Kormányinfó: Jön a negyedik oltás, átalakítja a kormány a védettségi igazolványt, csak az oltottak számítanak védettnek

Szerző: Kósa András
2022.01.13. 11:40

Egyébként jól állunk az oltással Gulyás Gergely szerint. A miniszter külön köszönetet mondott Szabó Tímeának is.

Kormányinfó: Jön a negyedik oltás, átalakítja a kormány a védettségi igazolványt, csak az oltottak számítanak védettnek

Cikkünk frissül!

Itt az év első kormányinfója, amit ezúttal a hagyományos felállás, azaz Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter tart.

Negyedik hullám

A negyedik hullám már leszálló ágban lenne, de az omikron variáns ismét emelkedni kezdett, ez azt jelenti, hogy a következő napokban hetekben jelentősen emelkedni fog a megbetegedések száma

– mondta el Gulyás Gergely. A kormány ugyanakkor abban bízik, hogy az omikron miatt idehaza sem lesz sok súlyos eset, mint ahogy ezt más országokban is tapasztalni. Az elmúlt 24 órában 9216 fertőzött volt, de „ez ennél lényegesen magasabb is lesz” – mondta a miniszter; szerinte „a kórházi kapacitások tekintetében jól állunk”, az ágyak 75 százaléka szabad, 2261 covid-pozitív beteget ápolnak jelenleg, 8546 szabad ágy van, de a kapacitás növelhető, ha kell.

A következő három napban ismét oltási akció lesz, előzetes regisztráció nélkül lehet oltakozni. A magyar társadalom 64 százaléka számít teljes körűen beoltottnak, ez „a régióban jó adat, Európában az utolsó harmad elején vagyunk”.

A védettségi igazolvány február 15-től kizárólag oltási igazolványként működik majd,

vagyis a betegségen átesettek nem minősülnek automatikusan védettnek, csak azok, akik legalább két oltást kaptak.

A karanténkötelezettséget hét napra csökkentik, de tünetmentesség esetén már öt nap után is feloldható ez. Az iskolai oktatásban elsődleges cél a személyes jelenlét. Ezért ott is öt napra csökkentik a karanténkötelezettséget fertőzés esetén.

Infláció: az EU is hibás

A kormány szerint „a tavalyi gazdasági adatok kifejezetten bíztatóak”, a 2021-es növekedés a 6,5-7 százalékos tartományban lesz, ilyenre 1990 óta nem volt példa.

Az energiaárak és az EU energiapolitikája indította el az áremelkedést a kormány álláspontja szerint,

ezért vezet be a kormány hatósági árakat néhány alapvető élelmiszernél – szerb mintára. A „benzinárplafon bevált”, de a kormány február közepén dönt még a meghosszabbításáról. Gulyás szerint a kamatstop is jó intézkedés volt.

Köszi Párbeszéd!

A kormány a választással is foglalkozott, Gulyás Gergely szerint a megrendezéshez szükséges források rendelkezésre állnak.

Gulyás szerint örülni kell, hogy az ellenzék is támogatta, hogy a választások és a népszavazás egy napon legyen, hiszen Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke nyújtotta be az erről szóló törvényjavaslatot.

„Innen is köszönjük Szabó Tímeának” – mondta Gulyás Gergely.

A polgármesterek fizetésemelésével kapcsolatban a miniszter elmondta: az ötezret főnél kevesebb lakossal bíró településeknél a kormány állja majd a polgármesterek fizetésemelését.

Újságírói kérdésre Gulyás a befagyasztott árról azt a technikai részletet árulta el, hogy ez azt jelenti: az egyes üzletekben az online pénztárgépekben októberi árra kell ismét beárazni a termékeket.

Jön a negyedik oltás!

A héten megjelenik majd az a jogszabály, ami alapján lehetővé válik a negyedik oltás is,

ezt bárki kérheti, miután konzultált a háziorvosával – mondta el Gulyás.

Az Egészséges Budapest program forrásairól, amit a kormány visszatart, Gulyás Gergely azt mondta, egy korábbi megállapodás szerint a 280 milliárd forintos programból azt a tíz milliárd forintot, ami uniós forrásból érkezne, ki fogják fizetni. Márki-Zay Péter kijelentésével kapcsolatban, miszerint „a Fideszben vannak zsidók, csak elég kevés”, Gulyás Gergely úgy fogalmazott, ilyet az európai kultúrkörben kultúrember nem mond.

Arról, hogy az Operatív Törzs döntéseit miért titkosították tíz évre, Gulyás azt mondta: azok döntés-előkészítő anyagok, vagyis ez azt jelenti, hogy több alternatívát is tartalmaznak, az ilyesmi pedig évtizedek óta nem nyilvános adat, kormánytól függetlenül.

Az oltásra kötelezettek körének szélesítése nincs napirenden, a védettségi igazolvány szabályainak szigorításától várja a kormány, hogy ez önmagában is megemeli a teljes oltottsággal rendelkezők körét

– mondta Gulyás Gergely. „Láthatóan a társadalomnak van egy része, amit nagyon nehéz rávenni az oltásra, ennek földrajzi okai vannak: Kelet-, Közép-Európában az embereket nehezebb rávenni az oltásra, mint Nyugat-Európában” – fogalmazott a miniszter.

Szivárgások

Sztojka Attila kiszivárgott hangfelvételével kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, amikor Karácsony Gergelyről szivárog ki valami, akkor mindenki titkosszolgálati lehallgatásról beszél, amikor kormányzati szereplőről, akar ez fel sem merül. A felvételt pedig nem lehet egyben megismerni, így akár manipulatív módon is összevághatták.

A Pegasus kémszoftverrel kapcsolatban pedig azt mondta, az erről szóló kérdések nemzetbiztonsági ügynek minősülnek, ezért nem is beszélhet róluk.

Sztojka Attila kijelentésével kapcsolatban, miszerint „BM-sként mindenkiről mindent tudunk” Gulyás Gergely azt mondta, Sztojka szavai lehet, hogy nem voltak szerencsések, de a miniszteri biztos nem felügyeli a szakszolgálatokat,

így nem lehet azt állítani, hogy lehallgatásokat rendelt volna el, vagy ilyenekhez hozzáférne adott esetben.

A minisztert többen is arról faggatták, hogy ha a Fidesz veszít az áprilisi választáson, akkor gond nélkül átadja-e a hatalmat, az Azonnali pedig eflől érdeklődött, ebeben az esetben gratulálna-e Orbán Viktor Márki-Zay Péternek. Hogy milyen választ kaptunk, az ebben a cikkben olvasható.

NYITÓKÉP: Gulyás Gergely kancelláriaminiszter még a 2021. június 10-i kormányinfón. FOTÓ: Petróczi Rafael / Azonnali

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek