Elhunyt Pick Róbert, Göncz Árpád egykori főhadsegédje

Szerző: Aradi Péter
2022.01.17. 13:27

A gazdag életútja során volt ő felderítő, matematikus, sakkozó és gazda is.

Elhunyt Pick Róbert, Göncz Árpád egykori főhadsegédje

Nyolcvan éves korában elhunyt Pick Róbert, aki Göncz Árpád mellett a fegyveres erőkért felelős államtitkár volt, ezenkívül pedig az Elnök Katonai Irodájának a vezetője – értesült az Azonnali.

Pick 1941. január 21-én született Budapesten, 1971-ben végezte el a Zrínyi Miklós Katonai Akadémiát, majd ez ELTE matematika szakát. 1990-ben a hadtudományok doktora lett.

Pick 1972-től 1989-ig rádiófelderítő tisztként dolgozott. Mint egy 1996-os cikkben fogalmazott,

a kollektivitás iránti fogékonysága vezette a katonai pályára.

A felderítői munkájáról azt mondta, ők teljesen nyitottan beszélhettek akkoriban is a világ aktuális állásáról, mert azt volt a feladatok, hogy képben legyenek, és hogy az adott helyzeteket ki tudják értékelni.

„Nekünk nem kellett befesteni lilára az eget, mert a pártvezetés nem is ezt várta.

Mi azt elemeztük, amit tapasztaltunk. Az volt a dolgunk, hogy az adatok alapján következtessünk, mi történik a világban, milyenek az erőviszonyok, mik azok a politikai célok, amiket az egyes országok el akarnak érni.” Önmagát mindig is szociáldemokratának tartotta.

„(...) 1972-ben kialakult bennem egy elképzelés, miszerint szeretnék szabad lenni, és szeretném ezt a szabadságot a rendelkezésemre álló eszközökkel magamnak és másoknak is biztosítani. (...) mindig úgy gondoltam, hogy az embereket hagyják békén, hogy maguk dönthessenek az életükről.”

Matematikus pedig saját elmondása szerint úgy lett, hogy felderítés során egyre több olyan problémával találkozott, amiket a saját szakmájában ismert módszerekkel nem tudott megoldani. A matematika szak elvégzése után ezekre a problémákra önálló tételeket alkotott, amik előtte még nem voltak meg a világban.

Mindemellett versenyszerűen sakkozott, és az ökölvívástól kezdve a kenuzáson át a búvárkodásik sok mindent kipróbált.

Pick azt mondta, ő maga is a rendszerváltók között volt, részt vett az 1990-es választások előkészítő munkáiban. Antall József egy 1991-es keltezésű leveléből tudjuk, hogy Antall egyébként nem rajongott túlzottan Pickért, mert szerinte a sajtófőnökével együtt arra biztatták Gönczöt, hogy bővíttesse ki a köztársasági elnöki szerepkört.

1996-ban visszavonult a politikától és gazdálkodó lett belőle. Egy barátja visszaemlékezése szerint az ő kezdeményezésére alakult meg anno az SZDSZ agrártagozata.

Az utóbbi időben azzal szerepelt a hírekben, hogy a kormányközeli média felkapta az egyik Facebook-posztját, amiben

leseggfejezte Karácsony Gergely főpolgármestert,

mert lezárták a pesti rakpart egy részét, és nehezen megközelíthetővé vált a Soroksári út.

NYITÓKÉP: Göncz Árpád és John R. Galvin, amerikai tábornok találkozóján a háttérben Pick Róbert / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek