A kormánypártiak egyébként inkább egyetértenek azzal az állítással is, hogy Orbán Viktor nem korrupt, csak a környezete az. Az ellenzékiek és a bizonytalanok inkább semlegesek.

Az egyetlen közös pont: el kell ítélni a korrupt politikusokat

Abban a kérdésben tűnik legkisebbnek a szakadék a táborok között, hogy vajon el kell-e ítélni a korrupt politikusokat és azokat, akik haszonélvezői az elmúlt évek korrupciós ügyeinek. Természetesen abban mindenki egyetért, hogy felelősségre kell őket vonni.

Ha valamiben van még valamekkora egyetértés, akkor az az, hogy a Fidesz állampártként működik.

Az ötös skálán az egyes jelentette azt, ha valaki egyáltalán nem ért egyet az állítással és az ötös, ha valaki teljes mértékben egyetértett. Az ellenzéki szavazók nagyon egyetértettek (4,4), a bizonytalan szavazók se maradtak le sokkal (4,1) és még a kormánypártiak is inkább egyetértettek vele (2,8), mint nem.

A teljes kutatást az alábbi linken lehet elolvasni.

NYITÓKÉP: Vadnai Szabolcs / kormany.hu

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek