Ukrajna már biztos benne, hogy az oroszok állnak az állami szerveket megbénító kibertámadás mögött

Szerző: Fekő Ádám
2022.01.16. 15:21

A hekkerek célja csak a károkozás volt, egyelőre nem tudni, mekkora kárt okozott az állami felületeken a héten elkövetett támadás.

Ukrajna már biztos benne, hogy az oroszok állnak az állami szerveket megbénító kibertámadás mögött

Az ukrán informatikai minisztérium vasárnapi közleménye szerint már egyértelműen bizonyítani is tudják, hogy Oroszország áll amögött a múlt heti kibertámadás mögött, ami több kulcsfontosságú állami weboldalt tett elérhetetlenné – írja a Moscow Times.

A Microsoft szerint a támadás még nagyobb kárt okozhatott, mint amekkorának először tűnt.

Az oroszok persze legendásan szeretnek a mostanra teljesen állami irányítás alá vont hekkercsoportokkal zavart okozni külföldön, de mivel az orosz-ukrán viszony amúgy is épp rekordfeszültségen van, több ukrán elemző is attól tart, az állami hálózatok megbénítása már tényleg az előkészítése egy katonai inváziónak.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője kategorikusan tagadta az állítást: „Oroszországnak semmi köze ezekhez a kibertámadásokhoz” – mondta, hozzátéve,

hogy „az ukránok már a rossz időjárásért is elkezdik lassan Oroszországot hibáztatni.”

A Microsoft elemzése alapján viszont nehéz másra gondolni, mint kifejezetten az állam működését megcélzó támadásnak: gyakorlatilag egy zsarolóprogramról van szó, de váltságdíj része nincsen, csak a károkozás a célja.

Bár arról nagyon erős a vita, hogy egyáltalán meg merné-e támadni Oroszország tényleg Ukrajnát nyíltan (a Krímet tulajdonképpen úgy annektálták, hogy nem vallották be, hogy az ő katonáik vannak ott), egyre erősebb jelzések érkeznek arról, hogy igen a válasz: Washington pénteken vádolta meg az oroszokat azzal, hogy robbanóanyagok terén kiképzett szabotőröket küldött Kelet-Ukrajnába egy olyan incidens megrendezésére, ami okot adna a támadásra.

KIEMELT KÉP: oleg_mit / Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek