Kerestük a Pázmányt és a megyéspüspököt is, indítanak-e vizsgálatot, mert a gyanú szerint Schadl lezsírozott néhány vizsgát náluk

Szerző: Aradi Péter
2022.01.17. 16:46

A gyanú szerint Schadl György, a végrehajtói kar elnöke remek kapcsolatot ápolt az egyetemmel, és azt is el tudta intézni, hogy valakit átengedjenek egy vizsgán.

Kerestük a Pázmányt és a megyéspüspököt is, indítanak-e vizsgálatot, mert a gyanú szerint Schadl lezsírozott néhány vizsgát náluk

A 444.hu birtokába jutott a Völner Pál fideszes országgyűlési képviselőt érintő több mint 1 700 oldalas nyomozati irat, ami közte és Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke közti telefonbeszélgetéseket tartalmazza.

A 444 által január 17-én ismteretett nyomozati anyagból beszélgetésekből kiderül, hogy

Schadl segített elsimítani többek között Völner Pál egyik rokonának a jogi vizsgáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, de más egyetemek jogi karán is ily módon segített néhány hallgatón.

A lap információi szerint Schadl nemcsak Völner Pál rokonának az érdekében intézkedett, hanem a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak is többször segíthetett ilyen ügyben.

Az egyik alkalommal Schadl a dékáni hivatal vezetőjével, Kovács Bélával egyeztetett, aki a lehallgatási jegyzőkönyv szerint még viccelődött is, hogy „szorgalmas hallgatónak öröm a vizsga”.

A Pécsi Tudományegyetem – ahol egyébként Schadl György, a végrehajtói kar letartóztatásban lévő elnöke is tanít – az Azonnalinak rögtön megírta, hogy belső vizsgálatot indítanak, mivel

a hivatás etikai szabályok és a vizsgaszabályzat megsértésének gyanúja merült fel,

és hogy a belső vizsgálat lezárását követően tájékoztatják arról a közvéleményt. Azóta a Népszava megírta, hogy az egyetem felfüggesztette a vizsgáztatási jogát Mészáros Pál Emil tanársegédnek, aki nem tagadta, hogy Schadl György kérésére valóban segített Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak, hogy vizsga nélkül szerezzen érdemjegyet.

Az ügyben kerestük még a Pázmány Péter Tudományegyetem titkárságát, sőt Veres Andrást, győri megyéspüspököt is, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem nagykancellárja. Arra voltunk kíváncsiak, indítottak-e vizsgálatot.

Hasonlóképpen kerestük a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodát is, ott is afelől érdeklődtünk, hogy indítanak-e vizsgálatot amiatt, hogy a kabinetfőnök, Nagy Ádám neve is felmerült azok között, akiknek Schadl György segített elintézni a vizsgát. Arra is rákérdeztünk, milyen következményekre számíthat Nagy Ádám, illetve hogy tervez-e lemondani.

Egyelőre nem érkezett válasz egyik féltől sem.

Mint korábban megírtuk, Völner Pál mentelmi jogát még azért függesztették fel tavaly decemberben a legfőbb ügyész, Polt Péter kérésére, mert hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény gyanúja merült fel Völnerrel szemben. Az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettesi és parlamenti államtitkári posztot is viselő Völner a gyanú szerint a jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz a Schadl György kérésének megfelelően és ezekért cserébe

rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kaphatott.

Völner minisztériumi posztjairól lemondott, azonban parlamenti mandátumát megtartotta.

NYITÓKÉP: kormány.hu

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek