Válaszolt a kormány: Főszabály szerint nem marad el sehol a választás

Szerző: Kósa András
2022.01.14. 18:35

Mint korábban megírtuk, az Igazságügyi Minisztérium egy friss rendelete akár a választások elmaradásával is számol a veszélyhelyzet miatt.

Válaszolt a kormány: Főszabály szerint nem marad el sehol a választás
„Az országgyűlési képviselők általános választásának megtartása az Alaptörvényből következik, ezért azt a rendkívüli jogrend NEM befolyásolja. A Rendelet szerinti szabály azt rendezi, hogy ha egy-egy szavazókörben a szavazás valamilyen egészségügyi-járványügyi okból meghiúsul akkor milyen költségelszámolási szabályok érvényesülnek. Azonban ilyen meghiúsulásra főszabály szerint nem kerülhet sor, a törvényi szabályok ugyanis számos biztosítékot tartalmaznak arra, hogy a választás mindenképpen megtartható legyen minden szavazókörben”

– betűhíven közölve ezt válaszolta korábbi megkeresésünkre az Igazságügyi Minisztérium.

A tárca sajtóosztályát azután kerestük meg, hogy észrevettünk a friss Magyar Közlönyben egy rendeletet, melyben az is szerepelt:

„ha a választás veszélyhelyzet miatt elmarad, de az OEVI (Országos Egyéni Választási Iroda) a Ve. 121. § (2) bekezdése szerinti ajánlóívet már kinyomtatta, az ellátandó feladatokkal kapcsolatos normatívák alapján a támogatás megállapításra kerül”.

(A jogszabály egyébként a választást lebonyolító szervezetek pénzügyi elszámolásainak szabályait rögzíti, ezért is volt feltűnő, hogy a választások elhalasztásának lehetősége szerepelt benne.)

A veszélyhelyzetet decemberben hosszabbították meg hat hónappal, az akkori törvényjavaslat indoklásában pedig az szerepelt, hogy

„megjegyzendő, hogy az országgyűlési képviselők általános választásának megtartása, annak április vagy május hónapra történő kitűzése az Alaptörvényből következik, ezért azt a különleges jogrend fennállása nem befolyásolja”.

NYITÓKÉP: szavazólap 2018-ból, fotó: Mohai Balázs / MTI

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek